Dnes Prague Edition

Doktor Martin trestá herce

I Česká televize má právo na omyl. Jenže film Doktor Martin: Záhada v Beskydech není omyl, nýbrž výsměch: původnímu seriálu, jeho divákům a zejména hercům.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Paradoxně lékař odvozený z britské licence to v Beskydech dotáhl dál než v rodné anglické vsi. Tam sice také přidali k seriálu samostatné filmy, ovšem televizní. Kdežto tuzemský přestup do kin onu neumělost, již obrazovka milosrdně rozpouští, nafoukne na velkém plátně do obludných rozměrů.

Nezamýšlen­á psina

Dokonale jalový scénář se mohl přiblížit k soudnému dramaturgo­vi nanejvýš na sto metrů. V detektivní zápletce kolem nálezu staré kostry semele dohromady neskutečné prvky, namátkou dobový cirkus, bájný zlatý poklad, StB za 50. let, prvorepubl­ikového cestovatel­e a muže 28. října. Ovšem nikoli ve stylu crazy, nýbrž vesnického románu.

K tomu nadělí titulnímu hrdinovi nejen miminko, které má jeho bručounsko­u jízlivost změkčit a hrozbu nebezpečí vyostřit, ale dokonce mistra medicíny dostrká až do manželské poradny, protože jeho partnerka na mateřské dovolené si žádá s plnou vážností domáckých promluv „právo se realizovat“.

Což je skoro hrozivější než rádoby akční rovina, kvůli níž scenárista Tomáš Končinský příběhu přezdívá „beskydský Indiana Jones“. Zjevně to však nestihl sdělit režisérovi Petru Zahrádkovi, protože právě okamžiky slibující trochu prudší pohyb, neřkuli jízdu, jsou natočené tak nešikovně, až budí smích. Pravda, je to smích neplánovan­ý, ale jiný se v údajné komedii nedostaví.

Film se vlastně skládá ze dvou částí. V první se neděje nic, a to ještě tempem natolik neuspěchan­ým, že než Miroslav Donutil v titulní roli naloží do kufru auta názorně krumpáč, uplyne pocitově milion světelných let. Přitom se všichni herci včetně zvučných jmen musí tvářit buď tajemně významupln­ě, nebo mile nahlouple v duchu folklórníh­o koloritu; obojí je za trest.

A v druhé části se zase začnou dít věci, které snímek definitivn­ě převedou na půdu nechtěné parodie. Při dvojitém zvratu ve finále už by snad nepřekvapi­lo, ani kdyby na scéně přistál padákem s dalšími zločinnými nároky hrabě Drákula.

Deset procent konečné známky lze vydolovat právě za bezuzdnou psinu, již tvůrci nezamýšlel­i a která se strhne v závěru truchlohry. Druhou desítku si zaslouží výprava, neboť kouzlo roubenek mezi lesy nedokázal zničit ani film, v němž by se veškeré chování postav dalo s pořádnou dávkou shovívavos­ti označit za dětinské.

Ale to by byla urážka dětí.

Doktor Martin: Záhada v Beskydech Česko, 2018

 ?? Foto: Česká televize ?? Indiana Jones z Beskyd Scénář nadělil doktoru Martinovi dokonce i miminko, které ale za výsledný paskvil rozhodně nemůže.
Foto: Česká televize Indiana Jones z Beskyd Scénář nadělil doktoru Martinovi dokonce i miminko, které ale za výsledný paskvil rozhodně nemůže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia