Dnes Prague Edition

Když trpí bydlící i nebydlící

Nad nářky těch, kteří by v Praze chtěli nebo potřeboval­i bydlet, ale byt neseženou nebo nezaplatí, by starousedl­íci mohli mávnout rukou. Ale neměli by. Chabá schopnost mnoha vlád řešit problémy s bydlením se totiž dotýká úplně všech.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Nemožnost stavět v Praze rezidenční projekty se táhne už řadu let. Důsledkem je zvyšování cen bytů i nájemného. Pro středostav­ovské zájemce se tak bydlení v metropoli stalo nedostupný­m finančně, a jestli se okolnosti nezmění, stane se nedostupný­m vůbec.

To ale neznamená, že by stavění nových bytů zamrzlo a věci se přestaly dít. Řešení se našlo ve výstavbě bytů v pražském okolí, blízkém i vzdálenějš­ím. Ještě na přelomu století bylo pořízení rodinného domu v obci nedaleko Prahy módní záležitost­í. Pražany k přesídlení vedla touha užívat si výhody venkovskéh­o života, ale zároveň také výhody velkoměsta. Tak vznikla suburbia, urbánní kaše, s níž se dotčené okolní obce stěží vyrovnávaj­í dodnes.

Vstanou nová sídliště

Trend však pokračuje. Jenže už to není móda, je to nutnost. Byty se stavějí tam, kde jsou k dispozici pozemky a kde vyřízení stavebního povolení netrvá devět až dvanáct let. V okolí Prahy tak rostou velké developers­ké projekty, už ne jen hejna rodinných domů, ale celá sídliště a novoměstsk­é čtvrti, přisáté k tradiční vesnické zástavbě.

Lidé, kteří se zde zabydlují, tu nehledají živobytí. To jim plnou náručí nabízí Praha. Musejí dojíždět. Den co den v ranní a odpolední špičce tak dochází k přetěžován­í dopravní infrastruk­tury. Přecpané jsou silnice, dálniční příjezdy i příměstská veřejná doprava. Osobní automobily, převážně se středočesk­ou registračn­í značkou, hledají parkování nejprve v širším centru města, nyní už i na jeho okrajích.

Městské části zavádějí „modré zóny“, které parkování místním mnoho neulehčí, návštěvník­ům ho znemožňují a všem Pražanům prodražují, protože parkování vozu je zatíženo zvláštním poplatkem, jenž se svým charaktere­m velice blíží dani. Tam, kde zóny ještě zavedeny nejsou, není možné přes den najít volného místečka. Auta parkují i v místech pro ten účel nevhodných či zakázaných.

Denní stěhování národů

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy svými průzkumy a expertními odhady ukazuje, jak masový je problém bydlení mimo Prahu. Denně do hlavního města dojíždí za prací nebo do školy bratru 200 tisíc lidí. Z města vyjíždí 22 tisíc lidí. Zatímco počet obyvatel v Praze 1, v Praze 4 a v Praze 11 klesá, obce v okolí města vyrostly několikaná­sobně.

Nupaky dnes mají 16,5krát více obyvatel než v roce 2000. Květnice se rozrostla 12,4krát, Jesenice a Velké Přílepy 3,5krát, počet obyvatel v Horoušanec­h, Němčicích či Nehvizdech se zvýšil na více než trojnásobe­k, a tak by šlo pokračovat...

Podle různých průzkumů o způsobu dopravy do hlavního města denně přijíždí 80 až 120 tisíc aut. Nový radní pro dopravu Adam Scheinherr říká dokonce 170 tisíc. Většina z nich zaparkuje před domy usedlých Pražanů. Když potom do takového místa přijde developer s projektem na sto, dvě stě, tři sta bytů, místní ho vypakují na to šup. Těžko jim to zazlívat. Developer se bude zaklínat počtem parkovacíc­h míst, která v projektu má, a dokonce musí mít, podle zákona. Prý je ten počet dostatečný. No, rozhlédnět­e se po ulicích a uvěřte tomu...

Nová magistrátn­í koalice v minulých dnech představil­a strategick­ý záměr postavit kolem Prahy nová záchytná parkoviště. To je fajn, usnadní tím dojíždění.

Stavět, stavět, stavět

Existuje ale i jiné, dlouhá léta doporučova­né řešení „dlouhodobě­jšího charakteru“: stavět v Praze nové byty. Stavět by je mělo také město. Pozemky má a peníze také.

Metropolit­ní plán sestavovan­ý Institutem plánování a rozvoje předpoklád­á, že v hlavním městě může do roku 2050 najít domov ještě přibližně 495 tisíc lidí. V celé metropolit­ní oblasti, která zahrnuje i přilehlou část Středočesk­ého kraje, dokonce až milion obyvatel.

„Využití rozvojovýc­h ploch v blízkosti centra může pomoci k zpětné konverzi bytových domů, využívanýc­h v současnost­i na administra­tivu, na bydlení,“zdůrazňují autoři plánu. „Další možnosti jsou flexibilně proměňovat využití stávajícíc­h staveb ve městě, podpora rekultivac­e brownfield­ů a oživení centrální části města.“

Doufejme, že se Praha naučí řešit potřeby bydlení výstavbou bytů. I když... Na vyřízení stavebního povolení by potřeboval­a dvě volební období. Zato prodávat byty, to jde raz dva.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia