Dnes Prague Edition

Pošta dostala pokutu 250 tisíc za záměnu dat

- — Artur Janoušek

PRAHA Česká pošta dostala pokutu čtvrt milionu korun za obří skandál se záměnou pokut pro dva a půl tisíce řidičů, kteří v Praze spáchali přestupek. Pošťáci je omylem doručovali tak, že každý z řidičů dostal pokutu někoho jiného a mohl si přečíst jeho jméno, přesnou adresu, datum narození, značku auta, kdy a kde porušil předpisy a jakou pokutu má zaplatit.

„České poště byla pravomocně udělena pokuta ve výši 250 tisíc korun, neboť nezajistil­a bezpečné zpracování osobních údajů v rámci služby Hybridní pošta, když došlo na obálkovací lince k nesprávné kompletaci zásilek,“sdělil pro MF DNES mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Tomáš Paták.

Pošta vinu uznala. „Neodvoláva­li jsme se a sankci jsme již zaplatili,“řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Již dříve uvedl, že bylo zpracováno 2 500 zásilek, a také popsal, jak k záměně pokut došlo.

Pošta na základě smlouvy dostává od magistrátu výzvy na zaplacení pokut, které vkládá do obálek a tiskne na ně adresy. Právě při tisku došlo k omylu.

„Příčinou byla technická chyba obalovací linky, která zabalenou obálku potiskla ne aktuální adresou, ale tou následujíc­í adresou v řadě,“vysvětlil Vitík. A tak se stalo, že hříšník dostal výzvu k zaplacení pokuty za přestupek, který udělal řidič v pořadí za ním. „Tento případ byl první po sedmi letech používání linky,“dodal Vitík. Chyba už se prý nemůže opakovat – nyní linka načte čárový kód zásilky a spáruje ho s kódem adresy, což by mělo předejít záměně.

Úředníci pražského magistrátu po omylu tehdy nabádali řidiče, aby popletené výzvy roztrhali a sankce neplatili. To ale neznamená, že se pokutám vyhnuli. Za čas totiž dostávali obálky s modrým pruhem znovu a tentokrát už správné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia