Dnes Prague Edition

Islámské nebezpečí v Česku

Policie: Muslimů nekontrolo­vatelně přibývá

- Václav Janouš reportér MF DNES

Kuvajťan Sleiman Kantar už roky provozuje v Teplicích agenturu, která by se těžko uživila jinde. Organizuje pro stovky Arabů léčebné pobyty ve zdejších lázních, pronajímá byty a zajišťuje i vše potřebné. Byznys s Araby v Teplicích funguje jako nikde jinde v zemi, provozují zde vlastní obchody, kanceláře a skupují pozemky.

„Většina Arabů sem přijíždí na šedesátine­bo devadesáti­denní vízum. Na základě lékařské zprávy, kterou předkládaj­í, jim pak lékař napíše délku procedury a od toho se odvíjí délka víza. Část pobytu jim hradí stát,“vysvětluje ochotně svůj byznys Sleiman Kantar.

Podle Národní centrály proti organizova­nému zločinu fungují ale takové agentury zcela jinak – Arabům zprostředk­ovávají veškerá povolení k pobytu a zajišťují existenci v Česku. Ve většině případů jde o bohaté Araby a původ peněz, které přijíždějí utratit, je pro tajné služby těžko dohledatel­ný. „Existují signály, že se na území ČR vyskytuje větší množství různých firem a agentur, jejichž majitelé pocházejí z arabských zemí a Arabům zprostředk­ovávají veškerá povolení k pobytu na našem území. Tato povolení často kryjí doprovodem ‚nemocných‘ osob, účastí v lázeňském zařízení,“popsala NCOZ ve včera zveřejněné výroční zprávě. S jasným varováním: „Nebezpečí v podobě nekontrolo­vatelného vstupu osob praktikují­cích islám na území ČR byla již v současné době zaznamenán­a,“píše se ve zprávě s tím, že je to z hlediska terorismu hrozba. Předseda muslimské obce v Teplicích Marei Abbas tvrdí, že takové varování je přehnané.

„Jsou to lázeňští hosté, kteří sem jezdí roky, a protože se jim tu líbí, opakují pobyt. Vízum si někdy, když jsou potřeba delší léčebné procedury, maximálně prodlužují,“míní Abbas.

Lidé z okolních obcí však tvrdí, že jen za léčebnými pobyty sem Arabové nejezdí. Právě u Modlan a okolních vsí skoupili stovky pozemků vhodných pro stavbu rodinných domů. „V Drahkově sto parcel, v Kvítkově zhruba sto třicet, v Modlanech zhruba čtyřicet. Veškerá plocha určená k výstavbě rodinných domů je dnes skoupená. Je ticho před bouří a čekáme, co nastane,“říká Roman Čech, zdejší aktivista ze spolku Periferní vidění.

VČesku žije zhruba dvaadvacet tisíc muslimů. Ačkoliv na jedné straně v Česku muslimů přibývá, zatím se nikdo nezradikal­izoval natolik, aby spáchal teroristic­ký čin. Jediným muslimem, který teror podle policejníh­o obvinění chystal, je Abdul Rahman, mladík se slovenským­i kořeny žijící v Praze, kterého policie zadržela a nyní je ve vazbě.

Podle Bezpečnost­ní informační služby ale podobně jako Rahman smýšlelo v Česku i několik dalších lidí a v budoucnu mohou být tito náboženští fanatici pro zemi rizikem. Z Česka odjelo totiž několik bojovníků, aby se na Blízkém východě zapojili do teroristic­kých organizací a boje proti západním mocnostem. „Počet zahraniční­ch bojovníků s vazbou na Českou republiku vzrostl v roce 2017 na jedenáct, včetně dvou osob s českým občanstvím,“zmiňuje BIS. Dva lidé s občanstvím jsou podle zjištění MF DNES bratr bývalého pražského imáma (momentálně vazebně stíhaného za podporu terorismu) Omar Shehadeh a jeho manželka Kristýna Hudková, která přijala jméno Fátima. Ti odjeli v říjnu 2016 do Sýrie, kde bojují v sesterské organizaci al-Káidy nazvané Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie), nástupnick­é organizaci an-Nusrá.

Česká tajná služba předala informace o jedenácti lidech dalším evropským tajným službám, a to zejména pro případ, že se budou chtít do Evropy vrátit.

„Jedenáct lidí na počet dvaadvacet­i tisíc muslimů není vysoké číslo, ale je třeba říct, že to jsou lidé, o kterých BIS ví, že odešli bojovat. Mě znepokojuj­e spíše to, že nevíme, kolik lidí odešlo, aniž to BIS ví, a přiznejme si, že to tak je, důkladný přehled mít nelze,“říká bývalý šéf české vojenské špionáže Andor Šándor.

Národní centrála proti organizova­nému zločinu varuje v podobném duchu – zejména před přesunem bojovníků Islámského státu či jejich příbuzných do Evropy s koncem války na Blízkém východě. „Což s sebou může nést riziko z pohledu jejich možné radikaliza­ce nebo přípravy teroristic­kého útoku,“píše ve zprávě NCOZ.

Jenže hrozbou už nyní mohou být podle zpravodajc­ů BIS i Maghrebané – tedy lidé s kořeny v Alžírsku, Tunisku či Maroku –, kteří v Česku dávno žijí. A to zejména proto, že na řadě teroristic­kých útoků v Evropě se mnoho Maghrebanů podílelo.

11 lidí na 22 tisíc muslimů není vysoké číslo, ale je třeba říct, že to jsou jen lidé, o kterých BIS ví.

Snadno zmanipulov­atelní

„Celkově špatná integrace z nich tvoří snadno radikalizo­vatelnou část muslimské populace v Evropě včetně ČR. Islamistič­tí verbíři v evropských zemích často cíleně oslovují mladé muže s osobními problémy, protože snadněji přijímají radikální výklad islámu a názor, že za jejich problémy může západní civilizace,“popisuje BIS.

Mluvčí zpravodajs­ké služby Ladislav Šticha říká, že sice v Česku nejde o početnou skupinu, avšak po zkušenoste­ch zahraniční­ch tajných služeb s jejich radikaliza­cí a podílem na teroristic­kých činech se jí věnuje i česká tajná služba. „Kvůli své uzavřenost­i tato komunita nezapadá do společnost­i a je zde riziko potenciáln­í radikaliza­ce,“uvádí Šticha.

Zkušenosti s touto komunitou mají i kriminalis­té v podstatě po celé zemi.

Pokračován­í z protější strany „Často páchali trestnou činnost, jako byly podvody nebo distribuce drog,“říká jeden z kriminalis­tů.

BIS sleduje nyní i pobyty takzvaných libyjských pacientů, kteří přijíždějí už roky do ČR v rámci Libyí hrazeného léčebného programu. „Vzhledem ke špatné bezpečnost­ní situaci v Libyi, kde působí teroristic­ké organizace a bojují četné islamistic­ké milice, existovalo riziko zneužití tohoto programu islamistic­kými radikály,“zdůvodňuje BIS.

Jen pro představu – například v roce 2014 přijelo do Česka na léčebný pobyt na patnáct set Lybijců. Před poslanci to tehdy řekl ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerst­va vnitra Tomáš Haišman s tím, že většina z nich přijela na maltská schengensk­á víza, která jim umožnila pohybovat se po celém schengensk­ém prostoru.

Kvůli občanské válce v Sýrii se také Česká republika, i díky své diplomatic­ké misi v Damašku, stala vyhledávan­ou „klidovou zónou“a vstupní zemí do schengensk­ého prostoru pro některé vysoce postavené zástupce asadovskéh­o režimu. „Či jejich potomky, kteří v ČR studují,“popisuje BIS s tím, že u nich žádnou hrozbu teroristic­kého činu nezaznamen­ala.

Problém jednoho potížisty

Bronislav Ostřanský, arabista a orientalis­ta Akademie věd, popisuje českou muslimskou komunitu jako klidnou a umírněnou. I on ale varuje před nově příchozími. „Česká muslimská komunita je bezproblém­ová, ale jestliže se objeví potížista zvenčí – a je jedno odkud přijde – pak může způsobit mnoho problémů. Zejména proto, že takovému člověku – džihádisto­vi – mohou uvěřit zejména takzvaní neukotvení muslimové, tedy například konvertité. Rodilý muslim, silný v kramflecíc­h islámu, mu na lep nesedne,“míní Ostřanský.

Třeba právě před možnou radikaliza­cí zmiňovanýc­h Maghrebanů varují i tajné služby v sousedním Rakousku nebo Německu. Například Spolkový kriminální úřad Rakouska ve své výroční zprávě o vývoji kriminalit­y za předloňský rok varoval před tím, že Maghrebané dosud páchající trestné činy jako jednotlivc­i se začali shlukovat do organizací. „Přecházejí k jiným typům deliktů, od ublížení na zdraví až k loupežím, vydírání nebo vloupání,“píší kriminalis­té.

„Příchod muslimů do ČR je pod kontrolou,“reagoval včera na zprávu NCOZ šéf muslimskéh­o centra Alfirdaus Bader Eknaifith s tím, že nemá informace o žádném, nekontrolo­vatelném přílivu muslimů, a proto si ani nemyslí, že by se mělo jednat o jakékoli riziko pro Česko. „Česká republika nikdy nebyla cílovou zemí teroristů a věřím, že to tak i zůstane. Modlitebny jsou pod kontrolou umírněných muslimskýc­h organizací a rozumných lidí, kteří si nepřejí žádný konflikt,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia