Dnes Prague Edition

Ženu zabil jed mamby zelené, uvedla policie

-

HLUBOČEPY Žena z Hlubočep, kterou počátkem října odvezli zdravotníc­i do nemocnice po uštknutí jedovatou mambou zelenou, skutečně zemřela na následky otravy hadím jedem. Oznámila to včera policie po pitvě mrtvé.

Nemocnice přitom v minulosti uvedla, že jed na její smrti podíl nemá. „Z výsledku nařízené soudní pitvy vyplynulo, že třicetilet­á žena nezemřela vlivem cizího zavinění. Znalci z oboru soudního lékařství určili, že příčinou smrti bylo působení neurotoxin­u hadího jedu,“informoval pražský policejní mluvčí Jan Rybanský ve středu před polednem. Žena zemřela ve Všeobecné fakultní nemocnici v polovině října. Mluvčí nemocnice Filip Brož tehdy řekl, že důvody úmrtí nijak nesouvisej­í s hadím uštknutím.

Policisté nadále případ vyšetřují a jedna z verzí je i ta, že se žena chtěla tímto způsobem zabít. Útok hada však mohl být nečekaný a náhodný.

Poté, co mamba zelená v bytě v Hlubočepec­h zaútočila, záchranáři převezli zraněnou ženu ve vážném stavu do nemocnice. Tam dostala antisérum, které podle mluvčího nemocnice zabralo. Pacientka však podle něj měla také jiné komplikace.

Hada se odborníkům ani policistům několik dnů nedařilo najít. Specialist­é v domě a jeho okolí nastražili tepelné pasti, do kterých se však mamba nechytila. Herpetolog odhadoval, že je had dávno po smrti. To se však nepotvrdil­o, když hada nakonec našla kolemjdouc­í asi dvě stě metrů od domu chovatelky na zahradě v ulici V Bokách I. „Musela se prodrat celou roklí a ještě do schodů nahoru. Teď se usídlila u nás v ořechu,“řekla tehdy žena, která na mambu upozornila. (zuf, nuc)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Smrtelné uštknutí Herpetolog Tomáš Bublík ukazuje hada, kterého odchytl 5. října v Hlubočepec­h. Na místo přijel jako druhý specialist­a na hady. Mambu nejprve sundal ze stromu Jan Masopust.
Foto: Petr Topič, MAFRA Smrtelné uštknutí Herpetolog Tomáš Bublík ukazuje hada, kterého odchytl 5. října v Hlubočepec­h. Na místo přijel jako druhý specialist­a na hady. Mambu nejprve sundal ze stromu Jan Masopust.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia