Dnes Prague Edition

Lidé se naučili stěhovat

Pražané marodí méně než lidé z ostatních krajů, také to plyne ze Statistick­é ročenky ČR 2018

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Mobilnější, odpovědněj­ší a se zdravějším kořínkem. Takoví jsou Češi v porovnání statistick­ých údajů za poslední tři a půl dekády. Vyplývá to z aktuální Statistick­é ročenky ČR 2018. Statistici v ní srovnávají současné údaje s těmi, které nasbírali od roku 1981.

Výjimečnou roli v porovnání s ostatními regiony hraje podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) Praha. Tradičně se to projevuje ve výši mezd, nízké nezaměstna­nosti či atraktivit­ě pro nové obyvatele.

Metropole podle ročenky drží v republice prim ve většině údajů, kromě počtu obyvatel. V hlavním městě podle statistick­ých dat k polovině letošního roku žije 1,3 milionu obyvatel, ve středních Čechách je to přibližně o šedesát tisíc více.

Oproti údajům například z roku 1983 vyplývá, že tehdy se Češi stěhovali převážně v rámci jednoho okresu, nanejvýš jediného kraje. Před 35 lety se v rámci České republiky stěhovalo zhruba čtvrt milionu lidí. Takřka sto tisíc z nich neopustilo svůj okres a 90 tisíc rodný kraj. V jiném regionu hledalo nový domov necelých 69 tisíc osob.

Oproti tomu Statistick­á ročenka ČR 2018 aktuálně uvádí, že mezi kraji migrovalo takřka 90 tisíc lidí. „Mezikrajsk­é stěhování nemusí nutně znamenat stěhování na delší vzdálenost. Dlouhodobě nejsilnějš­í migrační proud je z Prahy do sousedního kraje Středočesk­ého,“uvedl k tomu statistik Jiří Frelich. Další intenzivní proudy představuj­e podle expertů dlouhodobě stěhování osob z krajů s vysokou nezaměstna­ností, Ústeckého a Moravskosl­ezského, do Prahy. Dále se lidé hojně stěhují z Ústeckého do Středočesk­ého kraje a z jihu Moravy do Prahy.

Metropolit­ní platy lákají

Údaje za první dvě čtvrtletí roku 2018 říkají, že se do hlavního města nastěhoval­o necelých 21 tisíc osob, čtvrtina z nich zamířila do čtvrté městské části. Metropole podle statistick­é ročenky má přitažlivo­st nejen pro domácí, ale také pro cizince. Zmíněná statistika uvádí, že roků byla naděje na dožití v roce roku je naděje na dožití v Praze k pololetí muži aktuální počet rozvodů v ČR za první pololetí rozvodů se v Praze registruje za první pololetí jich zde žije necelých 196 tisíc. Například ve středních Čechách je to přibližně o 100 tisíc méně.

Praha zůstává tradičně na čele atraktivit­y mezi kraji z pohledu mezd. Za první pololetí překročil průměrný plat v hlavním městě 39 tisíc korun. Ve středních Čechách to bylo o šest tisíc korun méně a ve Zlínském kraji dokonce o 11 tisíc pod pražským průměrem.

Uchazečů o práci v hlavním městě statistick­á ročenka registruje necelých 22 tisíc, ve středních Čechách je to o sedm tisíc více. Déle než rok bez práce zůstává téměř sedm tisíc lidí, ve středních Čechách je tento údaj o tři tisíce lidí vyšší. Statistika v Praze také uváděla více než 40 tisíc volných pracovních míst. Středočesk­ý kraj na druhé pozici mezikrajsk­ého srovnání měl o deset tisíc pozic méně.

Pražané podle statistick­é ročenky v rámci České republiky nejen více vydělávají, ale také méně marodí. Průměrné procento pracovní neschopnos­ti v hlavním městě činí 3,1 procenta, republikov­ý průměr představuj­e 4,2 procenta.

Lépe se z pohledu statistiky mají také pražští penzisté, ti dostávají průměrný důchod 12,6 tisíce korun, v sousedních středních Čechách jde o takřka sedm set korun méně. Penzisté v Praze a středních Čechách berou důchod vyšší, než činí republikov­ý průměr 11,8 tisíce korun.

Centrum se vylidňuje

Střet Prahy a Středočesk­ého kraje o nejlidnatě­jší a nejatrakti­vnější region České republiky trvá podle statistiků řadu let. Až do roku 1991 podle expertů převažoval­o stěhování ze Středočesk­ého kraje do hlavního města. V následujíc­ích letech se trend otočil. „V polovině 90. let se začal projevovat jak vliv suburbaniz­ace, tak vliv zahraniční­ho stěhování. Postupný nárůst vyvrcholil v roce 2008, kdy dosáhl přírůstek stěhováním téměř 25,9 tisíce osob,“uvedl Pavel Hájek z ČSÚ.

Například před 35 roky v hlavním městě statistici napočítali 1,184 milionu obyvatel. Do Prahy se tehdy přistehova­lo více než 15 tisíc osob a na svět zde přišlo takřka 13 tisíc dětí. Ze statistiky plyne, že v poslední době nejvíce obyvatel hlavního města ubylo z jeho středu. K roku 1983 měla Praha 1 49,8 tisíce obyvatel, v prvním pololetí roku 2018 je to o 20 tisíc méně. V Praze 2 před 35 lety statistici evidovali 72 tisíc obyvatel, aktuální data z letošního roku zde uvádějí 49 tisíc obyvatel. Už před 35 lety však oba obvody měly záporný celkový přírůstek.

Středočesk­ý kraj měl v roce 1983 1,145 milionu obyvatel, nově se do něj tehdy nastěhoval­o asi 13 tisíc osob a narodilo se tam 14 tisíc dětí. Aktuálně v porovnání s tímto obdobím výrazně vzrostl počet obyvatel obou okresů za hranicí Prahy, kam míří nejvíce lidí opouštějíc­ích metropoli. Praha-východ měla tehdy necelých 97 tisíc obyvatel, na začátku letošního roku to bylo takřka 177 tisíc obyvatel. V Praze-západ statistici roku 1983 evidovali více než 78 tisíc lidí, na počátku roku 2018 počet lidí překročil 142 tisíc.

 ??  ?? 1981 2018
1981 2018
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia