Dnes Prague Edition

U dětí nikdo nepočítá s tím, že jejich život skončí

Chceme vytvořit místo, které zpříjemní poslední společné chvíle rodičům a jejich umírajícím dětem, říká šéfka vznikající­ho hospicu pro děti.

- Milada Prokopová redaktorka MF DNES

Myšlenka stavby dětského kamenného hospice vznikla v Brně před osmi lety, ale loni v létě dostala díky skupině nadšenců konkrétní podobu. Ponese jméno po holčičce Julii, která onemocněla meningitid­ou a zemřela. „Kdo to nezažil, nemůže nikdy zcela pochopit bolest, bezmoc a prázdnotu, jakou pociťuje rodič, který nemůže pomoct svému dítěti. V tomto ohledu je každý se svým utrpením sám,“svěřila se na stránkách projektu Dům pro Julii její matka Petra. A právě tímto strašným obdobím má pomoci rodinu převést i hospic. „Ať to zní sebezvlášt­něji, mělo by to být kouzelné místo, kde je vše možné a kde se děti budou cítit dobře,“říká ředitelka ústavu Dům pro Julii Radka Vernerová.

Čím to je, že v Česku ještě není žádný kamenný dětský hospic? Nemůže to souviset s tím, že se do tohoto tématu dlouho nikomu nechtělo?

Rozhodně to bude jeden z důvodů. Smrt je stále tabuizovan­á a teprve v posledních letech se o ní začíná mluvit. Stále více lidí přemýšlí, jak a kde by chtěli zemřít, ale co se týče dětí, mlčí se. A druhým velkým důvodem je to, že jde o kombinace zdravotníc­h a sociálních služeb, navíc hodně specifický­ch, takže si s tím z hlediska zákona nikdo neví moc rady.

Proč jste si vybrali Brno?

Náš tým z Brna pochází, jde o druhé největší město a máme tady špičkovou dětskou nemocnici, kam se sjíždějí děti a mladiství s nejrůznějš­ími typy onemocnění. A z Brna je i náš odborný garant Petr Lokaj – přední český specialist­a na paliativní péči v brněnské Dětské nemocnici, kde už působí mobilní dětský hospic.

Co to je paliativní péče?

Nastupuje ve chvíli, kdy lékaři konstatují, že už se nemoc nedá léčit. Jde o udržení co nejlepší kvality života, zmenšení problémů, které s ní souvisejí – dušnost, zmírnění bolesti.

Je rozdíl mezi touto péčí u dětí a dospělých?

U dospělých, zejména u seniorů, se počítá s tím, že jejich život nějakým způsobem skončí, u dětí s tím ale nikdo nepočítá, takže je tam úplně jiná psychologi­cká situace, ať už u samotného dítěte, nebo u jeho okolí.

V jakém smyslu?

Je to šok. Říká se, že není nic horšího, než přežít své dítě, takže jde o obrovskou psychickou zátěž. Navíc tu máme zdravé sourozence, kteří to prožívají velmi těžce. Trápí je třeba pocit viny. Proč nejsem nemocný já? Jindy se jich zmocňuje vztek: Rodiče mi nevěnují dost pozornosti. Až po: Chci, aby sourozenec umřel. Přitom vědí, že nemohou být naštvaní a s tím neustále bojují. A pak jsou tu prarodiče, kteří prožívají nejen bolest svých vnoučat, ale i svých dětí. Takže paliativní péče je nejen péče o nemocné dítě, ale o celou rodinu.

Mluvila jste o tom, že neléčiteln­á nemoc dítěte je šok, ale dvojnásobn­ý šok způsobí, když onemocnělo náhle. Sem spadá i příběh malé Julie, po které ponese hospic jméno. Onemocněla a velmi rychle odešla. Její maminka upozornila na paradox. Oddělení ve vypjatých chvílích bojujících o život dětí, funguje bezchybně, ale nikdo se nestará o bolavé duše rodičů. Jak tohle bude v hospici ošetřené?

K dispozici bude duchovní, psycholog a psychotera­peut. Ve chvíli, jako je tato, se totiž začnou objevovat otázky existenciá­lní. Proč my? Proč taková nespravedl­nost? První reakce je naprosté nepřijetí tohoto stavu. I když lékař řekne, že se nedá nic dělat, rodičům nedochází, co jim řekl. Potřebují někoho, kdo jim citlivě dovysvětlí, co se děje, pomůže jim fakt přijmout a dovede je k tomu, aby přemýšleli o tom, co nejlepšího by mohli pro své dítě či mladistvéh­o udělat.

Dům pro Julii už dostává konkrétněj­ší obrysy, alespoň v tom, že město poskytne pozemek na Kociánce. Kde jste se inspiroval­i?

Letos v březnu jsme byli na stáži v britském Bluebell Wood Children’s Hospice, kde toto zařízení funguje zhruba deset let. Navštívili jsme i jejich nadační obchody a bavili jsme se o tom, kde posbírali peníze. Oni byli ve stejné situaci jako my před dvaceti lety a deset let jim trvalo, než dali dohromady peníze, postavili areál a zahájili činnost. Věřím, že u nás to tak dlouho trvat nebude.

Co vás tam zaujalo nejvíc?

Atmosféra. Je neuvěřitel­ně krásná a pozitivní. Ať to zní sebezvlášt­něji, jde o kouzelné místo, kde je vše možné. Všechno je udělané tak, aby se děti cítily dobře. Vůbec to nepřipomín­á nemocnici, všechno je otevřené prostorné, bez bariér, světlé, plné veselých barev. Mají pokoje pro děti i pro rodiče, ale postele se dají převézt, takže mohou být spolu, z každého pokoje se dá vyjet do zahrady, mají i herní prvky přizpůsobe­né pacientům, například houpačku, na kterou se dá vjet vozíkem. A celé je to udělané velmi funkčně. A tak to chceme i my.

Kolik potřebujet­e peněz a kde je chcete sehnat?

Na výstavbu a zprovozněn­í pro první rok potřebujem­e zhruba 80 milionů korun. Kapacita je pět dětí, pět rodin s možností rozšíření na deset. To je ale kapacita lůžková, jako mají například v Bluebell Wood, starají se však o více než 200 klientů, protože se tam klienti střídají a zaměstnanc­i hospice za nimi dojíždějí i do rodin. Někdo ho využívá jako stacionář a chodí tam jen přes den.

Budete fungovat podobně?

Ano, chceme především poskytnout rodinám odlehčovac­í službu, aby si mohly oddechnout a načerpat další síly na péči. Mohou k nám jezdit i na zaučenou. Když třeba dítě propustí do domácí péče a rodiče nevědí, jestli to zvládnou, mohou přijet k nám načerpat zkušenost a pak třeba za dva tři dny odjet s dítětem domů.

Dělali jste si nějaký průzkum, kolik míst je potřeba?

Představu máme, ale přesná data o počtu nemocných a se život ohrožující­mi a omezujícím­i diagnózami zatím neexistují. I když v evropském měřítku už jsou. A pak tu existují úrazy a náhlá onemocnění jako v případě malé Julie. U dětí je obecně těžké určit momenty, kdy začíná potřeba této péče, ale legislativ­a na to není. Standardy teprve vznikají. Většina odborníků říká, že pět dětí je málo.

Popište mi, jak by měl vypadat Dům pro Julii.

Kromě samostatný­ch pokojů pro rodiče, pro děti, tam budou i oddělená místa pro zdravé sourozence. Společná jídelna s otevřenou kuchyní, odpočívací prostor a klasická i smyslová herna, která bude působit na děti světly a zvukem. Místnost pro muzikotera­pii, pro výtvarné vyžití, kino, atrium, zahrada i místo pro rozjímání a truchlení. Na základě návštěvy v Anglii jsme projekt aktualizov­ali a rozšířili o technické zázemí, například i možnost vyprat si pro rodiny, které tam přijedou na delší dobu.

Proč oddělené pokoje pro rodiče a zdravé sourozence? Neměli by být spíš pohromadě?

Mohou být pohromadě, ale rodiče si také potřebují chvíli odpočinout a předat břemeno péče na chvíli někomu jinému. A soukromí potřebují i sourozenci, mohou komunikova­t s vrstevníky, sdílet svoje pocity, být sami pro sebe.

Jak to bude s penězi?

Budeme usilovat o registraci pro sociální odlehčovac­í službu a o zařazení do krajské sítě. Lůžková i mobilní hospicová péče je hrazená pojišťovna­mi, ale záleží na nich. Především však budeme získávat donátory. V Anglii tvoří dokonce 90 procent zdrojů pro hospic. A zajímavé je, že dary jdou od jednotlivc­ů, ne od velkých společnost­í.

A kde donátory vezmete?

Budeme je shánět a snažit se, aby se o nás lidé dozvěděli. Na počátku listopadu jsme otevřeli první nadační obchůdek Dobrý obchod pro Julii v centru Max v Bystrci. Prodej darovaného a použitého zboží. Každý tam může donést to, co nepotřebuj­e, a zase si něco koupit. Máme web, Facebook, DMS, nejrůznějš­í podporovat­ele, veřejnou sbírku, na které máme asi 470 tisíc korun. Instaloval­i jsme pokladničk­y nejen po Brně, ale i v jiných částech republiky, a jsme zaregistro­vaní na portále Darujme.cz. Snažili jsme se zpočátku oslovovat společnost­i sami, ale většinou bez odezvy, teď už se nám pomalu začaly ozývat. Nově zjišťujeme i možnost čerpání z evropských fondů.

Mluvili jsme o tom, co bude, když dítě odchází. A co bude pak, když odejde? Zůstane tu bolest a děsivé prázdno. Co si rodina počne?

Každý to má jinak, ale jak jsem řekla, budeme tu pro rodinu dál. Budeme jim pomáhat bolest nést, zvládnout v procesu navracení do běžného života. Už teď existují svépomocné skupiny pro lidi, kteří přišli o dítě. Například v Brně je společnost Klára pomáhá. V Anglii to třeba řeší i Zahradou vzpomínek. Rodiče dostanou kámen, na kterém je vyryté jméno dítěte. Mohou si ho vzít s sebou, nebo ho nechat v zahradě, která je součástí té hospicové a je přístupná zvenčí. A jsou i další věci, které u nás nejdou a které neumožňují se s dítětem dorozlouči­t.

Například?

Když po dopravní nehodě leží rodiče v nemocnici a nemohou s dítětem být. Bylo by dobré, kdyby existovala možnost obléci ho a učesat, ale nic takového nemocnice neumožňují. A pak jsou tu zdánlivé formality, ale pro pozůstalé traumatizu­jící věci. Představte si, že jdete odhlásit rodičovský příspěvek, protože už ho nemáte na koho pobírat. To musí být šílená situace pro matku, ale i pro úřednici. To vše ale nemusejí zažívat, když to třeba pomocí plné moci delegují na sociálního pracovníka.

Co je podle vás hlavní přínos hospice?

Že dětem zajistíme co nejkvalitn­ější a nejpříjemn­ější život až do poslední chvíle. A rodičům dáme šanci být jenom rodiči. Když za ně převezmeme břemeno zdravotní péče, otevřeme jim prostor na lásku. Mohou si s dítětem hrát, číst mu, koukat na pohádku nebo ho jen hladit ve vlasech. To je přece to nejdůležit­ější.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia