Dnes Prague Edition

Vykradl sbírku na psí útulek. Kasičku vysál brčkem

Chtěl prý jen drobné na rohlíky, hájil se zloděj, který okradl charitu. Peníze chce spolku vrátit po návratu z vězení – prý z kradeného železa

- Artur Janoušek reportér MF DNES

TEPLICE Soud v Teplicích poslal na půl roku do vězení muže, který ukradl pár stokorun. Horší než výše škody je to, koho okradl. Vyloupil veřejnou kasičku, do které lidé dávali peníze na pomoc týraným a opuštěným zvířatům.

Průhledná zapečetěná a uzamčená kasička stála na stolku ve druhém patře obchodního domu Galerie na náměstí Svobody v centru Teplic. Křiklavě fialové poutače s obrázky psů kolem stolku se nedaly přehlédnou­t. Sbírky si všiml i dvaatřicet­iletý nezaměstna­ný Jaroslav Podskalský. Počkal na devátou hodinu večer, kdy bylo v pasáži nákupního centra málo lidí, a zamířil rovnou ke kasičce. V ruce si nesl předem připravené improvizov­ané nástroje.

Na záběrech bezpečnost­ní kamery je vidět, jak se jen nahne nad kasičku a po chvíli odchází. Vše trvá jen pár sekund. Policistům později vykládá, že brčkem vytvořil podtlak a nasál bankovky a mince, drátkem je pak vytáhl skrz úzký otvor.

„Já jsem ale chtěl jen mince, bankovky se mi tam přilepily,“hájil se.

Při krádeži si ho všimla prodavačka z vedlejšího obchodu a přivolala ženu z ostrahy, která zavolala policisty. Ti krátce nato zloděje dopadli.

Kradl vybité baterie

S drátkem podle svých slov chodil do nákupního centra běžně. Jeho cílem byla sběrná nádoba, do které lidé hází vybité baterie. Podskalský monočlánky vytahoval a ty, které ještě nebyly úplně bez energie, používal do příruční svítilny, když v noci vyrážel na „sběr“železa.

Kolik peněz z kasičky vysál, není jasné, měly to být asi tři stovky. „Na kasičce je logo našeho útulku s obrázky psů, takže musel dobře vědět, kam se vloupává,“uvedla Kristina Nowakowská, předsedkyn­ě spolku Anidef, jež provozuje útulek pro kočky a psy v obci Žim u Teplic. „Za ty tři stovky jsme mohli pořídit očkování, odčervení nebo čip pro jednoho pejska,“dodává.

„Okradl zvířata, která jsou odkázána výhradně na pomoc lidí. To je neomluvite­lné,“poznamenal soudce Miroslav Čapek, když minulý týden v úterý vynášel trest. „Chtěl jsem si koupit rohlíky,“tvrdil muž, jenž je závislý na drogách a kterého příbuzní už několikrát neúspěšně posílali na odvykací léčení.

I přes nízkou škodu muži hrozilo vězení na šest měsíců až tři roky, protože byl v posledních třech letech za krádež už trestán. V době, kdy se vloupával do kasičky, byl navíc v podmínce – k půlročnímu trestu mu tak přibude i rok a půl z podmínky.

Kromě vězení mu soud navíc uložil také povinnost ukradené tři stovky útulku vrátit. Když se ho soudce ptal, z čeho to chce zaplatit, až vyjde z vězení, odpověděl stručně: „Ze železa.“

Já jsem ale chtěl jen mince, bankovky se mi tam přilepily.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Na opuštěná zvířata Zloděje zachytila bezpečnost­ní kamera v obchodním domě (vpravo), když kradl ze sbírky (vlevo) a pak odchází pryč.
Foto: Policie ČR Na opuštěná zvířata Zloděje zachytila bezpečnost­ní kamera v obchodním domě (vpravo), když kradl ze sbírky (vlevo) a pak odchází pryč.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia