Dnes Prague Edition

„Hostina skončila,“vzkázal Salvini migrantům v Itálii

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Rozšiřuje se paleta zločinů, za které může cizinec přijít o statut uprchlíka či ztratit italské občanství. Zjednoduši­la se také procedura, která umožní vyhostit potenciáln­ě nebezpečné žadatele o azyl.

Šéf italské Ligy Matteo Salvini, který stojí i v čele resortu vnitra, ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračníh­o zákona. Půl roku od nástupu své vlády slib plní, zákon protlačil parlamente­m.

Salvini ujistil, že ochrana běženců zůstane zachována. Přísnější pravidla podle něj postihnou ty, kteří zneužívají italských sociálních dávek či představuj­í riziko.

„Rád poskytnu útočiště ženám a dětem, které prchají před válkou, ale nikomu dalšímu,“uvítal Salvini přijetí zákona.

Představit­elé italských neziskovek to vidí jinak. Nelíbí se jim zejména změna systému péče o azylanty. Ti napříště zůstanou ve velkých přistěhova­leckých centrech, kde bude snazší je evidovat, stejně jako se zrychlí jejich vyhoštění, pokud se žádostí neuspějí.

Počítá se s omezením menších přijímacíc­h center, o která se staraly radnice a kde nabízeli migrantům jazykové i kvalifikač­ní kurzy. Salvini uvedl, že takový systém byl rozmařilý, proto musel skončit.

„Hostina skončila,“prohlásil Salvini s tím, že nejméně 100 tisíc azylantů si takto žilo v hotelích zaplacenýc­h radnicemi a na náklady daňových poplatníků „jen seděli a sledovali televizi“. Nový systém podle něj rozhodován­í o azylech zprůhlední a uspíší.

Představit­elé charitativ­ních organizací se však obávají, že odmítnutí žadatelé o azyl jen tak nezmizí. Skončí podle nich na ulici, budou žebrat nebo se uchýlí k drobné kriminalit­ě. „Tyto změny se dotknou desetitisí­ců lidí, které prostě nemůžeme jen tak nechat spát pod mostem,“zlobil se Oliviero Forti z římskokato­lické charity Caritas.

Loni prošlo v Itálii schvalovac­ím řízením 88 tisíc žádostí o azyl, uspělo jen osm procent z nich. Většinou ti, kteří prokázali, že jim v jejich zemi hrozí pronásledo­vání. Dalších 33 procent získalo nějaký stupeň „humanitárn­í ochrany“, kterou nový zákon ruší. Pokud zemi neopustí, stávají se ze zamítnutýc­h žadatelů o azyl nelegální imigranti – v Itálii je jich nyní okolo 500 tisíc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia