Dnes Prague Edition

60 dnů: USA daly Rusku raketové ultimátum

- — Milan Vodička

WASHINGTON Historie se umí pěkně zašklebit: v den pohřbu prezidenta George Bushe, který pohřbil studenou válku, to vypadá i na pohřeb klíčové smlouvy z roku 1988, která vedla ke zničení celé kategorie zbraní, jichž se tehdy všichni nejvíce báli.

O tom, že kolem nich doutná konflikt, se ví už roky. USA i Rusko se obviňují z porušování smlouvy, kterou podepsali v roce 1987 ještě Reagan s Gorbačovem, už roky, ale v posledních hodinách to náhle vypadá, že začalo odtikávání.

USA daly Rusku v podstatě ultimátum: buď do 60 dnů začne opět smlouvu plnit, nebo od ní Amerika odstoupí.

Rusko odpovědělo, že smlouvu dodržuje, a pokud od ní Amerika odstoupí, pak začne znovu vyrábět zbraně, které smlouva zakazuje, protože bude muset počítat s tím, že se jimi začnou vyzbrojova­t i USA.

Jde o rakety středního doletu. Nejrizikov­ější součást jaderných arzenálů studené války.

Mají dolet od 500 do 5 500 kilometrů, a i když mezikontin­entální balistické střely nesou silnější hlavice, střely středního doletu jsou zákeřnější. Mají totiž, obrazně řečeno, nebezpečně krátkou zápalnou šňůru. Mezikontin­entální střely totiž letí přes dvacet minut, proto je v případě jaderného poplachu dost času na prověření, zda nejde o omyl, jak se často stávalo. Pořád by bylo dost času na odvetný úder. Střely středního doletu letí jen chvíli, proto by bylo při podezření nutné okamžitě vše odpálit, jinak by to mohlo být zničeno. Extrémně to snižovalo možnost vypuknutí jaderné války z nedorozumě­ní. Teď by smlouva, která byla na sklonku studené války milníkem vedoucím k jejímu konci, měla být mrtvá.

„Dáváme Rusku poslední šanci,“řekl včera šéf NATO Jens Stoltenber­g.

USA tvrdí, že Rusové smlouvu porušují raketami Novator, jež mohou nést jaderné hlavice a jsou schopny rychle zasáhnout evropské cíle. Rusové včera kontrovali, že USA se snaží smlouvu zničit, protože Kongres už dávno vyčlenil peníze na výrobu jejich nových raket.

Nynější vývoj je paradoxně ještě příznivý, neboť prezident Donald Trump už v říjnu zaskočil svět oznámením, že smlouvu „ruší okamžitě“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia