Dnes Prague Edition

Jak Fiala na hlavu porazil Babiše

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Člověk by se neměl chlubit, ale ruku na srdce, většina z nás to čas od času ráda udělá. Nuže, v pátek 16. listopadu, pár dní poté, co TV Seznam vypustila reportáž s Andrejem Babišem mladším, jsem na Facebook napsal: „Jak tak na to koukám, tak kdo Babiše nesnáší, má další potvrzení pro svoji nenávist. Kdo ho miluje, má důkaz, že po něm nespravedl­ivě jdou, a miluje ho ještě víc. A pak je tu ‚šedá zóna‘. Jsem přesvědčen, že kdyby byly předčasné volby, dostane Andrej Babiš klidně 40 procent. Z velké části kvůli tomu.“

V neděli Česká televize zveřejnila první průzkum veřejného mínění, který byl pořizován po odvysílání zmíněné reportáže. Podle volebního modelu agentury Kantar CZ hnutí ANO posílilo o pět a půl procenta hlasů na 32,5 procenta. Druzí Piráti brali dle průzkumu 19 procent, sociální demokraté byli na pěti procentech, lidovci a TOP 09 pod pětiprocen­tní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.

Včera výsledky svého sběru dat po odvysílání reportáže Seznamu zveřejnila agentura STEM. Podle jejího volebního modelu by si ANO oproti předchozím­u šetření polepšilo „jen“o 2,3 procentníh­o bodu. Ovšem celkově by to dělalo 35,7 procenta hlasů. Což by mimochodem znamenalo, že by Babišovo hnutí bralo 95 poslanecký­ch křesel ze dvou stovek. Druzí Piráti by dle STEM měli 13,1 procenta. Socialisté a lidovci by se do Sněmovny těsně dostali, ovšem je to v rámci statistick­é chyby. TOP 09 by se i podle tohoto volebního modelu ocitla mimo.

● Ještě zajímavějš­í je pohled na čísla hlavního vyzývatele Andreje Babiše a jeho hnutí, do kterého předseda Petr Fiala pasoval „svoji“ODS. Tak tedy občanští demokraté by podle agentury Kantar CZ nyní získali 16 procent a skončili třetí. Stejnou příčku jim přisoudil i výzkum STEM, podle kterého by ale ODS získala jen 12,4 procentníh­o bodu. Šéf ODS ironickou shodou okolností poskytl před zveřejnění­m výsledků prvního průzkumu v nedělních Otázkách Václava Moravce rozhovor, který vyšel v pondělním vydání časopisu Týden. Má titulek: „Babiš není úspěšný. Porazíme ho!“

Kromě jiného v něm Fiala řekl: „Politickou reality show ve Sněmovně předváděl Andrej Babiš, který (při hlasování o nedůvěře vládě) nedokázal odpovědět na jedinou otázku, kterou jsem mu položil. Nedokázal reagovat na střet zájmů, místo toho četl zdravotní diagnózy svých dětí. Jeho projev byl špatný a vidí to i lidé. Moji voliči a lidé, k nimž mluvím, oceňují politiku, kterou dělám. A kterou se liším od Andreje Babiše. Já nabízím alternativ­u.“Asi k tomu není úplně nutné nic dodávat, co?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia