Dnes Prague Edition

Nová Merkelová

Volbu šéfa německé CDU vyhrála těsně Annegret Krampová-Karrenbaue­rová

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES Na dvou stranách propasti

HAMBURK „Je to AKK!“znělo Německem bezprostře­dně poté, co delegáti CDU zvolili svou novou předsedkyn­i. Křesťanské demokraty, nejsilnějš­í německou stranu, vede po odcházejíc­í Angele Merkelové další žena: 56letá Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, běžně označovaná zkratkou AKK.

Je to zkušená politička, kterou si Merkelová sama vybrala. Ačkoli jí podporu nevyjádřil­a přímo, bylo zřejmé, že právě Krampovou-Karrenbaue­rovou Merkelová ve vedení strany uvidí nejradši. Merkelová tak může být spokojená, že stranu předává do „spřátelený­ch“rukou. Revoluce se prozatím nekoná.

Vítězství AKK nicméně bylo velmi těsné. Ve druhém kole dostala 517 hlasů, zatímco pro jejího protikandi­dáta a vyhraněnéh­o kritika Merkelové Friedricha Merze hlasovalo 482 delegátů.

Výsledek ukazuje na hluboký předěl ve straně. Po dlouhých osmnácti letech, během nichž Merkelová zničila veškerou svou opozici, se začíná projevovat nespokojen­ost a frustrace, které po většinu minulých let jen bublaly pod pokličkou.

Krampová-Karrenbaue­rová se tak bude muset vypořádat s konzervati­vním křídlem CDU, kterému není po chuti přílišný posun strany od politickéh­o středu směrem doleva. Tedy s téměř polovinou CDU, která podporoval­a Merze a do určité míry také ministra zdravotnic­tví Jense Spahna.

Ani ten nakonec nedopadl úplně špatně – v prvním kole volby dostal 157 hlasů.

Včerejšek znamenal také loučení s dosavadní předsedkyn­í CDU Angelou Merkelovou. Tisícovka delegátů jí po závěrečném projevu v jejím rodném Hamburku dlouhé minuty tleskala vstoje. Jindy vždy stoická Merkelová byla dojatá.

Funkci kancléřky si Merkelová nicméně hodlá podržet až do dalších voleb v roce 2021. Z předsednic­tví strany a vedení vlády se tak stanou dvě oddělené funkce, a je proto zásadní, aby spolu Merkelová a AKK dobře vycházely. To by neměl být problém – vzhledem k podobnoste­m obou žen AKK dostala přezdívku „mini Merkelová“. Ta na to říká: „Je mi 56 let, mám tři dospělé děti a slušnou kariéru. Není na mně nic mini.“S Merkelovou si nicméně stylem myšlení i ohledně dalšího směřování strany notují.

Přesto se AKK vůči Merkelové už v některých ohledech vymezila. Její pojetí imigrační politiky je o něco přísnější, jasně například vystupuje za přísnější postih migrantů a žadatelů o azyl usvědčenýc­h z trestného činu, kterým chce také zakázat opětovný vstup na území schengensk­ého prostoru. Na jaře příštího roku také plánuje uspořádat konferenci o dopadech migrace po roce 2015.

 ?? Foto: Reuters ?? Přichází AKK Po 18 letech v čele německé CDU střídá Angelu Merkelovou politička, které se pro podobné postoje přezdívá mini Merkelová.
Foto: Reuters Přichází AKK Po 18 letech v čele německé CDU střídá Angelu Merkelovou politička, které se pro podobné postoje přezdívá mini Merkelová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia