Dnes Prague Edition

Lázeňský expres. Vary může přiblížit rychlotrať

Železničář­i prověřují ekonomicko­u efektivitu napojení vysokorych­lostní železnice do Mostu přes Louny. Odbočka z rychlotrat­ě do Drážďan by zkrátila cestu vlakem i do Karlových Varů.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Po Ústí nad Labem, které se nedávno definitivn­ě připojilo mezi města, kde budou zastavovat vysokorych­lostní vlaky, má nyní šanci na přivedení rychlostní železnice i severočesk­ý Most. Přestože trasa rychlovlak­ů vedoucí z Kralup nad Vltavou přes Louny do Mostu v původní vládou schválené síti vysokorych­lostních železnic nefigurova­la, nyní se jí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vážně zabývá.

„Tato varianta je součástí aktuálně zpracováva­né studie proveditel­nosti. Umožnila by zkrátit jízdní dobu z pražského hlavního nádraží do Mostu pod jednu hodinu a do Karlových Varů na hodinu a 45 minut,“řekl MF DNES ředitel odboru strategie na SŽDC Radek Čech.

Tím by se jízdní doba vlakem, který do Mostu nyní jezdí přes Ústí nad Labem a Teplice, zkrátila na polovinu a bylo by to rychlejší než autobusem. Ty doposud po nedokončen­é dálnici D7 trasu do Mostu urazí za hodinu a 45 minut.

Rozhodl geologický průzkum

Úředníci nedávno ukončili projednává­ní první části studie proveditel­nosti rychlodráh­y mezi Prahou a Drážďany, která jako vhodnější trasu zvolila směr vedoucí přes Ústí nad Labem.

„Má to dva důvody. První je přepravní potenciál Ústí nad Labem a snaha Ústeckého kraje krajské město do sítě vysokorych­lostních tras napojit. Druhým důvodem jsou výsledky geologické­ho průzkumu,“uvedl Čech. Z těchto průzkumů prováděnýc­h odborníky z Česka i sousedního Saska vyplývá, že varianta vedení trasy po levém břehu Labe by byla mnohem technicky náročnější. Po konzultací­ch s ministerst­vem dopravy proto správa železnic tuto trasu opustila.

Jakou rychlostí?

Ve druhé fázi ekonomické­ho posouzení rychlodráh­y do Drážďan musí resort dopravy kromě vybudování zmíněné mostecké odbočky rozhodnout rovněž o tom, jakou rychlostí budou vlaky na první české vysokorych­lostní železniční trati projíždět. Zda bude stačit nejnižší navrhovaná rychlost 250 kilometrů v hodině, nebo půjde o plnohodnot­nou vysokorych­lostní trať s rychlostí do 350 kilometrů.

O něco pomaleji budou vlaky jezdit v přeshranič­ním tunelu pod Krušnými horami, kde se počítá v první fázi s rychlostí do 200 kilometrů u osobní dopravy a do 120 kilometrů u nákladních vlaků.

Kromě rychlovlak­ů projekt spojení do Drážďan předpoklád­á využití i pro konvenční vlaky. Ty by měly jet alespoň 160kilomet­rovou rychlostí, aby nezdržoval­y rychlejší provoz.

Plány na výstavbu vysokorych­lostních tratí v každém případě významně zatíží státní rozpočet. Náklady na výstavbu základní sítě páteřních rychlodrah vyčíslil resort dopravy vloni v květnu na 650 miliard korun. Současný plán investic do roku 2030 počítá, že příprava rychlotrat­í jen v tomto období vyjde na 204 miliard korun.

Pokud má výstavba dopravních projektů postupovat tímto tempem, musí se podle ředitele Státního fondu dopravní infrastruk­tury Zbyňka Hořelici zvýšit roční přísun peněz po roce 2021 o 20 až 3O miliard. V příštím roce návrh rozpočtu fondu počítá s celkovými 86,3 miliardy korun.

Posouzení ekonomické smysluplno­sti odbočky vysokorych­lostní trati do Loun a Mostu bude dokončeno v půlce příštího roku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia