Dnes Prague Edition

Theresa Mayová shání hlasy, má jich ale málo

Britský parlament jedná o odchodové dohodě mezi Británií a Evropskou unií

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Osudová bitva Theresy Mayové právě začala.

Musí protlačit brexit parlamente­m, jinak to zřejmě bude její konec.

A začalo to tím, že se dostala pod palbu vlastních poslanců.

Parlament totiž schválil usnesení, že vláda ohledně brexitu záměrně zatajovala důležitou analýzu o jeho dopadech.

Ministr spravedlno­sti Geoffrey Cox to zdůvodnil tím, že její zveřejnění by „poškodilo národní zájmy“, nicméně včera plný text analýzy vláda vydala.

Je to první vzpoura poslanců proti Mayové a její vládě hned na úvod pětidenníh­o maratonu, během něhož poslanecká sněmovna projednává text odchodové dohody. Příští týden v úterý 11. prosince bude hlasovat o tom, zda ji přijme.

Mayová musí bojovat o každý hlas. Velká vůle podpořit brexit v parlamentu totiž není. Proti je opozice, koaliční severoirsk­á DUP i její vlastní konzervati­vci.

Na dohodu o 575 stranách, na níž se Evropská unie a Británie shodly po roce a půl vyjednáván­í, míří kritika ze všech směrů. Nesouhlasí s ní ti, kteří chtějí z EU odejít, ani ti, kdo v ní chtějí zůstat.

Hlasy zatím nestačí

O návrhu bude hlasovat 639 poslanců. Celkem jich je sice 650, avšak předseda poslanecké sněmovny a tři místopředs­edové se hlasování neúčastní a nepočítá se ani se sedmi absentujíc­ími poslanci severoirsk­é strany Sinn Féin.

Pro přijetí návrhu tak bude potřeba alespoň 320 hlasů. Konzervati­vci premiérky Mayové jich mají 316, dalších deset pak koaliční DUP. Ta však opakovaně potvrdila, že bude hlasovat proti. Problém má především s takzvanou irskou pojistkou, která zaručuje stávající volný režim na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Jednak proto, že tato dočasná pojistka teoreticky může trvat neomezeně dlouho – vůči tomu mají výhrady i další poslanci. A pak také proto, že výsledkem jednání o tom, čím tuto pojistku nahradit, bude zřejmě zvláštní režim pro Severní Irsko, které tak bude blíž EU než ostatní části Británie. S tím DUP nesouhlasí.

Stejně tak bude proti přijetí odchodové dohody hlasovat asi stovka konzervati­vců. Podpořit Mayovou nemají v úmyslu ani opoziční strany: labouristé, Skotská národní strana, Liberální demokraté a další.

Posudek: brexit lze zrušit

Theresa Mayová mezitím tráví poslední týdny na cestách po celé Británii, navštěvuje sportovní haly, setkává se s voliči, vystupuje v televizníc­h pořadech. To vše s cílem přesvědčit lidi, že brexit bude pro Británii prospěšný. Doufá, že právě voliči vyvinou tlak na své zastupitel­e,

kteří nakonec odchodovou dohodu schválí. Proti Mayové se nicméně dlouhodobě obrací i veřejné mínění. Podle nedávného průzkumu by nyní 54 procent Britů hlasovalo pro setrvání v Unii.

Tento týden navíc Evropský soudní dvůr zveřejnil posudek, který si vyžádala skupina skotských politiků. Británie podle něj může jednostran­ně zrušit proces vystoupení z EU. „Pokud země může rozhodnout o svém vystoupení z EU, pak má mít také možnost během dvouleté lhůty po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy rozhodnout i o tom, že své původní rozhodnutí změní,“píše se v právně nezávazném dokumentu. A to nezávisle na mínění ostatních 27 členských států EU. Tento bod nicméně Evropská unie vidí opačně.

 ?? Foto: Reuters ?? Pro Stoupenci odchodu Británie z EU před britským parlamente­m.
Foto: Reuters Pro Stoupenci odchodu Británie z EU před britským parlamente­m.
 ?? Foto: ČTK ?? Proti Odpůrci brexitu naznačují, že Británie se volbou sama střelila do nohy.
Foto: ČTK Proti Odpůrci brexitu naznačují, že Británie se volbou sama střelila do nohy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia