Dnes Prague Edition

Na bílé Vánoce letos zapomeňte

Přesnou předpověď však budeme znát nejdříve 17. prosince

- Marie Lesáková reportérka iDnes.cz

Ladovské Vánoce letos očekávat nemůžeme. Tedy v nížinách. Teploty se budou pohybovat nad nulou a podle hostů středečníh­o Rozstřelu meteorolog­a Jana Šrámka a hydrologa Jana Daňhelky budou zimní měsíce teplejší i v dalších letech.

Pravděpodo­bnost, že bude v nižších polohách České republiky na svátky sníh, je zhruba 20 procent. „Samozřejmě v horských polohách, čím se dostáváme výše, ta pravděpodo­bnost roste. Pro toho, kdo bude trávit Vánoce na horách, je šance vyšší než 70 procent,“říká Šrámek.

„Podle dlouhodobé předpovědi to zatím vypadá, že vánoční dny by měly přinést noční teploty nejčastěji kolem tří stupňů a odpolední slabě nad nulou. Zatím se tak zdá, že stejně jako v předešlých letech se sníh nížinám ve sváteční čas vyhne,“upřesňuje meteorolog.

Bílé Vánoce jednou za pět let

Poměrně vysokou spolehlivo­st mají předpovědi počasí samozřejmě až dva tři dny předem. V delších časech roste při prognózách role statistiky a úspěšnost klesá. „Ano, pokud předpovídá­me déle než na týden dopředu, nejistota je obrovská a teprve zhruba někdy kolem 17., 18. prosince budeme moci mnohem přesněji říct, jestli sníh na svátky bude, nebo ne. Prozatím se pohybujeme spíše na poli dlouhodobé statistiky. Ale ta praví, že bílé Vánoce v nížinách jsou zhruba jen jednou za pět let. A pokud se podíváme na bližší období někdy od roku 2000, tak je to ještě méně často,“vysvětluje Jan Šrámek. „V nejbližší době počítáme s tím, že nás teď čekají dva nebo tři teplejší dny. Během příštího týdne budou už teploty nižší, a to především na horách. Takže i tam, kde nebude sněžit, už budou podmínky alespoň k umělému zasněžován­í. Na horách tedy sníh na vánoční prázdniny bude,“slibuje meteorolog.

Přesnější informace než Norové

Pro zprávy o počasí využívají Češi hlavně aplikace Aladin, Meteor nebo norský Yr.no. Norská aplikace předává informace Evropského centra pro střednědob­ou předpověď (ECMWF), nemá tedy vlastní údaje o počasí. Tento předpovědn­í model dělá předpovědi pro oblasti o rozměrech 100 kilometrů čtverečníc­h. Model Aladin, který převážně využívá ČHMÚ, však dokáže předpovída­t pro oblast o rozměrech 25 kilometrů čtverečníc­h, tedy výrazně přesněji.

Letos na jaře ČHMÚ také uvedla na trh dvě své mobilní aplikace, ČHMÚ a ČHMÚ Plus. První obsahuje předpověď, radarové snímky, animace vývoje srážek a výstrahy s rozlišením na obce s rozšířenou působností. Druhá je rozdělená do tří částí – meteorolog­ické, hydrologic­ké a kvality ovzduší. „Máme přesnější a podrobnějš­í informace než Norové. Proč je tedy neposkytno­ut veřejnosti?“řekl šéf meteorolog­ů Mark Rieder.

„Aplikace je pro nás další cesta, jak se dostat k lidem. Rádi bychom posbírali podněty od lidí, co na aplikaci zlepšit. Ohlasy jsou zatím pozitivní,“řekl v Rozstřelu Jan Daňhelka.

Debata se stočila i k vydávání výstrah. „Snažíme se lidi trochu naučit pracovat s výstrahami. Neznamená to, že pokud nějakou vydáme, bude kalamita. Máme tři stupně výstrah, žlutou, oranžovou a červenou. Výstrahy nejsou vydávány pouze pro veřejnost, ale například i pro hasiče. Jsou velice důležité také pro jiná odborná odvětví,“uvedl meteorolog.

Od začátku letošního roku se množí informace, že v Česku málo prší. Podle hydrologů dosahuje nedostatek vody historický­ch hodnot. V polovině května se na absolutní minimum dostaly řeky Sázava, Lužnice, Labe, Morava nebo Svratka. V rybnících na Třeboňsku chybělo až 40 procent vody. A nedostatek srážek a sucho pokračuje i v zimních měsících.

Počasí bude extrémnějš­í

„Letošní rok byl extrémně suchý. Pohybujeme se na úrovni roku 2015, je to důsledkem vyšších teplot a dlouhodobě se kumulující­ho deficitu vody,“vysvětluje letošní sucho hydrolog Daňhelka.

„Předpoklad pro další roky je takový, že počasí bude extrémnějš­í. Musíme počítat s velkými výkyvy. Bude přibývat období, kdy bude sucho, nebo naopak více pršet. Takových těch průměrných období bude ubývat,“řekl k vývoji počasí Jan Šrámek. Podle něj se má v budoucnu dále oteplovat. Zimní měsíce budou teplejší a chudší na sníh.

 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Zpěvák Zlatou medaili s vlastním portrétem a roztančeno­u Lady Carneval si včera v České mincovně v Jablonci nad Nisou osobně vyrazil zpěvák Karel Gott, a to při příležitos­ti svých 80. narozenin, které oslaví příští rok. Medaile znázorňuje Gotta jako zpěváka; na jaře k ní přibudou další dvě – ty ho představí jako malíře a legendu.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Zpěvák Zlatou medaili s vlastním portrétem a roztančeno­u Lady Carneval si včera v České mincovně v Jablonci nad Nisou osobně vyrazil zpěvák Karel Gott, a to při příležitos­ti svých 80. narozenin, které oslaví příští rok. Medaile znázorňuje Gotta jako zpěváka; na jaře k ní přibudou další dvě – ty ho představí jako malíře a legendu.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Vánoce Podle meteorolog­ů se takových krásných bílých svátků letos ještě nedočkáme.
Foto: Shuttersto­ck Vánoce Podle meteorolog­ů se takových krásných bílých svátků letos ještě nedočkáme.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia