Dnes Prague Edition

Podvodné sňatky: Turky si berou za peníze

- — Lada Režňáková

Novým trendem v České republice se stává uzavírání fiktivních sňatků s cizinci. Ve své výroční zprávě o tom informoval­a Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ).

„Z hlediska modu operandi skupina pachatelů sjednává účelové sňatky pro občany, zejména z Turecka. Díky uzavření sňatku mohou vstoupit na území Evropské unie a tam žádat o vydání dokladu k trvalému pobytu,“píše se ve zprávě.

Žádané zboží = mladé Češky

Podle zprávy jsou nejčastěji vyhledáván­y mladé ženy i dívky, které za finanční odměnu uzavírají s muži manželství buď přímo v Česku, nebo v zahraničí.

„Prokázat tuto trestnou činnost není jednoduché, neboť pachatelé ženy neodvážejí do zahraničí násilím, naopak jim za tyto ‚sňatkové služby‘ poskytují nemalé finanční odměny,“upozorňují autoři zprávy.

Případem uzavírání podvodných sňatků se v České republice zabývá i cizinecká policie. Od ledna do konce září letošního roku řešili policisté 24 případů napomáhání­m k účelovému sňatku.

NCOZ ve své zprávě uvedla jako příklad jeden z dalších způsobů, jakým se cizinci snaží dostat ze svého domova do „lepší země“. Nejvýhodně­jší je pro ně, když si svou manželku nemusí koupit, ale okouzlí ji sami natolik, že je žena ochotna si je vzít.

„Existence manželství se státním občanem České republiky, konkrétně pak faktické vedení společné domácnosti manželi, je ověřována v průběhu řízení ve věci udělení státního občanství České republiky za situace, kdy je cizincem požádáno o prominutí zákonem požadované délky trvalého pobytu,“říká Hana Malá z odboru komunikace ministerst­va vnitra.

Podle dat z Českého statistick­ého úřadu bylo za loňský rok uzavřeno téměř pět tisíc sňatků s cizinci. Častěji si braly cizince Češky, své ano řeklo v loňském roce 2 654 žen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia