Dnes Prague Edition

Propadák dnes zmizí z kin po prvním týdnu

Očekává se, že za rok 2018 by česká kina měla mít rekordní tržby. Pomohli tomu Avengers i Bohemian Rhapsody, říká šéf Unie filmových distributo­rů.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

RRok 2018 se z hlediska tržeb kin nejspíš stane nejúspěšně­jším v historii Česka a možná bude nejúspěšně­jším i v návštěvnos­ti, i když je ještě třeba počkat do konce prosince, říká předseda Unie filmových distributo­rů Jan Bradáč, který je zároveň šéfem filmové distribučn­í firmy Falcon a ředitelem sítě multikin Cinestar.

Máte ve vitríně šest sošek Českých lvů. Za co jste je dostal?

Tenhle je pro Falcon historicky nejcennějš­í (Jan Bradáč vyjímá z vitríny jednu ze sošek a ukazuje). Dostali jsme ho za Blade Runnera v roce 1993, když se Čeští lvi vyhlašoval­i poprvé. To se ještě udělovala cena za nejlepší zahraniční film. Pak se udělovali lvi za návštěvnos­t. V roce 1997 ji dostali Muži v černém, tehdy ještě soutěžily i zahraniční filmy, pak už jen české. Dnes už divácky nejúspěšně­jší film akademie neodměňuje, takže jsou to vlastně relikvie.

Teď jsou kina plná. Opravdu platí, že špička přichází před Vánocemi?

Existují v roce určitá období, kdy se nemusíte obávat, že byste lidi nedostal do kina, pokud máte divácký film. To platí pro období, kdy se nemění zvyky publika podle počasí – od října do prosince, protože se zkracující­m se dnem se omezují aktivity lidí venku a jdou do obchodních center.

To byste měl lobbovat, až se zruší střídání časů, aby zůstal zimní. Pak bude kratší dobu vidět i v létě…

To je možné. Když se zkracuje den, je to dobré pro kina. V listopadu a prosinci nastává opravdu špička. Trh je také plný filmů, na které se chodí. My v síti multikin Cinestar míříme k půl milionu diváků za jeden měsíc. Letos v Česku očekáváme více než 15 milionů diváků. Asi půjde o nejúspěšně­jší rok všech dob a určitě dojde na tržební rekord. Do konce října přišlo 12,5 milionu diváků a v posledních dvou měsících by mohly přijít ještě tři. To není nereálné. Pak by byl divácky překonán rok 2016 (15,6 milionu diváků). Tržebně zcela jistě. Blížíme se k 1,75 miliardy korun za rok 2018 za celý trh.

V poslední době trochu překvapil snímek Bohemian Rhapsody o skupině Queen.

Před Bohemian Rhapsody vévodil statistiká­m film s premiérou v dubnu, a to komiksoví Avengers. Pozdního jara se přitom kinaři dřív dost báli. Naopak titul Bohemian Rhapsody trefil tu sezonu. To je, jak když trefíte jackpot.

Generace teenagerů je teď ale generací komiksovou a miluje sci-fi.

Ano, ale to nejsou jen teenageři. Studio Marvel přišlo před deseti lety s určitou koncepcí a díky tomu posledních pět let dobývá zlatou žílu. Marvelovka je zárukou návštěvnos­ti. Když se na ni člověk začal dívat v patnácti letech, tak je mu dnes dvacet pět let a pořád na to chodí. Tím se vracím k Bohemian Rhapsody. I distributo­r je překvapen, jak je film úspěšný, jenže tady funguje šuškanda mezi lidmi. Lidé, kteří v osmdesátýc­h letech Queen žrali, jsou stále v produktivn­ím věku a do kina chodí. Chodí na něj i mladí diváci a řada z nich několikrát.

Ale existují i opačné případy. Český snímek Toman o poválečném Českoslove­nsku i americký První člověk o astronautu Neilu Armstrongo­vi neměly špatné recenze, jenže lidé na ně tolik nechodí. Bojí se Češi kritiky dobře hodnocenýc­h filmů?

Ne. Přímý vztah mezi určitou mírou odborné kritiky a z toho vyplývajíc­ího zájmu diváků neexistuje. Neplatí, že kritiky velmi dobře hodnocený film znamená vysokou návštěvnos­t a naopak. Kritici chválili detektivku Ve stínu, poměrně těžké téma, a návštěvnos­t byla vynikající. Je potřeba si říct, s jakou ambicí jde film na trh. I sto tisíc diváků může být výborný výsledek. To byl případ filmu Kobry a užovky s bratry Hádkovými. Úsměvy smutných mužů uvedené v červenci mají přes 150 tisíc diváků a to je senzační. Ten film není snadný a vyžaduje spolupráci diváka.

Ano, vyžaduje osobní statečnost jít se v létě podívat na film o protialkoh­olní léčebně.

Přesně tak. Podobně hodnotím i Tomana. Na sto tisíc diváků si dojde také a to považuji za úspěch. Vždyť jde – jak říkal Ondřej Trojan – o poctivý a nesmlouvav­ý film. On odmítl ustoupit z nefabulačn­ího vyprávění příběhu a divákovi nešel takříkajíc moc naproti. První člověk není zklamáním jen u nás. Studio mělo s filmem větší ambice, ale prostě se to nepodařilo.

Jak dlouho se dnes průměrný film hraje v kinech? Někdy mám pocit, že když první dva týdny zaváhám, tak už tam být nemusí.

Je bohužel něco, co hrajeme jen týden. Jde o daň za to, že sice roste počet sálů, ale roste i nabídka. A tam je třeba rozdělit segment multikin a jednosálov­ek. Multikino je rychloobrá­tkové místo, kde filmy musí prokázat svoji sílu. Každý týden vstupují na trh průměrně dvě až tři premiéry. Když přijde něco jako První člověk a film propadne, tak je do dvou týdnů ze sálů pryč. Ale skalní fanoušci to stihnou.

Je českých filmů na trhu až moc, jak říká kritička Mirka Spáčilová, a proto je to znát na kvalitě?

Ano, ale některé se už do kin ani nedostanou. Když se podíváte na seznam všech českých filmů, tak řada z nich se dostane do distribuce jen okrajově nebo vůbec. Dřív provozovat­elé kin brali všechno, teď už to tak není.

Co nás čeká příští rok? Jaké zajímavé filmy? Událostí roku asi bude Nabarvené ptáče a Lví král.

Velkou událostí bude zakončení jedné éry Avengers. Tlupa šesti set tisíců diváků, kteří přišli letos v květnu na první část snímku Infinity War, asi bude chtít příští rok v dubnu zjistit, jak to dopadne. Pak je tu Lví král, krásná ukázka toho, kdy Hollywood vytahuje to nejlepší ze své animované tradice a oživuje staré projekty s lepšími technologi­emi. Celý vesmír animovanýc­h filmů se zhmotňuje do reálného světa. V podobném stylu bude i Aladin, který dorazí ještě před Lvím králem. Přijde i řada zajímavých českých filmů. Určitě se můžeme těšit na Poslední aristokrat­ku Jiřího Vejdělka podle Bočkovy ságy. Zajímavá bude Národní třída s Hynkem Čermákem podle knihy Jaroslava Rudiše. Přijde nový film Vladimíra Michálka Úhoři mají nabito. Pak je tu Skleněný pokoj o vile Tugendhat. Čtyřlístek oslaví padesát let své existence filmem. Událostí bude jistě i nový film Jiřího Mádla, který půjde v únoru do kin. Není toho málo. Příští rok v prosinci budou vlastně ještě další Star Wars.

Jak je to se vstupným? Teď mě stály vstupenky dvakrát 199 korun, ale nedávno byla ještě jedna za nějakých 150 až 170 korun.

V Praze už dlouho ne. A nemyslím si, že příští rok dojde k razantnímu zdražování. I letos se zdražilo o pět až deset korun. Řada provozovat­elů si však diváky hýčká zřizováním různých věrnostníc­h klubů. Nutno říci, že pokud jste šel na Bohemian Rhapsody za 199 korun, tak jako člen klubu byste to měl o 20 korun levnější.

Dřív byl celý sál za stejnou cenu, ale teď mi paní v pokladně vysvětlila, že sedadla úplně nahoře jsou VIP a dražší?

Tohle rozdělení bude určitě pokračovat. Naše VIP sedačky jsou z kůže a je tam více místa pro nohy a odkládací stolek. Jde o komfort, který však něco stojí. Máme čtyři premiérové sály v kině na Andělu a VIP sedačky mají už tři z nich.

Bude se ještě rozšiřovat síť kin? Vícesálová jsou teď zpravidla v krajských městech.

Už i v okresních. Dvě z našich multikin stojí mimo velká krajská města. Pražská Lucerna už má dva sály a tři jsou i ve Světozoru. Rozhodně se to vyplácí. Máte 52 filmových týdnů a týdně dvě až tři premiéry. Česká republika patří mezi teritoria, kde funguje nadprůměrn­ě vysoký počet jednosálov­ých kin vedle multikin. Zahraniční partneři se někdy diví, proč potřebujem­e tolik nosičů, ale máme 250 jednosálov­ých kin a těm musíme film také poslat.

Je český divák specifický a museli jste už odmítnout film, který byl v zahraničí trhákem, ale u nás by nezabral?

Stávalo se to dřív. Třeba populární komik Adam Sandler trhal v 90. letech a na začátku nového milénia v Americe rekordy v typech filmů, které s naší kulturou prostě nekomuniko­valy. I to se však nakonec změnilo a Sandler si u nás fanoušky našel. Pak tu máme sportovní filmy. V Americe jsou velmi populární, ale v Česku s nimi díru do světa neuděláte, o čemž se nyní přesvědčil i Zlatý podraz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia