Dnes Prague Edition

SŽDC couvá z prodeje nádraží v Dejvicích

-

PRAHA Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) hledá možnosti, jak odstoupit od smlouvy o budoucím prodeji pozemků u dejvického nádraží developers­ké firmě Amádeus Real. Developera vyzvala k jednání.

Podle ředitele státní organizace Jiřího Svobody byla smlouva uzavřena předčasně. Využití pozemků by raději viděl pro státní účely, zmínil plán nové budovy Národní galerie.

Kupní smlouvu, která počítá s budoucím prodejem pozemků firmě Amádeus Real nejpozději do roku 2030, podepsal Svobodův předchůdce ve funkci generálníh­o ředitele Pavel Surý. Státní podnik tehdy uzavřel smlouvu s Amádeus Real bez veřejné soutěže. Smlouva počítá se stanovením ceny pozemků až v době transakce za pomoci znaleckých posudků.

„SŽDC vyzvala developers­kou společnost Amádeus Real k vzájemnému odstoupení od smluv bez jakékoliv úhrady,“řekl Svoboda.

Firma Amádeus Real se podle jejího mediálního zástupce Karla Samce s výzvou seznamuje. „Mohu v tuto chvíli pouze znovu zopakovat, že nám stále nejsou známy žádné důvody pro zrušení smlouvy, a jsme i nadále připraveni své smluvní povinnosti plnit,“dodal.

Podle Svobody byla smlouva o budoucím prodeji uzavřena zbytečně brzy, aniž byly hotovy plány navazující­ho projektu, ke kterému SŽDC pozemky dosud potřebuje. U dejvického nádraží a stanice metra Hradčanská, kde vlastní pozemky vedle SŽDC také pražský magistrát, zvažuje výstavbu své nové budovy Národní galerie. Pozemky jsou pro SŽDC klíčové kvůli připravova­né trati z Prahy do Kladna. Místem by měla vést trať v tunelu směrem k Veleslavín­u. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia