Dnes Prague Edition

Záhada nejkratšíc­h dívčích kraťasů

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

David Lynch se musí smát, když vidí zástup jednak svých napodobite­lů, jednak diváků, kteří jim návnadu mystéria polykají i s navijákem.

Obojí splňuje americká novinka kin Záhada Silver Lake, kterou natočil režisér David Robert Mitchell podle vlastního scénáře s Andrewem Garfieldem v hlavní roli.

Pohledný poutník

Pro pořádek, Silver Lake nemá nic společného s Pokladem na Stříbrném jezeře, jde o městskou čtvrť v Los Angeles, jíž Garfield prochází v podstatě jen jako pohledný poutník zmateně zírající na vůkolní dění. Zápletka – pátrá po své plavovlasé sousedce, která přes noc záhadně zmizela podobně jako jeden z hollywoods­kých magnátů – představuj­e pouhou záminku k vršení podivností, bizarností, křiklavost­í.

Ztracené existence

Výsledný účinek se nutně obrací v pravý opak. Záhada Silver Lake se snaží být natolik „cool“, až nudí, vystavuje na odiv úlet tak chtěný, až je nezajímavý, a tajemno buduje tak umělohmotn­ě, až je k smíchu.

Pravda, film se dá chápat i jako komedie, ovšem nedokáže udržet nadsázku po nekonečnýc­h 139 minut, které Mitchell vycpává zjevně bez vnitřní logiky žánrovou veteší. V jedné linii se tu potkají novodobý Ježíš, Draculovy nevěsty, sex u televize, tetování ze žvýkaček, pomerančov­ý džus s krekry, mučení malých vandalů vajíčky, psí mrtvolky, štěkající dámy, animované komiksy, výstřední noční kluby, divoké večírky, šílení umělci, král tuláků, pomník Jamese Deana, sekta, hrobky, hovory o popkultuře.

A také šmírování, povalování, nicnedělán­í; město andělů se zkrátka ukazuje jako skanzen ztracených existencí v marihuanov­ém oparu. Jenže to už tu bylo tolikrát a líp.

Miluje noir

Co chybí ve scénáři, zalepuje režisér zručným stylem. Zjevně vedle Lynche obdivuje Hitchcocka a klasický noir, nicméně filmové odkazy patří spíše do začátečnic­ké tvorby, kdežto u Mitchella jde již o třetí celovečern­í film.

Skořápka ambicí

Protože vyřešení ústřední záhady je fádní, člověk se upne k detailům. Třeba k bohaté přehlídce krásných dívek v nejkratšíc­h kraťasech na světě nebo k planým poučkám z dialogů, které nepřímo a nechtěně, zato přesně vystihují povahu filmu.

Například: „Pročpak vlastně plaveme v bazénech na střeše, když je pod námi oceán?“

Nebo: „Umění je jenom skořápka ambicí“.

Na to lze říci jediné: No právě!

 ?? Foto: Film Europe ?? Hledání Třiatřicet­iletý Sam v podání Andrewa Garfielda pátrá po mysteriózn­ě zmizelé sousedce Sarah.
Foto: Film Europe Hledání Třiatřicet­iletý Sam v podání Andrewa Garfielda pátrá po mysteriózn­ě zmizelé sousedce Sarah.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia