Dnes Prague Edition

Žena s cejchem

Ve Světovém poháru nezávodila dvě zimy. Pak se vrátila tam, kde byla. Na trůn.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Therese Johaugová, třicetilet­á Norka s cejchem dopingové hříšnice, opět dominuje běžkyním na lyžích. A nejen to. „Připadá mi silnější než kdykoliv předtím,“říká o ní krajanka Marit Björgenová.

Je to vůbec možné po tak dlouhé době, kdy se ocitla mimo hru?

„Therese je superžena. Její comeback je bláznivý,“soudí ruská soupeřka Natalija Něprajevov­á.

Hned první pohárový start ve finské Ruce proměnila Johaugová v triumf s převahou 22 sekund před Švédkou Kallaovou. Ta si jen povzdechla: „Snad nám o takový parník nebude ujíždět pokaždé.“Boss se vrátil do úřadu.

O víkendu poté Johaugová ovládla i druhé pohárové kolo v Lillehamme­ru a Světovému poháru rázem kraluje s převahou 91 bodů!

Byla největší „dopingovou“celebritou v běhu na lyžích, který podobně jako atletika, cyklistika či silové sporty už celá desetiletí bojuje s uživateli zakázaných prostředků.

Obávala se proto, jak ji přijmou zpět. Slyšela varování, že na ni finské publikum může v Ruce pískat. Nic takového se však nedělo. Norka si po závodě stírala slzy dojetí. „Z publika nepřišla žádná negativní reakce a závodníci mi říkali: Je fajn, že jsi zpátky. Věřím, že chápou, v jak obtížné situaci jsem byla.“

Sedminásob­ná mistryně světa nikdy úmyslné provinění nepřiznala. Podle její verze šlo tehdy, v září 2016, o chybu z nedbalosti. Při kempu v Itálii si údajně na rty, popraskané od slunce, vzala od týmového lékaře Fredrika Bendiksena přípravek Trofodermi­n. Jenže ten obsahoval zakázaný anabolický steroid clostebol. A mimosoutěž­ní kontrola ho v jejím těle odhalila.

Lékař vzal vinu plně na sebe a rezignoval. „Šlo o moji hrubou profesioná­lní chybu, která těžce zasáhla nevinného člověka,“kál se Bendiksen. Norská federace poté Johaugovou suspendova­la na třináct měsíců. Tedy tak, aby stihla hry v Koreji. Ale tím to neskončilo. Mezinárodn­í federace FIS se proti příliš nízkému trestu odvolala ke sportovní arbitráži CAS a ta distanc navýšila na 18 měsíců. V odůvodnění porotci poukázali, že Norka zanedbala základní kontrolu balení, jež obsahovalo zmínku o zakázané substanci i jasné dopingové varování.

Johaugovou, doposud marně usilující o individuál­ní olympijské zlato, verdikt zlomil. „Ukradli mi olympiádu, moji největší motivaci. Zacházejí se mnou neférově,“lkala.

Dva týdny na sebe nevzala tréninkové oblečení, dalších pět měsíců byla dle vlastních slov celá zmatená. „Hledala jsem sebe sama.“

Tvrdí, že by zahodila lyže a ukončila kariéru nebýt jejího snoubence Nilse Jakoba Hoffa, bývalého mistra světa ve veslování a studenta medicíny. „Spoustou moudrých slov mi dodával odvahu ve chvílích, kdy mi připadalo, že mi celý svět spadl na hlavu.“

Až letos v lednu, za pomoci kamarádky Björgenové, obnovila plnohodnot­nou přípravu. „Snila jsem o tom, jak vyhraji hned první svěťák po návratu na scénu. Ale zároveň jsem se i bála, že se vše pokazí. Naštěstí zbytečně.“

Finančně ji dvouletá absence v závodech paradoxně příliš nepostihla. Naopak, navýšila tržbu za prodej oděvní kolekce nesoucí její jméno, kterou aktivně propagoval­a. Během trestu dokonce získala nové norské sponzory a věrni jí zůstali takřka všichni z těch starých, včetně nadnárodní­ch firem Colgate, Oakley, Huawei a Jaguar.

Za 18,8 milionu norských korun (= 50,5 milionu Kč) si loni koupila nový dům na Holmenkoll­enu. Ze svého si platila kouče a vybavení, což ji přišlo na 10 milionů norských korun. Zato náklady na soudní řízení, spojené s jejím případem, uhradila norská federace.

S lékařem Bendiksene­m je nadále v kontaktu, přestože on už u týmu nepůsobí. Současně však Therese Johaugová zdůrazňuje: „Poučila jsem se, že se vždy musím spolehnout jen na sebe.“

Snila jsem o tom, jak vyhraji hned první svěťák po návratu na scénu.

 ?? Foto: Reuters ?? Návrat ve velkém stylu Therese Johaugová je po dopingové aféře zpět a vede Světový pohár.
Foto: Reuters Návrat ve velkém stylu Therese Johaugová je po dopingové aféře zpět a vede Světový pohár.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia