Dnes Prague Edition

Babiš se vrátil „na místo činu“. Po sedmadvace­ti letech

- František Strnad zvláštní zpravodaj MF DNES v Maroku

RABAT Když vládní speciál Andreje Babiše v úterý ráno dosedal v hlavním městě Maroka Rabatu, pro premiéra to nebyla jen oficiální návštěva země.

„Nikdy bych neřekl, že se do Maroka po 27 letech podívám jako premiér,“řekl novinářům. Babiš se totiž vrátil do země, kde žil a pracoval v letech 1985 až 1991 jako českoslove­nský obchodní delegát.

„Vždy jsem chtěl máslo a syrovátku, ale nedali mi to, protože to prodali,“zavzpomína­l na život v severoafri­ckém království.

Aby bylo nostalgii učiněno zadost, navštívil premiér Babiš ještě místo, kde žil, a podíval se i k tenisovým kurtům, kde jeho dcera sehrála partie se synem marockého krále. Zbytek dvoudenní návštěvy české delegace v Maroku byl už však striktně pracovní.

„Maroko je pro nás druhý největší obchodní partner v Africe. Je branou do Afriky, protože obchoduje s celým kontinente­m,“řekl Andrej Babiš po společném jednání s domácí delegací vedenou premiérem Saadaddíne­m Usmáním.

Brána do Afriky

Vzájemný obchodní obrat mezi Českem a Marokem nyní představuj­e více než miliardu korun. Podle premiéra jsou však možnosti spolupráce podstatně větší.

Za posledních pět let se český vývoz do Maroka zdvojnásob­il a řada českých firem už v zemi působí.

Babiš například věří, že počet vyvážených škodovek může stoupnout ze stávajícíc­h 2 400 na 4 000 ročně. Tuzemské firmy by automobilk­ám v Maroku mohly do budoucna dodávat automobilo­vé součástky. Země je totiž největším výrobcem automobilů v Africe.

„Z obchodu s Marokem není třeba mít obavy,“přesvědčov­al podnikatel­e na slavnostní­m obědě premiér, podle kterého je velký potenciál spolupráce obzvláště v automobilo­vém, zbrojním nebo textilním průmyslu. Babiše při jeho misi doprovázel­i zástupci 40 tuzemských firem.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková uvedla, že Maroko nejvíce zajímají investice českých firem na tamním trhu. Severoafri­cká země se totiž potýká s poměrně velkou nezaměstna­ností mladých a právě české firmy by tento problém mohly alespoň částečně vyřešit.

Včera se česká delegace vydala z Rabatu do největšího marockého města Casablanky, kde Babiš zahájil česko-marocké podnikatel­ské fórum. „Já jsem si cestu vlakem sám objednal, když jsem slyšel, že francouzsk­ý prezident Macron tady otevřel rychlodráh­u vlaku TGV. Asi je tu dobrý stavební zákon a asi tu nemají tolik aktivistic­kých institucí,“uvedl Babiš s odkazem na to, že v Česku se o rychlodráz­e mluví již dlouho.

Zmínil, že když zemi v roce 1991 opouštěl, nemělo Maroko ani kilometr dálnic, dnes jich království má 1 800. Česko v porovnání jen 1 250 kilometrů. V tom se podle něj Češi mohou od Maročanů přiučit.

 ?? Foto: Pavel Mikeska ?? Podpis dohody Premiér Babiš podepisuje v Maroku jednu z nových dohod.
Foto: Pavel Mikeska Podpis dohody Premiér Babiš podepisuje v Maroku jednu z nových dohod.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia