Dnes Prague Edition

Proč čeští řidiči tolik potřebují u nehod policii

-

Ministr dopravy Dan Ťok minulý týden přišel s nápadem zpoplatnit řidičům výjezdy policie k banálním dopravním nehodám. Má na mysli takové, ke kterým by policie ze zákona vyjíždět nemusela. Tedy havárie bez zranění a do škody 100 tisíc korun.

Ministr si od toho slibuje, že když se nebude čekat na vyšetřovat­ele, rychleji se obnoví provoz a nebudou se tvořit kolony. Policie totiž spočítala, že jen loni vyjela asi k 44 tisícům nehod, ke kterým by ze zákona nemusela. To představuj­e čtvrtinu všech havárií s policejní účastí.

Přesto prosím, nezavádějt­e tuto novinku, pane ministře. Alespoň ne teď. Zatím se sice nemluvilo o nějaké pravděpodo­bné ceně, jestli by „bengovné“(cena za výjezd policie) přišlo na 999 korun za jednu nehodu, nebo třeba na korunu za kilometr a minutu strávenou na místě, ale o to úplně nejde.

Jak má třeba laik poznat, kdy už může škoda překročit 100 tisíc korun? Ani to však není hlavní problém návrhu, ten tkví v něčem jiném. Policii občas mohou volat po kolizi i dva řidiči ojetých škodovek, které obě dohromady stojí prokazatel­ně méně než 100 tisíc. Na českých silnicích totiž vládne taková agresivita a nervozita, že někteří jedinci se po havárii domluví teprve až za přítomnost­i uniformova­ného policisty.

Mimochodem, kdyby Ťokův zákon platil, dokážu si představit, že bych musel volat policii právě proto, že druhý účastník nehody odmítá spolupraco­vat. Po příjezdu policisty by se začal chovat jako beránek a jakoukoli nespoluprá­ci by popřel, takže bych pak musel „bengovné“zaplatit, a to by mi přišlo nespravedl­ivé.

Nemluvě o tom, že jsme nedávno popisovali v MF DNES v příloze o povinném ručení případy, kdy účastník nehody později popřel i účast na nehodě, dokonce poté, co si s druhým nešťastník­em vyměnili telefonní čísla (i když tam udělali chybu i v tom, že na místě nevyplnili záznam o nehodě).

Řidiči ani nemusí být agresoři. Ale ve všech mediálních návodech, jak vyřešit nehodu bez policie, se výslovně píše, že se oba musí shodnout na vině. Přiznám se, že už jsem opravdu mnoho let žádnou nehodu neměl a rozhodně ne s euroformul­ářem, ale tohle je podle mě rovněž kámen úrazu.

Už to vidím, jak ten druhý říká: „Já jsem sice nedal možná přednost, ale vy jste nesvítil / neblikal / málo svítil / určitě jel víc než padesát a tak dále.“

Na druhou stranu ministrova snaha o co nejrychlej­ší obnovení provozu po nehodách je samozřejmě pochopitel­ná a je dobře, že s tím chce něco dělat. Druhý Ťokův nápad ze začátku listopadu – zřídit jakousi státem určenou odtahovku, která vozidlo odklidí rychleji, mi proto přijde smysluplně­jší.

Občas si sám říkám, jestli musí auta po nehodě, jsou–li pojízdná, opravdu stát tak dlouho přesně v té poloze, v jaké bourala. Nejde je odklidit po vyfocení aspoň o pár metrů dál, aby ostatní mohli projet?

Hlavně však je třeba připomenou­t, že policii si Češi platí z daní, a proto je dobře, že ji mohou zavolat, kdykoli se cítí v úzkých, aby „pomáhala a chránila“.

Ťok si od zavedení novely slibuje, že řidiči by policii volali méně a měli by motivaci se dohodnout. Obávám se ale, že se mýlí. Oni by ji volali skoro ve stejném množství případů, protože by jim stálo za to prostě zaplatit, tedy pokud by „bengovné“nepředstav­ovalo nějakou likvidační částku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia