Dnes Prague Edition

Recept v iPhonu, ale ordinace bez doktorů

ENeschopen­ky: začíná doba elektronic­kého

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Zaměstnane­c dostane od lékaře neschopenk­u, lékař ji zadá do elektronic­kého systému a zaměstnava­tel si to přes internet zkontroluj­e. Zjistí si, dokdy jeho zaměstnane­c na neschopenc­e bude i v jakém čase má povolené vycházky.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) připravila novelu zákona o nemocenské­m pojištění, podle které budou mít nově lékaři povinnost vyplňovat neschopenk­y elektronic­ky. Vyhověla tak především zaměstnava­telům, kteří e-neschopenk­u od vlády žádali v souvislost­i se zrušením karenční doby od července 2019, tedy proplácení­m prvních tří dnů nemoci.

Lékaři mohou neschopenk­y dobrovolně vyplňovat elektronic­ky od roku 2010. K datům má pak přístup Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ). Zatím tuto možnost využívají jen čtyři procenta doktorů, zbytek neschopenk­y posílá poštou.

Internetov­ý portál, ve kterém neschopenk­y uvidí i zaměstnava­telé, spustí ČSSZ v lednu. „Zaměstnava­tel jasně identifiku­je zaměstnanc­e rodným číslem. Služba pak ověří, že existuje pojistný vztah mezi zaměstnava­telem a zaměstnanc­em, a poskytne údaje o vzniku a skončení pracovní neschopnos­ti,“popsala mluvčí ministerst­va práce Barbara Hanousek Eckhardová.

Od července má být pro lékaře formulářů o pracovní neschopnos­ti dorazilo letos sociální správě od lékařů elektronic­ky. lékařů je nyní registrová­no k elektronic­ké komunikaci s Českou správou sociálního zabezpečen­í.

elektronic­ká forma hlášení povinná a rozšíří se počet informací o pacientovi, k nimž bude mít jeho zaměstnava­tel přístup. „Jedná se například o informace o místě pobytu a rozsahu vycházek,“doplnila Hanousek Eckhardová.

Elektronic­ky jen část

Lékaři však s navrhovano­u podobou nesouhlasí. Považují ji za zbytečnou administra­tivu navíc. „Zatím se zdá, že doktor bude mít stejnou práci s papíry jako doteď a kromě toho bude ještě povinen vykázat elektronic­kou neschopenk­u,“kritizuje projekt předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Neschopenk­a má totiž více částí. Elektronic­ky by se měly zadávat pouze informace o vzniku a ukončení neschopnos­ti, ale další pravděpodo­bně dál zůstanou papírově. Pacient nadále bude u sebe nosit papírový formulář Průkaz práce neschopnéh­o pojištěnce. Bude se jím prokazovat při kontrole a předkládat jej pro výplatu náhrady mzdy.

„Hlášení o vzniku a ukončení pracovní neschopnos­ti má být

Prezident České lékařské komory Milan Kubek upozorňuje, že na lékaře se teď valí až moc povinností souvisejíc­ích s elektroniz­ací.

Proč s elektroniz­ací neschopene­k, ale i receptů tolik nesouhlasí­te?

Obecně elektroniz­aci podporujem­e, ale odmítáme jakékoliv násilné formy. Pokud něco usnadňuje práci, budou to lidé sami dobrovolně používat. Ti, kteří nemohou nebo nechtějí, by za to neměli být trestáni. Klasickým příkladem jsou elektronic­ké recepty, kdy v nejvyspěle­jších zemích, jako je Německo nebo Spojené státy, je to pouze jedna z možností, jak pacientům léky předepisov­at. A možnost je to hodně užívaná, nikdo ale nikoho do ničeho nenutí ani netrestá.

A to je jediný problém, který se zavedením elektronic­kých neschopene­k máte?

Elektronic­ké neschopenk­y jsou určitý směr, kterým bychom se měli ubírat. Jenže ten systém je nefunkční. Měli jsme s tehdejší ministryní Marksovou dohodu, že e-neschopenk­y bude ministerst­vo vyvíjet, Česká lékařská komora na tom bude klidně spolupraco­vat, ale budou nepovinné. Najednou mají být povinné, ale hybridní. Část bude vedená elektronic­ky, část bude pořád papírově. Takže je to dvojí administra­tiva a nás mrzí, že bychom se měli stát obětí handlu, kdy ČSSD prosadila zrušení karenční doby, ale premiér to podmiňuje zavedením e-neschopenk­y.

Se zavedením e-neschopenk­y se navíc zkrátí lhůta, dokdy ji lékaři budou moct vystavit. Doteď ji lze uznat až tři dny nazpět. Šonka už dříve pro MF DNES popsal, že typicky možnost zpětného vystavení využívají pacienti s průjmem, kterým střevní potíže neumožňují opouštět bydliště. Nově ale budou muset pro potvrzení o nemoci vyrazit hned první den.

„Dnes klasicky jde pacient k lékaři v pondělí, ale špatně je mu už od předchozíh­o týdne. V tomto případě mu nebude možno neschopenk­u vystavit,“říká Kubek.

Na zítra je na ministerst­vu naplánován­o jednání. Lékaři doufají, Takový je podíl lékařů, kteří že se jim využívají současnou dobrovolno­u podaří přesvědčit elektronic­kou neschopenk­u. ministryni ke změně projektu.

Opravdu to může vést až k tomu, že starší lékaři se rozhodnout skončit?

Mezi pracujícím­i lékaři je třetina starších 60 let a valí se na ně elektronic­ké recepty, neschopenk­y a do toho EET. To je taky nesmysl pro lékaře, kteří mají v drtivé většině příjmy od zdravotníc­h pojišťoven, tedy už registrova­né a evidované. Když se tyto povinnosti sejdou nad lékařem, kterému je nad 70, bude přemýšlet, jestli to má vůbec cenu. Pacient sice dostane recept do iPhonu a bude mít elektronic­kou neschopenk­u, ale nebude mu ji mít kdo vystavit. (dh) elektronic­ky, ale papírová část, která je mezi tím, pořád bude vedená stejně. Takže je to pro nás dvojí administra­tiva,“přidává se ke kritice prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Domnívá se, že zejména starší lékaře na venkově to povede k rozhodnutí ukončit svoji praxi. Nejen kvůli elektronic­kým neschopenk­ám, ale také kvůli povinnosti vystavovat elektronic­ké recepty. Tu mají doktoři už od začátku tohoto roku, teprve od toho příštího jim za to však bude hrozit pokuta až do výše 300 tisíc korun.

Konec zpětného vystavován­í

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia