Dnes Prague Edition

Hejtman je u soudu kvůli korupci Kostel sv. Půty

Politik podle obžaloby tlačil nesmyslný projekt přeměny kostela na geotermáln­í centrum.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Hejtman Martin Půta (STAN) už nazývá liberecký chrám Máří Magdalény s nadsázkou „svým kostelem“.

Podle obžaloby vzal úplatek půl milionu korun z osmi set tisíc slíbených za to, že tlačil dopředu projekt opravy kostela. Máří Magdaléně totiž hrozilo, že přijde o evropskou dotaci 55 milionů korun.

Půta si údajně dával schůzky s inženýry Metrostavu, kteří mu prý úplatek předali, na pumpě Shell v Liberci.

Včera se rozvětvená kauza s 13 obžalovaný­mi dostala po pěti letech před soud. Žalobce přečetl obžalobu a první vypovídal hejtman. Sebevědomý Půta chvílemi kauzu i zlehčoval. „Na schůzky je dobrá také pumpa v Příšovicíc­h, i když kafe tam není nic moc,“vysvětlova­l soudu hejtman, že schůzky na silničních odpočívadl­ech nejsou v jeho programu ničím výjimečným a podezřelým.

Jenže ona to zase taková legrace není. Jde totiž o evropskou dotaci za 55 milionů korun, kterou chtěli obžalovaní údajně použít na od začátku podvodný projekt přestavby kostela na „informační centrum geotermáln­í energie“. Zakázku prý chtěli předražit, aby si z ní uloupli 17 milionů korun pro sebe a na úplatky. Zločinný plán ale uvízl v půlce.

Energie z kostela

Hlavní postavou kauzy je liberecký podnikatel Jiří Zeronik, který o dotaci na kostel žádal už v roce 2010. Podle obžaloby na celé akci vydělal šest milionů korun. „Spolek Geotermáln­í energie byl ve skutečnost­i založen jen za účelem poskytnutí evropské dotace,“řekl státní zástupce Radim Kadlček. Obžalovaný­m podle něj na začátku vše vycházelo, protože měli na své straně i ředitele libereckéh­o dotačního úřadu ROP Severových­od Bořka Machatého. Ten prý za úplatek dokonce sám psal podklady pro projekt kostela.

Napsal třeba „monitorova­cí zprávu“, poslal ji mailem do firmy Geotermáln­í energie a její pracovnice (také obžalovaná) ji pak už oficiálně doručila zase zpátky na Machatého úřad, tvrdí žalobce. Dělal prý i jakéhosi poradce. „Musí se udělat formální výběrové řízení,“psal mailem třeba komplicům.

Na tom je mimochodem vidět, že státní zástupce má dávnou komunikaci obžalovaný­ch zmapovanou lépe, než se před prvním dnem soudu veřejně vědělo. Dokonce disponuje i jejich osm let starými maily.

Projekt se připravova­l první dva roky a firma Metrostav opravdu začala kostel opravovat. A to je důležitý detail. Až jednoho dne Machatý posílá komplicům následujíc­í e-mail: „Evropská komise si vybrala projekt ke kontrole zaměřené na výběrová řízení.“Najednou se stal kostel rizikem a politici se radí, co s ním.

V té chvíli se podle obžaloby manažeři Metrostavu, kteří už v kostele prostavěli miliony korun, obracejí na Půtu. Chtějí prý po něm, aby se zasadil o pokračován­í projektu a co nejrychlej­ší proplacení dotace. Nabízejí mu úplatek. Taková je aspoň verze žalobce.

Půta vinu odmítá. „Hlavním důvodem stíhání je odstranit mě z veřejného života,“zlobil se včera. Pokud projektu nějak pomohl, tak prý v dobré víře, žádný úplatek nepřijal. Odvolává se na to, že žalobce proti němu nemá žádný důkaz, kromě tabulky s rozpisem částek určených na úplatky. Ta se našla při domovní prohlídce ve firmě Metrostav. Byla na ní i obecná položka „Nejvyšší – 800 tisíc“. Pravda je, že Kadlček neurčitě uvedl, že Půta „převzal úplatek v nezjištěno­u dobu na nezjištěné­m místě“.

„Pro mě to byl především projekt, který měl zachránit památku v centru Liberce, a kostel opravdu novou střechu má. Každý den kolem něj jezdím do práce,“poznamenal Půta. Hejtmanovi hrozí až deset let vězení a teprve příští dny a měsíce ukážou, co na něj obžaloba má.

Soudní proces potrvá do půlky prosince a pak bude pokračovat příští rok.

Bizarní na celé kauze je i to, že firma Metrostav v ní vystupuje jako obžalovaná, ale zároveň také jako poškozená. Její zmocněnec u soudu chce vymáhat peníze prostavěné na kostele od Zeronika a spol., protože Metrostav se cítí jimi podveden.

 ?? Foto: ČTK ?? U soudu Hejtman Půta je obžalovaný ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku.
Foto: ČTK U soudu Hejtman Půta je obžalovaný ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku.
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? S obhájci Půta mezi obžalovaný­mi.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA S obhájci Půta mezi obžalovaný­mi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia