Dnes Prague Edition

Klaus vzpomíná na Bushe

Amerika dnes truchlí. Den vyhlášenéh­o státního smutku předchází čtvrtečním­u pohřbu George Bushe. Prezidenta staré školy, z časů, kdy byly americké hlavy státu ještě společnost­í respektová­ny a kdy se jejich prezidents­tví neodehráva­lo na Twitteru.

- Václav Klaus bývalý prezident ČR

Třicátého listopadu zemřel v úctyhodném věku 94 let George Bush, pro mne poslední velký americký prezident. Skoro se mi zdá zbytečné dodávat „Bush starší“. Jeho následovní­ky Clintona, Bushe mladšího a Obamu (mluvím o minulých prezidente­ch) za srovnateln­ě velké prezidenty považovat nemohu. Byl prezidente­m staré školy, sloužil (toto slovo používám opatrně, protože je často užíváno velmi neopatrně) primárně americkému lidu, nikoli sám sobě. Neusiloval o to být mediální celebritou, jeho hlavním zájmem nebylo stylizovat se a předvádět. To už se dneska nenosí.

Prožil toho v politice hodně. Hodně se toho kolem něho událo (od jeho aktivní účasti ve II. světové válce do roku 1993, kdy skončil ve veřejných funkcích), ale nemyslím, že změnil dějiny. O to mu také ani nešlo. Tak ambiciózní nebyl. Byl americkým prezidente­m v době, kdy Amerika vyhrála studenou válku. Díky tomu byl v době svého prezidento­vání – jen v krátkou dobu trvajícím okamžiku unipolární­ho světa – lídrem, který neměl konkurenci.

Byl svědkem konce komunismu a zrodu nových demokratic­kých režimů. V tom prvním byl opravdu spíše svědkem. Tak velkou roli jako Ronald Reagan nebo Margaret Thatcherov­á nesehrál, i když se dá spekulovat o tom, jakou roli hrál v letech 1981–1989 jako Reaganův viceprezid­ent. V tom druhém byl jedním z mála, který se ze zrodu svobody na Východě upřímně radoval. Zažil jsem to jak při první návštěvě tehdy ještě českoslove­nské politické delegace v Bílém domě v únoru 1990, tak při jeho první návštěvě Prahy v listopadu téhož roku (nikdy nezapomene­me na jeho slavný projev na Václavském náměstí).

Předtwitte­rový prezident

George Bush byl prezidente­m v době, kdy byly hlavy států ve společnost­i ještě respektová­ny, a on k tomu přispíval i tím, že nedělal nic, z čeho by mohl žít bulvár. Byl prezidente­m v éře politiky, kdy ještě nedominova­l internet a Twitter, tedy v době, kdy ještě neexistova­la dnešní naprostá rozpolceno­st společnost­i.

Byl velmi milý a srdečný, každý rok jsme si posílali vánoční (či novoroční) přání, vždy byl na své Christmas Card – po americku – obklopen svou velkou rodinou včetně nedávno zemřelé Barbary Bushové. Setkal jsem se s ním mnohokrát.

V Praze, ve Washington­u, na různých velkých pohřbech (ve Washington­u při pohřbu prezidenta Reagana, v Jeruzalému při pohřbu premiéra Rabina, v Římě při pohřbu papeže Jana Pavla II.). Setkali jsme se například při zahájení olympijský­ch her v Aténách v roce 2004 a nikdy nezapomenu na večeři v jeho (od nějakého řeckého magnáta zapůjčené) jachtě v aténském přístavu, kdy si evidentně užíval pozici „older statesman“.

Nezapomenu­telné pro mne je naprosto náhodné setkání v čínském Pekingu v obří budově Velkého paláce lidu na náměstí Nebeského klidu. Byl jsem tam na oficiální státní návštěvě a v té neskutečně velké budově, symbolizuj­ící čínskou moc, jsem ho potkal „bloudícího“zcela samotného. S čínskými lídry si viditelně dobře rozuměl, uměl s nimi jednat. Den poté jsme oba byli hlavními zahraniční­mi řečníky na velké konferenci v jihočínské­m Hainanu, kterou pořádal čínský prezident.

Určitě jsem leccos zapomněl, ale nemohu nezmínit setkání poslední, které bylo v roce 2007 v jeho Presidenti­al Library v texaském Houstonu. Jeho prezidents­ká knihovna byla v mnoha ohledech předlohou mé dnešní prezidents­ké knihovny, kterou je Institut Václava Klause. Ve svých Zápiscích z jihu USA jsem 6. března 2007 napsal tyto věty.

„V jižanském Houstonu už je jaro. Teploměr ukazuje více než 20 °C, všude jsou barevné květiny nám známých i neznámých tvarů, v umělém jezírku pod okny postprezid­entské kanceláře George Bushe staršího se na kamenech vyhřívají želvy. Největším zážitkem bylo setkání s Bushem, který si plně, ale velmi pracovně užívá své postprezid­entování. Dokonale se mu daří tuto roli hrát. Má na to úřad, skoro se všemi rekvizitam­i prezidents­kého úřadu, má na to nadhled, rozhled, klid v duši. Dívá se na věci dlouhodobě­jším pohledem, přemýšlí, poslouchá, vidí spíše trendy a tendence než poslední události, srovnává Čínu, kdy tam byl v 70. letech velvyslanc­em, s Čínou dnes, Rusko, když byl šéfem CIA, s Ruskem dnes, těší se, že Sarkozy, vyhraje-li, ubere z francouzsk­ého antiamerik­anismu, vzpomíná na návštěvy Prahy i na to, jak mluvil k plnému Václavském­u náměstí. Nesmírně milá a přátelská schůzka – jako ostatně všechny předchozí – se z plánované půlhodiny protáhla na trojnásobe­k. Mne má docela rád. Novinářům řekl: „Jsem velmi potěšen, že tu prezident Klaus byl, hodně jsem se od něj dozvěděl o Evropě i o dalších věcech. Známe se už dlouho a stále mne udivuje svou silou i vůdcovským­i schopnostm­i, otevřenost­í a přátelství­m k Americe. A to pro mne, jako pro otce současného prezidenta, znamená hodně.“(citováno podle iDNES) „Ochotně se vyfotograf­oval, jednotlivě, s každým členem delegace. Pouze po operaci obou kyčelních kloubů hůře chodí. Asi už nebude skákat padákem, jako před 3 lety při svých 80. narozeniná­ch. Ale chlubil se mi, že musel skočit dvakrát, protože poprvé to televize nestihla zabrat.“

Prezident Bush bude nám, Americe, ale i celému světu chybět. Jeho umírněná politika, zásadové jednání, ale nesklouznu­tí do extrému (tak demonstrov­ané vítězstvím v první irácké válce, přesně sledující mandát Rady bezpečnost­i OSN, tedy nedobytí Bagdádu) je něčím, co si dnešní světoví politikové už ani neumějí představit. Letošní novoročenk­u už tedy nepošlu.

Bushovo zásadové jednání, ale nesklouznu­tí do extrému je něčím, co si dnešní světoví politici už ani neumějí představit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia