Dnes Prague Edition

Důchodce pašerák. Nový typ kurýra

Na pražském letišti zadrželi 76letého důchodce se dvěma kilogramy kokainu

- Václav Janouš reportér MF DNES

Když procházel minulý pátek halou Letiště Václava Havla v Praze šestasedmd­esátiletý důchodce s batohem na zádech, na první pohled byl podezřelý a celníky okamžitě upoutal. Vracel se do Čech z letadla, které právě přilétlo z největšího města Latinské Ameriky, brazilskéh­o Sao Paula, přes portugalsk­ý Lisabon. Pod šedomodrým rozhaleným sakem s jemným proužkem měl křiklavě žluté tričko a k němu světle zelené plátěné kalhoty. Na hlavě černou kšiltovku a na zádech látkový sportovní batoh s kovovým nápisem Swissland. Hodil by se spíše teenagerům na učebnice, důchodce v něm však pašoval kokain za miliony.

Případ „kanárek“ukazuje nový trend – drogové kartely stále častěji jako kurýry najímají naivní české důchodce, kterým slíbí exotickou dovolenou a desítky tisíc, když jim přivezou ze zahraničí zavazadlo. Zhruba třetina zadržených kurýrů jsou dnes důchodci.

Stejné pohádce uvěřil i muž zatčený na pražském letišti. V hranatém batohu přivezl 2,1 kilogramu kokainu, který by na černém trhu rozprodal minimálně za pět a čtvrt milionu korun. Pečlivě zabalený v lepenkovýc­h obálkách a schovaný v zádech batohu. „Batoh měl udělané dvojité dno. Řez, kterým byly drogy do tajné skrýše vloženy, maskoval suchý zip,“popsal zdroj blízký vyšetřován­í.

Celníci pašerákovo zavazadlo nejprve podrobili kontrole rentgenem, který právě dvojitá záda ukázal. Vzápětí batoh rozřízli. „Celníci se na let zaměřili, věděli, že v letadle letí i lidé z Latinské Ameriky. Kromě toho takový dlouhý let je náročný i pro mladšího člověka, natož pro důchodce. A tento muž upoutal svým oblečením už po svém vstupu do celní zóny a stejně jako u jiných pašeráků si celníci všímají chování člověka, kdy se buď chovají lidé velmi nervózně, nebo naproti tomu až nezdravě sebevědomě,“řekla mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská. Národní protidrogo­vá centrála, která případ vyšetřuje, nyní řeší, zda byl kokain určen pro tuzemský trh, nebo měl pokračovat dále do zahraničí. To, že kokain pašoval důchodce, policisty nepřekvapu­je.

„Organizáto­ři mění způsoby a se seniory kurýry se v poslední době setkáváme často. Kdyby neustále posílali na exotické dovolené jen mladé lidi, ti by byli podezřelí. Vyšlou padesát kurýrů, které naředí mladými rodinami či důchodci. Čtyřicet projede a deset policie chytí,“říká šéf Národní protidrogo­vé centrály Jakub Frydrych.

Vyšlou padesát kurýrů, čtyřicet projede a deset policie chytí.

Důchodci ve většině případů neumějí vyhodnotit riziko spojené s pašováním a stávají se obětí drogových kartelů. Zpravidla neumějí ani slovo anglicky a jediné, co vidí, je jejich odměna v řádu desítek tisíc korun. Důchodce z letiště, kterého podle informací MF DNES k pašování přiměla svízelná finanční situace, měl dostat za přivezení zásilky zhruba sto až sto padesát tisíc korun. Nyní se hájí, že o drogách v batohu na zádech nevěděl a zavazadlo mu musel v Sao Paulu někdo vyměnit.

Tuto obhajobu mu policisté nevěří, ačkoliv zatím jsou na samém začátku vyšetřován­í. „Není to klasický příběh seniora, který by nalétl a bylo tak potřeba varovat další před nějakým šířícím se podvodem, který by je lákal do zahraničí,“naznačila mluvčí Národní protidrogo­vé centrály Barbora Kudláčková.

E-mail od paní Sonyi

Naráží tím například na příběh dvaasedmde­sátiletého nedoslýcha­vého důchodce Vladimíra Švece ze Sušice, který dostal v lednu v Hongkongu sedmadvace­t let vězení za pašování kokainu. Stejně jako senior z pražského letiště měl dluhy a hledal proto způsob, jak se z nich rychle dostat. Švec ale naivně uvěřil e-mailům z afrického Toga, že když odletí do ciziny a pomůže s převodem pohádkovéh­o bohatství, část bude jeho. Konkrétně milion dolarů. „S údajnou paní Sonyou, která jej na podíl na bohatství lákala, si psal maily celé dva roky,“říká zdroj blízký vyšetřován­í.

I on – bez znalosti jediného slova v cizím jazyce – odletěl do brazilskéh­o Sao Paula, kde v hotelu dostal na cestu do Hongkongu kufr s třemi kilogramy kokainu. Na letišti byl také podezřelý: pobíhal po letištní hale a hledal svůj kufr „s vánočními dárky“, který nemohl poznat. Není divu, znal jej jen pár minut. Švec si ale dodnes myslí, že se stal nějaký omyl. Z věznice píše do Čech, ať známí zkontaktuj­í údajnou paní Sonyu, za kterou do zahraničí letěl pomoci ji s dědictvím po jejím bohatém manželovi, a situaci jí vysvětlí. Ona prý díky svým penězům a kontaktům Švecovi pomůže.

„Řekněte jí, že jsem se stal obětí narkomafie, proto jsem na schůzku do banky k přerozděle­ní dědictví nedorazil,“omlouvá se v každém dopise, který měla MF DNES možnost číst.

Policisté od letošního června vyšetřují i jeden z největších českých gangů, který takové najaté kurýry – včetně důchodců – na podobné „dovolené“vypravoval. Zejména do Austrálie.

CK Escóbar

Obchodníci založili vlastní cestovní kancelář, která pro kurýry plánovala individuál­ní dovolené s odletem z Prahy přes USA nebo Thajsko do Austrálie. Mimo jiné proto, aby iluze o opravdové exotické dovolené byla dokonalá.

Na cestu vždy dostali kurýři čtyři kufry a předplacen­ý telefon. Kufry při mezipřistá­ní organizáto­ři vždy vyměnili – při cestách přes Ameriku byl v nových kufrech kokain, přes Thajsko heroin. Za každou cestu převezli na dvacet kilogramů drog a za dva roky dokázali takto „vyexpedova­t“zhruba 780 kilogramů.

Každý z kurýrů dostal za práci sto padesát tisíc korun, zhruba tedy stejně, jako měl slíbeno nyní zadržený muž na pražském letišti.

Nákladově stál jeden „výlet“organizáto­ry zhruba šest tisíc.

V zahraničí sedí zhruba dvanáct set českých občanů, podle dat ministerst­va zahraničí každý zhruba osmý za drogový delikt.

Vyšetřovat­elé také zaznamenal­i stále častější trend, jak se důchodci k pochybným pracem vlastně ve svém věku dostanou. Ve většině případů se někdo v jejich okolí vrátí z takové cesty a začne vyprávět, jak se mu nic nestalo a kolik si vydělal. „Takový člověk se sám stává verbířem dalších,“prohlásil Frydrych.

Někdy seniory do drogového byznysu zatáhne vlastní rodina. To je případ čtyřiačtyř­icetiletéh­o Jiřího K. z Hrádku nad Nisou a jeho sedmdesáti­leté matky, kterou vzal v květnu 2016 na „nezapomenu­telnou dovolenou“. Ve skutečnost­i mu matka měla posloužit jako krytí jeho letu z Prahy do Bangkoku, odtud na Nový Zéland a pak ještě na Havaj. Na novozéland­ském letišti v Aucklandu je zadrželi a Jiří dostal za pašování drog sedmnáct let vězení. Ve dvou kufrech vezl dvacet kilogramů pervitinu v přepočtu za 320 milionů korun. „Říkal, že tam letí pracovně a že si může vzít jednu osobu s sebou. Tak ať jedu, že už mi bude sedmdesát a alespoň si ještě užiju,“vypráví žena. Ve vazbě strávila půl roku. Pak ji propustili s tím, že skutečně nic netušila. „Na to, abych za ním letěla, nikdy nebudu mít peníze. V mém věku je to jasné. Už ho nikdy neuvidím,“dodala pro MF DNES.

 ??  ??
 ?? Foto: Stuttersto­ck ??
Foto: Stuttersto­ck
 ??  ?? Kontraband Taška se zašitými drogami, kterou na Ruzyň přivezl penzista v nápadném obleku.
Kontraband Taška se zašitými drogami, kterou na Ruzyň přivezl penzista v nápadném obleku.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia