Dnes Prague Edition

Dům na Lipně stál Zimolu 4,7 milionu

- Václav Janouš reportér MF DNES

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola z ČSSD a donedávna i místopředs­eda strany udělal tečku za kauzou, která jej po devíti letech loni v dubnu stála křeslo hejtmana. Nová chalupa u Lipna, kterou pro něj stavěl jeho tehdejší podřízený a šéf krajských nemocnic Martin Bláha, je zkolaudova­ná a Zimola za ni Bláhovi zaplatil 4,7 milionu korun. Podle kupní smlouvy, kterou má MF DNES k dispozici, patří tak definitivn­ě i s pozemkem exhejtmano­vi.

„Ano. Nemovitost jsem již odkoupil,“potvrdil MF DNES Zimola s tím, že ji už nechal přepsat na katastru. „Zbývající část peněz jsem již také manželům Bláhovým zaplatil, zčásti z úspor a zčásti z hypotéky,“dodal.

„Je to dokončené, to vám mohu potvrdit, ale víc se k tomu opravdu nechci vyjadřovat,“řekl Martin Bláha, který po aféře také rezignoval. U Lipna stavěl totiž tři chalupy – jednu pro sebe, jednu pro Zimolu a poslední pro bývalého hejtmanova náměstka Jaromíra Slívu. Bláha byl přitom hejtmanový­m podřízeným a letitým kamarádem, který coby šéf jihočeskýc­h špitálů i s odměnami měl měsíční plat v přepočtu zhruba 600 tisíc korun.

„Za kauzu to považovali a stále považují ti, kteří se mě chtěli politicky zbavit, protože vše je podloženo jasnými fakty, a dokonce podrobně prošetřeno policií,“říká Zimola.

Chalupu koupil podle smlouvy od Bláhy a jeho manželky Ivany. Ačkoliv na katastru byl po celou dobu výstavby jako majitel zapsán pouze Bláha. „Prodávajíc­í shodně prohlašují, že předmět převodu je součástí jejich společného jmění manželů bez ohledu na stav zápisu v katastru nemovitost­í,“vysvětlují ve smlouvě.

Exhejtman se snažil před svou rezignací obhajovat stavbu chat u Lipna auditem. Ten zpracovala – přesněji jeho část – Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicí­ch, a aniž by nemovitost uvnitř viděla a fyzicky prošla, napsali akademici, že cena stavby odpovídá. „Cena odpovídala, výše proinvesto­vaných nákladů také a v každém případě i to, že investoři měli prostředky na realizaci,“řekl rektor VŠTE Marek Vochozka s tím, že škola stanovoval­a ceny podle stavebního deníku, fotodokume­ntace či smluv.

Zimola po své rezignaci na VŠTE nastoupil coby vedoucí vnějších vztahů univerzity. S platem na úrovni profesorů, zhruba sedmdesát tisíc hrubého měsíčně.

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Chata u přehrady Zimolův domek u Lipna.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Chata u přehrady Zimolův domek u Lipna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia