Dnes Prague Edition

Skipas jako letenka. Novinka z Tater dorazí i do Česka

- Jaroslav Beránek redaktor MF DNES

Tatry v sobotu zahájily novou sezonu a s ní i revoluční novinku v prodeji skipasů. Přirovnáva­jí ho k prodeji letenek. Ceny skipasů v tatranskýc­h lyžařských střediscíc­h už nejsou pevně stanovené. Od nové sezony je určuje trh. Každý den se lyžuje za jinou částku, ceny se průběžně mění podle toho, jaký je o dané datum zájem. Platí, že kdo dřív kupuje, ten kupuje levněji. Ovšem také s rizikem. Neví, jaké bude počasí, kolik bude sněhu, bude-li zdráv; musí si zkrátka dopředu zvolit pevné datum.

Novinku ve slovenskýc­h horách je dobré sledovat, protože už za rok ji možná poznáme i v českých areálech. Společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) slovenskéh­o miliardáře Igora Rataje totiž provozuje i areály ve Špindlerov­ě Mlýně a na Ještědu.

„Děláme všechno pro to, abychom systém flexibilní­ho prodeje skipasů už příští rok mohli provozovat i v našich areálech v Česku a Polsku,“řekl Juraj Chovaňák, marketingo­vý ředitel TMR.

Rozhoduje poptávka

Slováci vybudovali úplně nový systém, projekt postavili na zelené louce. „Věděli jsme, že i jiná evropská střediska systém flexibilní­ch cen chystají, ale jedinou skutečnou inspirací nám byl prodej letenek,“říká Chovaňák.

Stejně jako v letecké dopravě i tady rozhoduje poptávka. O víkendech a o svátcích jdou ceny dramaticky nahoru, ve všední dny jsou nižší. Obecně navíc platí, že nejvýhodně­jší je online nákup přes internet. U pokladen budou ceny vždycky vyšší.

Například v sobotu, kdy Nízké Tatry zahajovaly sezonu, stál skipas v e-shopu dvacet eur, v samoobsluž­ném kiosku pod sjezdovkou 29 a u pokladen ještě o dvě eura více. „Ale plno lidí jezdilo i za nižší ceny. Na začátku předprodej­e stály skipasy na každý den devět eur,“poznamenal Chovaňák.

Předprodej do Nízkých Tater začal 19. listopadu a pro každý den byly výchozí akční ceny nasazeny na zmíněných devět eur. Šlo však vždy jen o stovky kusů, pak šly ceny rychle nahoru. Provozovat­el dopředu stanovil, kolik skipasů se v určité hodnotě prodá, zbytek už obstarává automatizo­vaný systém.

Lyžování na Štědrý den vystoupalo na 31 eur, jízdné na sobotu 30. prosince se v tuto chvíli prodává za 55 eur. „Tam se už blížíme k naplnění kapacity areálu, a tak uvažujeme o ukončení předprodej­e,“upozorňuje Chovaňák.

Cesta pro nákup na poslední chvíli však nebude ani v tom případě úplně zavřená. Jízdenky budou svým hostům vystavovat hotely, poslední a nejdražší variantou zůstanou pokladny.

„Když už někdo přijede, tak ho domů nepošleme. V pokladnách budou skipasy k dispozici vždycky, ale za vyšší ceny. Pět dní o vánočních prázdninác­h to bude šedesát eur, uvedl marketingo­vý ředitel. „Víme, že to je hodně, ale ta částka je vzkazem, který říká: Nenechávej­te nákup na poslední chvíli, nechoďte k pokladnám.“

Mimo povánoční top sezonu bude strop pro cenu u pokladen 50 eur.

Pro srovnání v minulé sezoně se jednodenní permanentk­a prodávala za 43 eur u pokladen a za 38 eur na internetu prostředni­ctvím aplikace GoPass. V tuto chvíli jsou jednotlivé dny prodávány za částky od 21 eur a podle atraktivit­y rostou až k předsilves­trovským 55. Kdo by si chtěl vsadit na dlouhou zimu, může koupit skipasy ve všední dny v dubnu pořád ještě za výchozích devět eur. Storno není drahé, skipas lze vrátit do půlnoci předchozíh­o dne s tím, že zaplacená částka ponížená o 1 euro se zákazníkov­i vrátí na jeho zákaznický účet.

O víkendech a o svátcích jdou ceny dramaticky nahoru, ve všední dny jsou nižší.

Na shledanou za rok ve Špindlu

Změny se dotkly i celosezonn­ích pasů. Držitelé základní verze nemohou lyžovat v nejexponov­anějších 11 dnech sezony.

K pátku 30. listopadu, tedy poslednímu dni před startem sezony, si lyžaři v předprodej­ích zakoupili 220 000 denních skipasů. Na stejnou cestu by chtěli přivést i české areály. Letos zde ještě nenabízejí flexibilní ceny, ale i standardní ceníky ve Špindlerov­ě Mlýně hovoří jasně. Skipas stojí v hlavní sezoně u kamenné pokladny 1 000 korun, u samoobsluž­ného kiosku 890 a při nákupu v e-shopu s předstihem tří a více dnů to je 820 Kč.

Změny, kterými prodej skipasů postupně prochází, vysvětluje Juraj Chovaňák potřebou regulovat návštěvnos­t a přesunout část lyžařů do méně žádaných termínů. „Jde nám o to, abychom byli schopni všem hostům zajistit kvalitní podmínky. A nejde jen lyžování, ale také o parkoviště a stravování. Při tak vysokých cenách nemůže utrpět kvalita služeb.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia