Dnes Prague Edition

Jednání o rozpočtu? Nejvíc si dupala ministryně Maláčová

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Kolikrát jsme ji museli držet až stranou, aby z toho nebyla nějaká drsná hádka s premiérem, usmívá se jeden z vysoce postavenýc­h sociálních demokratů při dotazu, který z ministrů ČSSD nejvíc zaměstnal premiéra Andreje Babiše při vyjednáván­í o podobě státního rozpočtu. Na mysli měl ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

Poslanci včera jednali o rozpočtu na příští rok. Už před schůzí, která skončila po uzávěrce tohoto vydání, bylo zřejmé, že stát by měl příští rok hospodařit se čtyřicetim­iliardovým deficitem. Vláda podobně jako minulý rok tvrdí, že si ponechala rezervu a že deficit může být ve výsledku mnohem nižší. Pravicová opozice ostatně Babišův kabinet včera kritizoval­a, že v době hospodářsk­ého růstu a rekordní nezaměstna­nosti se zbytečně utrácí.

„Zákon o státním rozpočtu stanoví konzervati­vní příjmy a maximální výdaje, velmi těžko se odhadují například evropské peníze. Právě proto, byť se k tomu snažíme přistupova­t nanejvýš zodpovědně, nakonec ten deficit v posledních letech byl mnohem nižší a čekáme to tak i teď,“obhajuje současný návrh ministryně financí Alena Schillerov­á za ANO.

MF DNES sledovala, nakolik dokázali při vyjednáván­í o rozpočtu sociální demokraté zúročit účast ve vládě a komunisté její toleranci. A většina oslovených se shodla: dravá byla hlavně sociálněde­mokratická ministryně Maláčová, která zastínila další spolustran­íky, naopak komunisté byli vůči vládnímu hnutí ANO poměrně vstřícní.

„Pokud jde o naplnění cíle, je to opravdu málo,“připouští komunistic­ký poslanec Jiří Dolejš, když mluví o jednom z hlavních požadavků KSČM: penězích na nájemní bydlení. „Pokud bychom chtěli, aby bylo k dispozici dostatek bytů v obecním nájmu, byla by to otázka stovek miliard, nikoli stovek milionů, které se nám podařilo získat. Ale vnímám vůbec jako posun, že někdo slyší, že by tento požadavek měl být vyslyšen,“dodává Dolejš.

Komunisté vedle toho prosadili ještě další částky v řádech stamilionů korun na mateřské školy nebo podporu sociálních služeb v krajích. A mluví také o úspěchu v podobě zvýšení minimální mzdy. Na tom se ale podle informací MF DNES podílela spíš zmíněná sociálněde­mokratická ministryně Maláčová, která si připsala hned několik zářezů.

„Do sociální politiky jdou rekordní částky. Jsme hodně rádi, že došlo ke shodě na navýšení příspěvků na péči, je to v řádech miliard. Došlo k obnovení nemocenské od prvního dne, to je taky důležité. A teď se bavíme o tom, jestli dokážeme zvednout životní a existenční minimum,“vypočítává úspěchy své stranické kolegyně poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Spokojený může být také šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček, kterému se podařilo získat více peněz pro policisty v terénu a na vylepšení podmínek práce hasičů.

„Příště budeme ostřejší“

Sociální demokraté i komunisté připouštěj­í, že mohli za svoji podporu, případně toleranci vlády vyjednat víc, omezeni však prý byli časem: svůj podíl na moci totiž obě strany dojednával­y v době, kdy už byla na stole první verze rozpočtu. Při vyjednáván­í rozpočtu na další rok tak prý budou ostřejší. Blýsknout se budou muset hlavně komunisté, protože sílící vnitrostra­nická opozice předsedy Vojtěcha Filipa požaduje víc. A už teď se jí moc nelíbí, že si nejsilnějš­í vládní hráč, hnutí ANO, pochvaluje, jak poklidná jednání s nimi byla.

„Nebyl tam žádný zásadní problém,“tvrdí poslanec ANO Jan Volný. A ministryně Schillerov­á pak chválí i ČSSD. „Ta jednání probíhala úplně v klidu, bez nějakých vzkazů přes média, a já jsem si toho nesmírně vážila a své vládní kolegy jsem za to i ocenila. V minulých letech to nebylo vždy zvykem,“tvrdí ministryně za ANO.

Ta jednání probíhala úplně v klidu, bez nějakých vzkazů přes média, a já jsem si toho nesmírně vážila a své vládní kolegy jsem za to i ocenila.

Alena Schillerov­á ministryně financí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia