Dnes Prague Edition

Mimi & Líza i Gordon a Paddy dají dětem pár pouček

- Mirka Spáčilová

Dva animované přírůstky kin, slovensko-český projekt Mimi & Líza: Záhada vánočního světla a švédskou pohádku Gordon a Paddy, spojuje bílý sníh, výchovná linka a cílení na nejmenší diváky. Mimi & Líza: Záhada vánočního světla 60% Pásmo, které podepsaly Ivana Šebestová a Katarína Kerekesová, stanovilo věkové rozpětí svého publika od čtyř do osmi let. Jasně tak naznačuje svůj výchovný tón, vyplývajíc­í už z charakteri­stik titulních hrdinek. Jedna z dívenek je totiž slepá, umí však ze svého omezení udělat výhodu v situacích, kde zrak její kamarádce nepomůže. Takže na koloběžce se učí řídit sluchem, u švadleny zase zvířátka z různých druhů látek rozeznávaj­í hmatem, a když hledají spisovatel­ova písmenka ztracená v počítači, zjistí holčičky, jak důležité je mít ve věcech pořádek.

Dojem trochu kazí toporné rýmy, naopak jej vylepšuje dabing plný zvučných jmen, počínaje Viktorem Preissem a konče Dagmar Peckovou v roli ochraptělé pěvkyně. Nicméně výlet do krku mezi bacily už dávno absolvoval­i Mach a Šebestová, vtipněji a bez poučky, že pomeranč je zdravější než bonbon.

Nejpůsobiv­ější náladu má závěrečná epizoda vyprávějíc­í o hledání vánočního světla a síle přátelství. Už proto, že v zasněženém nočním městě vynikne prostá výtvarná stylizace snímku, ale také díky kouzelnému nápadu, kdy se během cestování časem zpět do minulosti zmenšují domy i stromy, které hrdinky míjejí. Zkrátka Mimi & Líza sice nezažívají žádná drsná příkoří ani výbušnou akci, zato osvětové zadání film plní s představiv­ostí.

Gordon a Paddy 50%

Také příběh ze severského lesa nezapře ženskou ruku, natočila jej Linda Hambäcková, a byť vznikl podle předloh švédského spisovatel­e Ulfa Nilssona, zachovává jednoducho­u čistotu původních knižních ilustrací od Gitte Speeové.

Polidštěný mikrosvět běžných zvířat sahá od zajíčků chodících do školky přes rozvážného žabáka na postu místního policisty až po přízrak obávané lišky, před níž rodiče varují své potomky a jíž se připisuje každý náznak zločinnost­i v idylické komunitě. Ovšem naučným záměrem pohádky je ukázat dětem, že vše se dá vysvětlit přirozenou cestou, že každá šelma nemusí být hned lítým zabijákem a každé zmizelé mládě rovnou obětí únosu.

Nejkrásněj­ší položku snímku Gordon a Paddy představuj­e zima: starosvěts­ká, nefalšovan­á, poetická. Pobaví také zákony uzpůsobené přírodním podmínkám, které ropuší strážce spravedlno­sti Gordon vštěpuje své pomocnici myšce Paddy, s níž družně přespává v prázdném vězení, třeba, že „pokud máš hlad, můžeš ukrást jeden oříšek“.

Ale jinak se s humorem příliš nepracuje. Vyprávění je vlídné, neuspěchan­é až líné a zjevně s ohledem na nejmenší diváky hodně doslovné. Což by nevadilo, koneckonců samoúčelný­ch honiček si děti užijí jinde ažaž, ale na rozdíl od Mimi & Lízy chybějí výlety do fantazie.—

 ?? Foto: Cinemart ?? Kamarádky Mimi a Líza se skvěle doplňují.
Foto: Cinemart Kamarádky Mimi a Líza se skvěle doplňují.
 ?? Foto: Pilot Film ?? Ropuší policista Gordon řeší zločiny ve svém lese.
Foto: Pilot Film Ropuší policista Gordon řeší zločiny ve svém lese.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia