Dnes Prague Edition

Jaké informace nám poslanci nadělí

- Adam Rut Otevřená společnost

Poslanci by měli dnes rozhodnout o klíčových změnách, které občanům buď usnadní, anebo povážlivě zkomplikuj­í přístup k informacím z úřadů a veřejných institucí. Každý, kdo o ně častěji žádá pomocí infozákona, se někdy setkal s odpíráním, a to i těch, na které má nárok. A jak to bude v budoucnu?

První návrh směřuje k horšímu: poslanci nám možná nadělí uhlí a brambory v podobě největšího omezení přístupu k informacím od roku 1989.

Reálně by úřady nemusely vydat žádnou informaci, která souvisí s průběhem trestního řízení. Podobné omezení se chystá i ohledně informací o porušování závazků Česka vůči EU. V zemi, kde se obě výjimky kvůli obvinění z dotačního podvodu týkají i premiéra, to není veselá představa. Pokud by změny prošly, veřejnost by místo faktických informací zůstala odkázána na šeptandu a informační úniky.

Je tu však i druhý návrh, představuj­ící skutečnou mikulášsko­u nadílku: poslanec Jakub Michálek přišel s návrhem, který má zavést takzvaný informační příkaz. Pokud veřejná instituce bude neoprávněn­ě odmítat žádosti občanů, odvolací orgány by nově měly mít možnost nařídit přímé poskytnutí informace, není-li žádný zákonný důvod její ochrany. To je dnes žádoucí. V souvislost­i s vymáháním informací jsou totiž soudy zbytečně přetížené a absurdní vleklé kauzy o poskytnutí informací se odrážejí ve vysokých výdajích povinných subjektů na soudní náklady.

Nakonec tedy přicházejí v úvahu tyto možnosti.

Varianta 1: Dojde k zásadnímu omezení přístupu k některým důležitým informacím a promrhá se i šance na zlepšení a zrychlení samotného procesního postupu. Dostaneme tedy jako občané na vědomí, že jsme malé děti, které se o věci státu nemají zajímat.

Varianta 2: Dojde k zásadnímu obsahovému omezení, ale zrychlí se proces vymáhání. To by bylo Pyrrhovo vítězství.

Varianta 3: Rozsah poskytovan­ých informací zůstane stejný, ale dostaneme se k nim mnohem dřív. To je za současných podmínek nejlepší možnost.

Varianta 4: Nic se nezmění oproti současnému stavu. Lidé se stále budou soudit o informace i několik let a doufat, že to úřad přestane bavit dřív než je samotné.

Varianta 5: Poslanci (jako už několikrát) hlasování odloží. Osobně doufám, že k této variantě nedojde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia