Dnes Prague Edition

Jak a kde cvičí špičkoví armádní psi

-

u výběrového řízení musí „jen“najít svou hračku ve vozidlech nebo místnostec­h, nebát se až třímetrový­ch výšek, ve výcviku mu psovod začne pokládat do stopy látky jako drogy nebo výbušniny. „Na začátku se učí napachován­í. Na to máme takzvané komíny, což jsou podlouhlé truhlíky s přihrádkam­i a v nich i falešné látky, třeba piškoty nebo jiné věci. Pes se naučí, aby na povel hledal jen to, co chceme. Potom po látkách pátrá v prostoru, třeba v autech,“vypráví Dam. Takových aut mají v Grabštejně několik, od starého náklaďáku přes dodávky až po felicie. „Jsou to vyřazená auta. Až budou moc napachovan­á, přivezou se jiná,“dodává Vítek. Výcvik je postupně stále náročnější, metody se mění, předměty se schovávají, třeba zahrabávaj­í do písku, psi se učí i ve směsích různých pachů například v továrnách.

„Komíny“si vozí kynologové i na mise – jiné místo znamená odlišné pachy. „Tam pak zakládáte pachy, které pes zná, a také ty nové. I když je pes na misi, nic pro něj nekončí,“říká Petr Dam.

Ve spodní části historické­ho areálu Grabštejna mají vojáci asi sedmdesát psů. Vlastní chovatelsk­ou stanici jako policie ale nemají. Vykupují jen od soukromých chovatelů. Jenže sehnat kvalitního zdravého psa s výbornou povahou není jednoduché. Chovatelé nadějná štěňata prodávají za vysoké částky raději do zahraničí, nebo si je nechají pro svou kariéru ve sportovní kynologii. Dobrý pes je velmi drahé a ceněné zboží. „Obecně se částka za vykupované­ho psa pohybuje od 40 do 50 tisíc, ale může být i vyšší a odvíjí se od vycvičenos­ti psa,“upřesňuje mluvčí armády Magdalena Dvořáková.

 ?? Foto: AČR ?? Odvaha Armádní pes se nikdy nesmí leknout ohně, ran ani střelby.
Foto: AČR Odvaha Armádní pes se nikdy nesmí leknout ohně, ran ani střelby.
 ??  ?? Bred (vlevo) a Doky (vpravo) v karanténě po návratu z mise.
Bred (vlevo) a Doky (vpravo) v karanténě po návratu z mise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia