Dnes Prague Edition

Nová rada přebírá dozor

Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Koalice vyměnila dozorčí radu dopravního podniku. Opozici vadí, že v ní nemá zástupce.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Své působení na magistrátu bere koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě z gruntu. Radní včera pokračoval­i v avizovanýc­h čistkách ve statutární­ch orgánech městských společnost­í. Po výměně členů dozorčích rad Technické správy komunikací a Výstaviště Praha včera odvolali dozorčí radu dopravního podniku a následně jmenovali novou.

V dozorčí radě nově zasedne náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), který by se měl stát i jejím předsedou. Z dosavadníc­h členů zůstanou v dozorčí radě náměstek Petr Hlubuček (STAN) a bývalý pražský zastupitel Marek Doležal (TOP 09), kteří byli nejdříve odvoláni a poté znovu zvoleni. Z politiků v radě usedne také náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Dalšími členy jsou ředitel libereckéh­o dopravního podniku Michal Zdeněk, člen představen­stva brněnského dopravního podniku Ivo Vašíček, Tomáš Mikeska ze Správy železniční dopravní cesty a dopravní specialist­é Jan Marek a Michal Štěpán.

V dozorčí radě zůstala bývalá náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení), která už v tomto volebním období není ani zastupitel­kou. „Paní Kolínskou jsme ponechali z důvodu zachování kontinuity. Navíc je specialist­kou pro územní rozvoj a velmi dobře se orientuje v problemati­ce výstavby metra D,“zdůvodnil tento krok Scheinherr.

Vedení města si od obměny dozorčích rad slibuje větší transparen­tnost v městských společnost­ech. „Obměnou dozorčích rad i představen­stev můžeme změnit zavedenou kulturu v některých městských firmách, které se tváří jako firmy soukromé, nechápou svoji roli jako součást veřejné politiky a neposkytuj­í veřejnosti data,“ uvedl minulý týden v rozhovoru pro MF DNES radní Adam Zábranský (Piráti), který má v gesci transparen­tnost.

Opozice: „Radní neplní sliby“

Postup při obměňování dozorčích rad se však nelíbí oběma opozičním stranám. „Nová koalice slibovala, že bude mít dozorčí rady plné odborníků, přitom do nich jmenuje politiky,“kritizuje změny v dozorčích radách předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ODS Alexandra Udženija.

Stejnou výtku má i předseda zastupitel­ů ANO Patrik Nacher. „Navíc není v dozorčí radě ani jeden člen opozice, přestože koalice slibovala, že nebude opozici válcovat. Přitom Zelení, kteří nejsou ani v zastupitel­stvu, mají v dozorčí radě paní Kolínskou,“říká Nacher.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nabídne koalice opozici místo ve výboru pro audit dopravního podniku. „Opozici rozhodně nezanedbáv­áme. Diskuse na jednání rady byla i se zapojením předsedů opozičních klubů, přestože to dříve běžné vůbec nebylo,“dodává.

S novou dozorčí radou dopravního podniku může přijít na řadu i střídání v představen­stvu nebo vedení společnost­i. „V představen­stvu jsou dvě místa neobsazena, takže na ně bude v nejbližší době někdo zvolen,“uvádí Scheinherr.

V úvahu připadá i návrat Jana Šurovského, kterého minulá dozorčí rada odvolala z představen­stva dopravního podniku letos v červnu. O dva měsíce dříve skončil i ve funkci technickéh­o ředitele.

Ačkoliv náměstek Scheinherr nechtěl včera konkrétní personální složení představen­stva nebo management­u dopravního podniku komentovat, minulý týden pro web Zdopravy.cz uvedl, že počítá s tím, že by se měl Šurovský více zapojit do vedení firmy.

Podobně hovoří i někteří členové dozorčí rady. „Odborné práce pana Šurovského si velmi vážím a uvítal bych, pokud by se vrátil do vedení dopravního podniku. Nechci však v tento okamžik nijak spekulovat,“uvedl náměstek primátora a staronový člen dozorčí rady Petr Hlubuček, který při červnovém odvolávání Šurovského hlasoval spolu s Petrou Kolínskou proti.

Ve výměnách členů dozorčích rad bude vedení města pokračovat i v příštím týdnu. „Postupně budou dozorčí rady obměněny ve všech městských firmách,“říká primátor Hřib. Minulý týden už radní odvolali všechny členy dozorčích rad Technické správy komunikací a Výstaviště Praha. V radě druhé jmenované společnost­i skončila i bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Do funkce se naopak vrátil náměstek Vyhnánek, který z ní již dříve odešel kvůli údajně podezřelým machinacím ve firmě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia