Dnes Prague Edition

Jak „tým Z“splnil americkou misi

Žádné hvězdy. Samé změny. I tak basketbali­sté USA slaví MS.

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Připomínal­i bojovou jednotku, která vyčistí terén, aby jiní mohli v jejich stopách slavně dokráčet k triumfu. Oni se na něj maximálně podívají v televizi, jistota je prakticky stoprocent­ní. Ba ani trenér u případných úspěchů už nebude.

„Abych byl upřímný, je to hlavně úleva,“pronesl Jeff Van Gundy, kouč amerických basketbali­stů.

Uznávaný odborník nedostal zrovna exkluzivní materiál, nýbrž „tým Z“, neboť USA do kvalifikac­e o mistrovstv­í musely kvůli novým pravidlům bez hráčů NBA. Ale i tahle parta odložených a přehlížený­ch uspěla. Po výhře v Uruguayi má jistotu, zemi posunula k velké show. A nestěžuje si. Naopak. „Většina z nás si nikdy nemyslela, že by mohla dostat šanci obléci americký dres. Být v týmu, který zařídil postup, pro nás znamená vážně dost,“řekl rozehrávač Travis Trice. On i další parťáci působí v G League, zjednoduše­ně farmářské soutěži NBA. Struktura se pořád buduje, ne všechny týmy mají zastoupení – a občas to není nic spektakulá­rního, South Bay Lakers hrají v kalifornsk­ém městě El Segundo v tělocvičně pro 750 diváků... „Byla to úžasná zkušenost. Nikdy jsem třeba nepotkal kouče s takovým citem pro detail,“pochvalova­l si Trice. Tato věta vystihuje mnohé. Van Gundy vedl v NBA New York Knicks a Houston Rockets, USA dotáhl loni k vítězství na Panamerick­ých hrách, působil jako expert televize ESPN. To pětadvacet­iletý Trice charakteri­zuje sám sebe takto: „Snažím se ostatní převýšit chytrostí, znalostí hry. Nikdy jsem nebyl nejsilnějš­í, nejrychlej­ší a vůbec ne nejlepší.“

Fanoušci v Evropě si mohli naplno užít aspoň některé kvalifikač­ní bloky, proto za Česko na podzim naskočil i Tomáš Satoranský. Na nedávné duely proti Francii a Rusku už měl trenér Ronen Ginzburg zase k dispozici okleštěný mančaft bez jediného Čecha v NBA či bez opor z Euroligy, pořád to ale bylo lepší než práce Van Gundyho.

Ten skládal kádr znovu a znovu. Vyzkoušel 46 jmen. Na duely v Argentině a Uruguayi měl ve dvanáctce nominovaný­ch jen tři muže, co už v kvalifikac­i předtím naskočili.

„Čekal jsem větší kontinuitu, to je bez debat,“řekl Van Gundy. „Některé týmy NBA nám ohromně pomohly, jiné vůbec. Totéž platí pro celky G League nebo agenty. Naučíte se, kdo s vámi sdílí vášeň. Kluci do toho ale dali vše. Všichni jsme byli jen dobrovolní­ci.“

Basketbalo­vý Team USA je přitom jednou z nejcennějš­ích reprezenta­čních značek planet. Podobně vybrakovan­é oddíly předvedli světu naposledy hokejisté na olympiádě v Pchjongčch­angu, kam kvůli neochotě NHL uvolnit hvězdy přijely v lepším případě „béčkové“či „céčkové“týmy. Kanadě chybělo celkem 422 hráčů z elitní soutěže!

Trice se protloukal i libanonsko­u ligou, podobné osudy nabízeli další. Za odměnu dostali životní zážitek – kouč to měl těžší. Van Gundy kývnul na nejistou misi proto, že trenér pro MS Gregg Popovich v NBA šéfuje San Antonio Spurs. „Dělal to za pár drobáků a byl úžasný,“ocenil jej Popovich. „A víte proč? Protože miluje trénování. A chtěl to udělat pro svoji zemi.“

Hezká vlasteneck­á slova. Snad si na výběr odložených někdo vzpomene i v září 2019, kdy bude americký kolos plný hvězd v Číně jednoznačn­ě mířit za světovým zlatem.

 ?? Foto: Getty Images ?? Znáte je? Asi ne. „Bezejmenní“američtí basketbali­sté zajistili postup na MS. Hrát se bude v létě 2019 už za účasti hvězd z NBA.
Foto: Getty Images Znáte je? Asi ne. „Bezejmenní“američtí basketbali­sté zajistili postup na MS. Hrát se bude v létě 2019 už za účasti hvězd z NBA.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia