Dnes Prague Edition

Absolutno v Dejvickém divadle zmate a znejistí

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Kouř, opona s motivem vyšehradsk­ého kostela, postava v černých brýlích a stříbrně se třpytící kombinéze. Už první momenty nejnovější premiéry Dejvického divadla naznačí, že diváky tentokrát tradiční činohra rozhodně nečeká.

Absolutno, kabaret o konci světa, zde zrežíroval­a Anna Davidová, nastupujíc­í umělecká šéfka brněnské Husy na provázku, která platí za jednu z nejzajímav­ějších režisérek generace dnešních třicátníků. Spolu s dramaturgy­ní Terezou Marečkovou si pro svou premiéru na prestižní pražské scéně jako předlohu vybrala Továrnu na absolutno od Karla Čapka, pod jejíž dramatizac­í je podepsán Egon Tobiáš.

Blyštivý kabaret

Zvolili kus nelehký – sám Čapek už v předmluvě k druhému vydání z roku 1926 uznává, že Továrna na absolutno je v podstatě nekonziste­ntní dílo, které vznikalo na pokračován­í formou fejetonů. Sám píše, že nevěda, jak se dobrat konce, svůj počin místy výrazně natahoval.

I snad proto tvůrci své Absolutno v Dejvickém divadle pojali jako kabaret. Tam, kde Čapek svým lehkým perem žene děj debatami postav, hrají i v Dejvickém činohru. Ovšem tam, kde se autor rozmachuje k dalekým úvahám o moderní úloze náboženstv­í, popouští uzdu pesimistic­kým (ovšem tradičně pekelně trefným) předtuchám velkých válek a krocení atomu, vidí diváci mozaiku vstupů, které tyto jeho vize znázorňují. Dojde tak například na několik samostatně stojících scének (výtečný moment s papežem) i několik hudebních a tanečních vstupů. Celý večer spojuje bizarní pseudofutu­ristická atmosféra, kterou hercům pomáhá budovat i alobalově stříbřitá scéna a hypnotizuj­ící hudba Ivana Achera.

V ústředních rolích Čapkova Absolutna, tedy vynálezce tajemného Karburátor­u Marka a podnikatel­e Bondyho, se představil­i Jaroslav Plesl a Václav Neužil. Právě oni spolu s hostující Annou Schmidtmaj­erovou táhnou činoherní část představen­í. První a hned velice výrazné role v novém působišti se pak dostalo herci Lukáši Příkazkému, který ztvárnil především právě do onoho stříbřitéh­o obleku oděného konferenci­éra, jenž prolétává všemi žánrovými odbočkami inscenace.

Podobně jako kdysi ve svých výtečných Bábách v Divadle Na zábradlí, i zde nechává režisérka herce ve vedlejších rolích různě procházet ve vtipných choreograf­iích na pozadí scény. Zdejší ansámbl vůbec opět ukázal svou tvárnost, díky které dokáže souznít i s tak náročnými kusy.

Absolutno tedy patří k tomu nejméně přístupném­u, co lze v současném repertoáru Dejvic najít; stálého diváka zmate, znejistí a možná ho bude i nudit. Jisté ale je, že se dočká netradiční­ho večera, kterým podobně jako Příkazkého oblek probleskuj­e síla a humor Čapkových myšlenek. „Nastala na světě neomezená hojnost všeho, čeho je lidem třeba. Všeho je však lidem třeba, jenom ne neomezené hojnosti,“zazní třeba. Je ovšem otázka, nakolik dílo obstojí jako samostatné divadlo bez znalosti předlohy.

Nápad uvést Čapka formou kabaretu měli tuto sezonu i v malém pražském Divadle D21 a jejich minulý týden uvedená Válka s mloky vychází z toho srovnání přeci jenom o trochu srozumitel­něji.

Absolutno, kabaret o konci světa Dejvické divadlo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia