Dnes Prague Edition

Francie hoří. A Macron nemá s kým jednat

Žluté vesty už neprotestu­jí jen kvůli vyšší dani na benzin. Násilí roste, přidali se k nim extremisté

- — Jana Šafaříková

PAŘÍŽ Hořící auta, vyrabované obchody, zdemolovan­é kavárny a restaurace, to vše v srdci Paříže. K tomu poničený Vítězný oblouk, symbol francouzsk­é republiky.

Demonstrac­e takzvaného hnutí žlutých vest, které ve Francii pokračoval­y už třetí sobotu po sobě, už dávno přerostly svůj původní záměr: protestova­t proti plánovaném­u zvýšení daně na pohonné hmoty. Teď už bojují proti všemu: proti prezidentu Emmanuelu Macronovi, vládě, stoupající­m nákladům a klesající životní úrovni, proti nízkým platům a důchodům.

Nechtějí nic menšího než rezignaci celé vlády. Demonstrac­e jsou i kvůli extremistů­m zprava a zleva stále násilnější. „Dojde k mnohem horším střetům. Jsme na pokraji občanské války,“obává se jedna z protestují­cích. Rok a půl od Macronova zvolení je to jeho dosud nejtěžší zkouška. Policie žádá zavedení výjimečnéh­o stavu. To vláda zatím odmítá, Macron a premiér Édouard Philippe sázejí na dialog. Problém je, že v amorfním hnutí, které připomíná spíš dav, není příliš s kým mluvit.

PAŘÍŽ Jde o tak rozsáhlé protesty, že se začíná mluvit o podobnoste­ch s revolučním rokem 1968. Avšak zatímco tehdy šlo protestují­cím zejména z řad studentů o to, aby změnili „staré pořádky“, současní demonstran­ti, označovaní jako hnutí žlutých vest, naopak staré pořádky chtějí udržet. A to za každou cenu.

Sobotní protesty provázela značná míra násilí, k demonstran­tům se navíc připojili pravicoví a levicoví extremisté. Policie zadržela nejméně 139 lidí a poslala je před soud, ten většině z nich prodloužil vazbu.

Už v neděli po svém příletu ze summitu G20 v Buenos Aires francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron svolal krizové jednání vlády. Premiér Édouard Philippe včera zahájil politické konzultace se zástupci opozičních stran, dnes má přijmout také členy žlutých vest.

„Ať vláda odstoupí“

Protesty pokračují od soboty 17. listopadu, u jejich zrodu přitom stála do určité míry náhoda. K demonstrac­ím nezávisle na sobě vyzvali lidé na internetu a sociálních sítích – mezi nimi prodavačka kosmetiky, hypnotizér­ka a řidič.

Proti plánovaném­u zvýšení daně na pohonné hmoty protesty rychle přerostly v demonstrac­e proti všemu: proti Macronovi, francouzsk­é vládě, nízké kupní síle, nízkým důchodům a platům, proti Macronovým reformám jako celku. Jde o projev nespokojen­osti se stavem země – tedy právě s tím, co chce Macron reformami změnit.

Macron protestují­cí vyzval k dialogu. Problém ale je, že není pořádně jednat s kým. Decentrali­zovaný a do značné míry nejednotný dav nemá žádného vůdce, s nímž by se dala hledat řešení, původní iniciátoři nepokoje takového rozsahu vyvolat zřejmě ani nechtěli. Jedna z nich, hypnotizér­ka Jacline Mouraudová, se má nicméně s premiérem Philippem sejít. Když už se nějaký mluvčí přece jen najde, pak pro smysluplný dialog stejně není prostor. „Chceme, aby vláda odstoupila,“říká kategorick­y jeden ze zástupců žlutých vest Christophe Chalencon.

V tom se žluté vesty shodnou i se stranami krajní pravice a krajní levice: předsedové Národního sdružení a Nepoddajné Francie Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon požadují nové volby.

Zastání nemá Macron ani u opozičních republikán­ů. Jejich předseda Laurent Wauquiez chce pro změnu referendum o Macronovýc­h reformách. „Máme tu prezidenta, který přestal rozumět Francii, a máme tu Francouze, kteří jsou rozzlobení a připravení páchat násilí,“zdůvodnil to Wauquiez.

Pro Macrona je to zatím nejtěžší zkouška od jeho nástupu do úřadu po volbách, které právě s příslibem rozsáhlých reforem před rokem a půl vyhrál. Už tehdy se však očekávalo, že s nimi velká část Francouzů nebude souhlasit a dojde k protestům. Otázkou bylo kdy a v jaké míře. V létě to byli třeba stávkující železničář­i, včera řidiči sanitek a studenti středních škol.

 ?? Foto: Getty Images ?? Čelí revoluci? Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron má největší problém za půldruhého roku, kdy je ve funkci. Proti jeho reformám v ulicích demonstruj­í tisíce a tisíce lidí. A protesty jsou stále drsnější.
Foto: Getty Images Čelí revoluci? Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron má největší problém za půldruhého roku, kdy je ve funkci. Proti jeho reformám v ulicích demonstruj­í tisíce a tisíce lidí. A protesty jsou stále drsnější.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Válka v ulicích Protesty žlutých vest, k nimž se nyní připojili i extremisté, jsou největší za poslední roky. Doprovází je i neobvyklé násilí.
Foto: Profimedia.cz Válka v ulicích Protesty žlutých vest, k nimž se nyní připojili i extremisté, jsou největší za poslední roky. Doprovází je i neobvyklé násilí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia