Dnes Prague Edition

Příspěvky na péči o postižené se zvýší až o šest tisíc

Poslanci včera rozhodoval­i také o povolení pít alkohol na vodě. Hranice jednoho promile se jim zdála vysoká. Novelu zákona odložili

- — Eva Pospíšilov­á

Příspěvek na péči o lidi s nejtěžším postižením by se měl zvýšit o šest tisíc korun na 19 200 korun měsíčně, u těžce postiženýc­h z 8 800 korun na 12 800 až 13 900 korun. Včera v rámci novely zákona o sociálních službách o tom rozhodli poslanci.

„Pokud se někdo stará 24 hodin o svého nejbližšíh­o, je to úctyhodné. Stát musí těmto rodinám pomáhat. Bojují nejen s finanční stránkou, ale s velkou byrokracií a velkou nespravedl­ností přiznávání příspěvku na péči,“prohlásil Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Státní kasu bude zvýšení příspěvku stát přes čtyři miliardy. „Ty peníze musíme najít, v rozpočtu nejsou,“komentoval­a změnu šéfka státní kasy, ministryně financí Alena Schillerov­á. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na to kontrovala: „Jedná se o péči o osoby, které potřebují péči 24 hodin denně.“Předlohu nyní posoudí Senát. Pokud s ní bude souhlasit, dostane ji na stůl prezident Miloš Zeman.

Svátek, vodáci i restituce

Senát se po Sněmovně bude zabývat i změnou zákona, podle níž by státní svátek Den boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu, mohl mít v názvu i Mezinárodn­í den studentstv­a, který se v tento den také připomíná.

Naopak na půdě Sněmovny dál zůstává novela zákona, která by dovolila vodákům plout na řece s až jedním promile alkoholu v krvi. Poslanci ji hlasy ANO, ČSSD, SPD a části komunistů a lidovců vrátili do druhého čtení.

„Pokud se podíváme na jedno promile, tak to není jedno pivo. Udává se, že jedno promile je pět velkých panáků. Nevím, kolik je to piv, ale zkrátka to není jedno pivo. To je skutečně poměrně výrazný stav opilosti. Uvádí se to názvem střední stav opilosti,“řekl k tomu ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO). V současnost­i si vodáci na vodě nesmějí alkoholu ani „líznout“, jinak jim hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Komunisté pak včera oznámili, že mají dostatek hlasů ke svolání mimořádné schůze Sněmovny, na níž by chtěli ve druhém čtení projednat návrh na zdanění církevních restitucí. K jednání se poslanci sejdou příští týden ve čtvrtek.

 ??  ?? Ilustrační foto: Ladislav Němec, MAFRA
Ilustrační foto: Ladislav Němec, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia