Dnes Prague Edition

Praha hledá slabinu firmy z Bémovy éry

Novému vedení města se nezamlouvá výběrové řízení z roku 2016, které rozhodlo o pořadateli vánočních trhů. Opět se jím stala firma dříve spojená s lobbistou Janouškem.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Vánoční trhy na Staroměsts­kém náměstí jsou už dlouholeto­u pražskou tradicí. Podobně tradiční je i to, že je pořádá společnost Taiko. Adventní program a stánky zajišťuje firma už od roku 2004. Před čtyřmi lety sice dostali pořadatelé výpověď, ale v následném výběrovém řízení, konaném o dva roky později, znovu zvítězili.

Nové vedení Prahy má ale podezření, že výběrové řízení, které firmě Taiko zajistilo v roce 2016 novou smlouvu na dobu neurčitou, nebylo v pořádku. „Chceme se podívat na to, jak výběrové řízení proběhlo. Pokud bychom po prostudová­ní zjistili nějaké nedostatky, můžeme případně smlouvu se společnost­í Taiko vypovědět a pořádání trhů přesoutěži­t,“říká radní Adam Zábranský (Piráti), který má v gesci transparen­tnost.

S tím, že by mohlo být vítězství v soutěži na zajišťován­í vánočních a velikonočn­ích trhů na Staroměsts­kém i Václavském náměstí neregulérn­í, současný pořadatel nesouhlasí. „Společnost Taiko se stala v roce 2016 vítězem řádně vypsaného výběrového řízení magistráte­m hlavního města. Splnili jsme zcela transparen­tně veškeré podmínky zadání a uzavřeli platnou smlouvu. Nejsme si přitom vědomi žádného relevantní­ho důvodu, který by ji měl jakkoliv zpochybnit,“komentuje záměr Prahy mluvčí Taika Hana Tietze.

Taiko podle aktuální smlouvy platí Praze každý rok za pronájem obou náměstí čtyři miliony korun. Výpovědní lhůta po případném vypovězení smlouvy je jeden rok.

Podezření na střet zájmů

Podle Zábranskéh­o se Praha zaměří na to, zda během tendru nedošlo ke střetu zájmů. „Jedna zaměstnank­yně úřadu, která se podílela na přípravě soutěže, měla mít poměr s někým z Taika. Proto jsou tu pochybnost­i, zda to neovlivnil­o výběr vítězného uchazeče,“říká Zábranský.

Výsledek výběrového řízení se nelíbil ani litoměřick­é firmě Zahrada Čech. Ta stejně jako Taiko a další účastník – firma Farmářské trhy, splnila podmínky tendru, ale do druhého kola, kde se hodnotila cena, se nedostala. Podle tehdejšího radního pro oblast majetku Karla Grabeina Procházky (ANO) to bylo kvůli tomu, že se výběrové komisi nelíbilo její vizuální provedení stánků. V reakci na to zaslala firma na magistrát žádost o oficiální odůvodnění a zároveň nabídku, že by Praze platila šest milionů korun ročně, tedy o dva miliony více než současný pořadatel.

„Na jakékoliv naše odvolání nám ale Praha zaslala jen obecnou odpověď, že jsme ve výběrovém řízení neuspěli,“říká obchodní a provozní ředitelka Zahrady Čech Michaela Mokrá. „Pokud by se konalo nové výběrové řízení, rozhodně bychom o provoz vánočních trhů v Praze měli zájem,“dodává.

Naposledy Praha Taiku vypověděla smlouvu v roce 2014 během vlády primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Kvůli nevýhodné dvouleté výpovědní lhůtě město pořádání trhů přesoutěži­lo až ve zmiňovaném roce 2016. Oficiálním důvodem vypovězení smlouvy byla výtka, že se z trhů vytratil sváteční duch. Mluvilo se však o možném napojení společnost­i na lobbistu Romana Janouška, jehož žena dříve seděla v představen­stvu firmy. Smlouva z roku 2004 vznikla v době, kdy byl primátorem Janouškův spojenec Pavel Bém (dříve ODS).

Smlouvy pod drobnohled­em

Vedení Prahy hodlá prověřit i další smlouvy z dřívějška. Podle Hany Kordové Marvanové (Spojené síly pro Prahu/STAN), která zastává post radní pro legislativ­u, v minulosti podepisova­ly nevýhodné smlouvy například některé městské společnost­i.

„Praha jako vlastník těchto firem má málo nástrojů, jak ty věci dostatečně kontrolova­t. Je v pozici, že se o problému dozví až poté, co je nevýhodná smlouva uzavřena,“říká Kordová Marvanová s tím, že celá řada dokumentů v minulosti neprošla legislativ­ním ani právním oddělením magistrátu. „Radní pak nemohou mít pod kontrolou, jestli nedochází k uzavírání nevýhodnýc­h smluv,“vysvětluje.

Magistrát nyní prověří i některé smlouvy na pronájmy komerčních prostor v centru města, ze kterých má podle nové koalice Praha příliš nízké výnosy.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Neviditeln­á ruka trhů Také letošní vánoční trhy v centru Prahy pořádá firma Taiko, která si tento atraktivní byznys drží již od roku 2004. První smlouvu uzavřela v době vlády primátora Pavla Béma (dříve ODS). Za primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) Praha kontrakt vypověděla. Taiko ale vyhrálo následné výběrové řízení.
Foto: Michal Turek, MAFRA Neviditeln­á ruka trhů Také letošní vánoční trhy v centru Prahy pořádá firma Taiko, která si tento atraktivní byznys drží již od roku 2004. První smlouvu uzavřela v době vlády primátora Pavla Béma (dříve ODS). Za primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) Praha kontrakt vypověděla. Taiko ale vyhrálo následné výběrové řízení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia