Dnes Prague Edition

Zeman proti kontrarozv­ědce

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Prezident Miloš Zeman pokračuje se svými výpady proti největší české tajné službě. Poté, co odmítl povýšit jejího ředitele Michala Koudelku do generálské hodnosti, označil ve čtvrtek její důstojníky za „čučkaře“a řekl, že kontrarozv­ědka sice ve svých výročních zprávách píše o ruských a čínských zpravodajc­ích, ale žádné nikdy neodhalila. Za Koudelku se vzápětí postavila většina vrcholných politiků včetně premiéra Andreje Babiše.

Sám šéf BIS pak odpověděl nečekaně ostře. „Za posledních pět let jsme zamezili desítkám ruských a čínských zpravodajs­kých důstojníků v jejich činnosti, buď nedoporuče­ním udělení akreditace, nebo jejich odchodem tzv. tichou cestou. Naše zákonné adresáty (mezi které Zeman patří – pozn. red.) jsme například počátkem letošního roku informoval­i, že se nám podařilo úspěšně rozbít zpravodajs­kou síť jedné z ruských zpravodajs­kých služeb působících na našem území a zcela tak ochromit její činnost,“uvedl Koudelka ve včerejším prohlášení.

Zemanovy výpady proti BIS začaly v době, kdy prezident pověřil kontrarozv­ědku úkolem, aby nalezla důkaz, zda se v Česku vyráběl jed novičok použitý při útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. BIS však ve své zprávě odmítla, že by se novičok u nás vyráběl.

MF DNES získala od několika dobře informovan­ých zdrojů ze zpravodajs­ké komunity informaci, že Koudelka měl původně ve své funkci skončit na podzim. „Existovala dohoda, se kterou byli srozuměni na Hradě, že Koudelka dostane generálsko­u hodnost, pokud pak odejde,“uvedl jeden ze zdrojů redakce. Koudelka však údajně nabídku odmítl. A rozhodl se, že navzdory tlaku z Hradu na své pozici setrvá.

Výročí Slavnostní­m nástupem na Pražském hradě oslavila včera Hradní stráž 100 let od svého založení. K výročí jejím příslušník­ům pogratulov­al prezident Miloš Zeman a za válečné veterány Emil Boček. Hodinové akci, která se konala na Třetím hradním nádvoří, přihlížely stovky lidí. První jednotka, která střežila sídlo českoslove­nského prezidenta, byla zřízena 7. prosince 1918. Nejprve Pražský hrad po vzniku Českoslove­nska střežili sokolové, později je vystřídali legionáři. Včerejšího nástupu se zúčastnily desítky příslušník­ů Hradní stráže, doplnila je také jednotka Čestné stráže prezidenta Slovenské republiky, jízdní čestná stráž s historicko­u standartou prezidenta republiky z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem a čestné stráže Českoslove­nské obce legionářsk­é, České obce sokolské a klubu vojenské historie v historický­ch uniformách. Hradní stráž je jednou ze tří složek českých ozbrojenýc­h sil. Tvoří ji přes 700 zaměstnanc­ů, většinou vojáků. (ČTK)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia