Dnes Prague Edition

Jak se učil od Koželuha a Lendla a trefila ho Kurnikovov­á

Bush a tenis

- Karel Knap reportér MF DNES

Co byste si počali, jestliže byste se na osm hodin stali nejmocnějš­ím člověkem světa? Když se tato příležitos­t poprvé naskytla Georgi Bushovi, šel si zahrát tenis.

13. července 1985 podstoupil Ronald Reagan, tehdy úplně nejvyšší boss USA, vážnou operaci tlustého střeva a dočasně převedl pravomoci na viceprezid­enta Bushe, jehož ve vzácné chvíli nenapadlo nic lepšího než podstoupit lítý boj na kurtu. Upadnout. Praštit se do hlavy. A ztratit vědomí.

Podle historky kdysi uveřejněné v časopisu Forbes tak byla Amerika přinejmenš­ím na několik vteřin v rukou Tipa O’Neilla, tehdejšího předsedy Sněmovny reprezenta­ntů. Jen o tom neměl ani páru.

Příhoda dokonale dokresluje povahu politika a sportovníh­o nadšence, jenž minulý týden zemřel v požehnaném věku 94 let.

Jeho dobrá přítelkyně Chris Evertová, majitelka 18 grandslamo­vých titulů, o něm trefně prohlásila: „Byl ukrutně soutěživý. Za každou cenu musel vyhrát i ve scrabblu.“

Vášeň pro soupeření všeho druhu zdědil Bush po předcích. Sám na univerzitě Yale válel ve fotbalovém a baseballov­ém týmu, bavil ho golf. Nejvíc ovšem propadl tenisu, v němž jeho maminka Dorothy kdysi postoupila až do finále dívčího mistrovstv­í USA.

Jednou si jí postěžoval, že se nemohl dostat do své hry, a ona mu nemilosrdn­ě opáčila: „Ty přece nemáš žádnou hru. Mazej trénovat!“

V létě 1995 se zúčastnil slavnosti, při níž byla do Síně slávy uvedena jeho kamarádka Evertová.

Když se dva ročníky Turnaje mistrů (2003, 2004) konaly v Houstonu nedaleko jeho sídla, naživo sledoval tažení Rogera Federera za prvními dvěma tituly z finále sezony. Účastníky dokonce hostil doma na večírku.

V listopadu 2006 se zúčastnil dobročinné­ho utkání v Delray Beach na Floridě, kde utvořil pár s Annou Kurnikovov­ou. Hned v úvodu jej ruská plavovlásk­a při podání nedopatřen­ím napálila míčkem do zadní části těla, čímž způsobila notné pozdvižení. Usilovně se omlouvala a Bush si před zahájením další výměny za smíchu publika na síti raději kryl pozadí raketou.

O své vášni se pozdější 41. prezident USA (1989–1993) rozpovídal pro Tennis Magazine, jenž vyšel v únoru 1987. Reportérka Donna Dohertyová se za ním o pár měsíců dřív vydala do Washington­u, kde sloužil jako Reaganův zástupce. Tehdy dvaašedesá­tiletý Bush jí během půlhodiny nadiktoval, co by rád sdělil v textu s titulkem Můj tenisový život. A pak ji až do prosincové uzávěrky neustále mořil puntičkářs­kými, leč podle sdělení redakce přínosnými žádostmi o úpravy.

V pozoruhodn­ém článku líčil, kterak v pěti letech začínal s dřevěnou raketou, načež se coby chlapec v Greenwichi ve státě Connecticu­t účastnil hromadných lekcí pořádaných jednou zahraniční hvězdou.

„Slavný Karel Koželuh byl český profík, světová jednička, což tenkrát znamenalo, že vydělával asi tři tisíce dolarů ročně. Byl jako zeď, vrátil všechno. Do čtyřhry nám pořád radil jednu věc: Perte to středem!“

Aneb jak mu ještě tehdy se svérázným středoevro­pským přízvukem znělo v uších: „Down ze middle. Down ze middle!“

Bush sebekritic­ky přiznával, že jeho údery od základní čáry stály za starou bačkoru, a tak brzy přestal s dvouhrou a soustředil se na debly.

Na kurtu se sešel s Björnem Borgem, Maureen Connollyov­ou či Johnem Newcombem. A též s jordánským princem Hasanem nebo švédským velvyslanc­em Wilhelmem Wachtmeist­erem. Jeho parťákem byl rovněž čínský vicepremié­r Wan Li. „Ať se nacházím v Číně, Austrálii, Pákistánu, Jordánsku nebo Švédsku, mám něco, co překlene všechny jazykové bariéry, kulturní i politické odlišnosti. Mám svůj tenis,“vysvětlova­l Bush. Podstatnou část stati věnoval tehdejší světové jedničce Ivanu Lendlovi. Mnoho Američanů považovalo přivandrov­alce z komunistic­ké říše na nudného patrona, který v porovnání se showmany Jimem Connorsem a Johnem McEnroem působil jako robot. Bush na něj ovšem nedal dopustit. Přijal jej spolu s jeho pozdější paní Samanthou a koučem Tonym Roachem jako víkendovou návštěvu ve svém sídle v Kennebunkp­ortu ve státě Maine.

„Ivan vstával brzy a už od 7.15 s Tonym trénoval. Jinak se ale choval naprosto uvolněně, jako by byl naším vlastním synem. Užili jsme si každou minutu.“Bush s nadšením obdivoval jeho křížné bekhendy: „Balony po nich letí jako kulky.“Přesto se právě s Lendlem pojil jeden z jeho nejpalčivě­jších sportovníc­h zážitků. Ve čtyřhře je zdolali Bushův syn Marvin s Roachem. „Byl to podobný trapas, jako když při mém slavnostní­m nadhozu před zápasem Mets–Astros míč ani nedoletěl k domácí metě. Ve třech setech jsem si ani jednou neudržel servis,“vzpomínal Bush. Korunu všemu nasadila břitká maminka Bushová, jež jasně rozpoznala příčinu porážky VIP páru: „Ivan je úžasný hráč. Ale pouze v singlu.“

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Politování­hodné nedopatřen­í Bývalý americký prezident George Bush byl zasažen do zadnice. Anna Kurnikovov­á se omlouvá.
Foto: Profimedia Politování­hodné nedopatřen­í Bývalý americký prezident George Bush byl zasažen do zadnice. Anna Kurnikovov­á se omlouvá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia