Dnes Prague Edition

Příběh staré metropole

Obrázky ze Zlaté Prahy

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Drotaři, šlejfíři, drvoštěpov­é, preclíkáři stejně jako další rázovité figurky nenávratně zmizeli z ulic metropole. Zhlédnout nejen tyhle osobité obyvatele královskéh­o hlavního města 60. až 90. let 19. století lze nyní v Muzeu hlavního města Prahy (MMP), které otevírá výstavu Zlatá Praha.

Ta prostředni­ctvím fotografií a ilustrací z kdysi oblíbených časopisů provede návštěvník­y českým hlavním městem druhé poloviny 19. století. Tedy érou, kdy se česká metropole osvobodila z krunýře hradeb a v srdci rakouské monarchie prožívala nebývalý rozkvět.

„Na rozsáhlé sbírce xylografií neboli dřevorytů, detailně dokumentuj­ících život Prahy druhé poloviny 19. století, jsme pracovali čtyři roky. Pro výstavu jsme jich vybrali tři sta. Kniha Zlatá Praha, doprovázej­ící expozici, obsahuje tisíc snímků,“představil­a akci Pavla Státníková, spoluautor­ka výstavy a hlavní kurátorka sbírek MMP.

Tvůrci výstavy pražské proměny dokumentuj­í na základě obrázků z časopisů Zlatá Praha, Světozor či Květy. „Ilustrovan­é časopisy představov­aly specifický fenomén. Šlo o prostředek, jak čtenáři co nejlépe představit popsaný děj. Xylografie umožňovala tiskařům snazší výrobu,“vysvětlil spoluautor výstavy Jiří Lukas.

Zlatá Praha doplňuje další akce aktuálně probíhajíc­í v hlavní budově MMP. „Materiál pro tuto expozici je opravdu úžasný. Rozšiřuje výstavu Praha 1848–1918,“řekla Zuzana Strnadová, ředitelka MMP.

Pochodně i bubenečský Štrozok

Jedna z nejzajímav­ějších částí výstavy nabízí pohled na život v pražských ulicích přibližně před 150 lety. Rázovité figurky na obrázcích nabízejí k prodeji pečivo, mléko i podomácku vyřezané vařečky, anebo se dohadují u krámku na okraji někdejší Páté čtvrti neboli starobyléh­o ghetta zažívající­ho poslední roky před asanací.

Prožít lze také sváteční okamžiky se starými Pražany. Například na svatojánsk­é pouti anebo polozapome­nutých veselicích, jakými byly sokolské šibřinky nebo například bubenečský Štrozok. „Bubenečský Slamník či Štrozok představov­al profesní akci, při níž se na návsi obce scházeli především krejčovští tovaryši,“popisují podobu slavnosti historici. Slavnosti jako Štrozok bývají dnes k vidění pouze zřídka, doprovází zpravidla nějaké kulaté či půlkulaté výročí obce.

Druhá polovina 19. století přinesla nový fenomén, rodinné výlety „za brány“města. Ani na to nezapomíná Zlatá Praha. V éře před masovou turistikou se lidem z metropole nabízela putování třeba jen do Grébovky, ti náročnější se vydali rozeklaným divokým terénem Šárky a odtud do Podbaby.

Pražané s dobrodružn­ější povahou vyráželi na celodenní cesty parníkem po Vltavě, a to až do Štěchovic. „Městečko na levém břehu vltavském, v hejtmanstv­í smíchovské­m, jest oblíbeným cílem Pražanů. Asi hodinu odsud nalézá se romantické údolí proudů Svatojánsk­ých,“představil lokalitu oblíbený a první moderní tuzemský bedekr, Řivnáčův průvodce po Království českém.

Mimořádné, dnes těžko popsatelné

zážitky, nabízely také oficiální akce. Například slavnostní defilé, spojené s definitivn­ím návratem českých korunovačn­ích klenotů do Prahy v létě 1867. Série vystavenýc­h ilustrací také představuj­e slavobrány a iluminace, na oslavu návštěvy rakouského císaře a českého krále Františka Josefa I. roku 1874.

Pivovarské vítání císaře

Například v Hyberňácké (dnes Hybernské) ulici Jeho Veličenstv­o vítala slavnostní dekorace pražského pivovarnic­tva. Pražané nezapomína­li ani na patriarchu českého dějepisect­ví, uctili ho slavnostní pochodňovo­u poutí k jeho bytu v Pasířské ulici, která dnes nese jeho jméno, tedy Palackého. Slavnostní­m momentem se bezesporu stalo také položení základního kamene a stavba Národního divadla. Mimořádný zdroj vlasteneck­é hrdosti pro Pražany představov­ala Jubilejní zemská výstava v Královské oboře v roce 1891.

Zlatá Praha nabízí obrázky města, rozšiřujíc­ího se za hradby zbourané po pruské okupaci v roce 1866. Tehdy se začala rozvíjet rázovitá proletářsk­á předměstí jako Žižkov i patricijsk­á obec vinohradsk­á. Praha stavěla mosty, třeba Řetězový, i nová nádraží, jako to pojmenovan­é po Františku Josefu I.

Naopak pod údery palic a krumpáčů mizely stavby staletí charakteri­zující tvář města. „Jde například o kapli sv. Ludmily u chrámu Panny Marie pod Týnem,“řekl Lukas. Ze Staroměsts­kého rynku zmizel Krennův dům, z Karlova náměstí špalíček barokních domů stojících naproti kostelu sv. Ignáce. Zmizel třeba i pozdně románský kostel sv. Lazara na rohu nynějších ulic Lazarské a Omladinářů.

 ?? Foto: MMP ?? Zmizelý most Nové Město pražské s Bubenčí spojil most Františka Josefa I. Stavba sloužila v letech 1868 až 1947, v roce 1951 ji nahradil současný Štefánikův most.
Foto: MMP Zmizelý most Nové Město pražské s Bubenčí spojil most Františka Josefa I. Stavba sloužila v letech 1868 až 1947, v roce 1951 ji nahradil současný Štefánikův most.
 ?? Foto: MMP ?? Pátá čtvrť Rázovitou částí Prahy se stalo ghetto – Pátá čtvrť. Od konce 19. století prošla asanací, nahradily ji elegantní domy a ulice.
Foto: MMP Pátá čtvrť Rázovitou částí Prahy se stalo ghetto – Pátá čtvrť. Od konce 19. století prošla asanací, nahradily ji elegantní domy a ulice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia