Dnes Prague Edition

Ďuričko žaluje dceru

Jediná z pěti dcer dostala milionové majetky

-

Jiří Pánek redaktor iDNES.cz

Bývalý pražský hoteliér Bohumír Ďuričko, který dostal 12,5 roku za vraždu Václava Kočky mladšího a z věznice byl propuštěn loni v říjnu, stanul znovu před soudem. Tentokrát v pozici žalobce. Domáhá se rozsudku, podle kterého by mu nevděčná dcera musela vrátit darovaný majetek za zhruba 10 milionů korun.

Ďuričko podal žalobu letos v červnu pod svým novým jménem. „Mám pět dcer, nemám jen jednu. Denně teď přemýšlím o tom, proč jsem dal majetky, které jsem měl, jen té jedné. Uvědomil jsem si, že jsem k tomu byl přinucen. A to neustálými prosbami a hrozbami mé bývalé ženy Zuzany a dcery Nicole,“říká otevřeně.

Žebral jsem u spoluvězňů

Tvrdí, že ho exmanželka a dcera přiměly k přepsání majetku ze tří důvodů. „Měly strach, že ve vazbě nepřežiju a ony se pak budou muset soudit v rámci dědického řízení s ostatními dcerami. Druhým faktorem byl strach, kolik budu platit jako odškodnění pozůstalým (zastřelené­ho Václava Kočky mladšího – pozn. red.). A třetím to, že mi slibovaly morální podporu. Kdo jiný než rodina by to měl udělat. Zuzana i Nicole mi podporu slíbily veřejně.“

Ve vazbě a pod vlivem deprese se prý unáhleně rozhodl, že jim vyhoví. „Daroval jsem dceři Nicole nejen pozemky a své podíly ve dvou domech, ale i vybavení těchto nemovitost­í. Věřil jsem, že mi bude oporou v době, kdy jsem byl ve vězení, ale hlavně až se vrátím.“

Ďuričko uzavřel s dcerou písemnou darovací smlouvu 21. října 2008. V té době trávil ve vazbě druhý týden. Žádné podmínky v souvislost­i s darem nestanovil. Nicole mu v té době psala do věznice láskyplné dopisy, které začínaly oslovením „Milý tatínku“a končily slovy „S láskou, Nicole“. V prosinci téhož roku na ni byly nemovitost­i v katastru přepsány. Pak začal otec dostávat od dcery stále méně dopisů, až se úplně odmlčela.

„Byly měsíce, kdy jsem neměl peníze ani na zubní pastu. Žebral jsem u spoluvězňů, abych si mohl vyčistit zuby. Daroval jsem jí takové majetky a neposlala mi ani balíček.“Na dceru přesto nezanevřel. „Psal jsem jí ke každým narozeniná­m i k Vánocům. Bez odezvy. Kontaktova­l jsem ji, když jsem vyšel z vězení. Věřil jsem, že se sejdeme a že se zeptá: Táto, jak se máš, co potřebuješ? Nestalo se.“

Šok ze změny příjmení

Další ránou pro něj bylo zjištění, že si Nicole změnila příjmení. „Cenil jsem si toho, že se moje dcera jmenuje po mně, že to byla Nicole Ďuričková. Najednou jsem zjistil, že se přejmenova­la, aniž by mi to řekla. Byla to potupa, zrada, šok. Dodneška se s tím nemohu smířit,“vysvětlova­l Ďuričko před soudem, který žalobu řeší. „Když to byl takový šok – ta ztráta jména, proč jste se sám přejmenova­l?“chtěl vědět právní zástupce jeho dcery. „Snažil jsem se odstřihnou­t od médií, a hlavně od minulosti, abych mohl žít dál. Po propuštění jsem ve spolupráci s mediační službou absolvoval dvacet pohovorů a vždycky jsem narazil na minulost, na to jméno. Byl jsem skoro čtyři měsíce bez práce. Všichni se mě báli zaměstnat. Nemohl jsem pracovat ani jako řidič v Tesku nebo taxikář. Proto jsem se rozhodl pro změnu jména,“reagoval Ďuričko.

V dubnu 2017, půl roku předtím, než byl na podmínku propuštěn z věznice, požádal dopisem dceru o finanční dar, aby měl nějaké peníze do začátku. „Milá Nicole... postupuji krok za krokem k vytoužené svobodě. V této souvislost­i tě prosím o poskytnutí částky 300 tisíc korun na můj vězeňský účet. Tímto darem mi pomůžeš začít znovu, jinak a jinde. Nerad ti to připomínám, ale když mi bylo ve vazební věznici Pankrác nejhůř, daroval jsem ti podíly v nemovitost­ech za minimálně 10 milionů korun. Zasláním tohoto daru uzavřeme navždy kapitolu mého daru tobě,“napsal Ďuričko.

Dcera peníze neposlala. Nereagoval­a, ani když vyšel z vězení. „Trápím se tím. Nemohu se s tím smířit. Mám dcery, které mě zvou do rodiny, k vnoučatům, mohu s nimi být o svátcích a narozeniná­ch. A těm jsem nic nedal. Daroval jsem všechno jedné dceři. Byla to nespravedl­nost a přeji si tuto chybu, kterou jsem udělal pod tlakem, napravit,“uzavřel Ďuričko. Od soudu odcházel zklamaný. Věřil, že se aspoň tady potká s Nicole a že mu všechno vysvětlí.

Štáb iDNES.tv se za jeho dcerou vypravil, aby se jí zeptal, jestli chce na žalobu reagovat. „Promiňte, ne, děkuji,“řekla z reprodukto­ru domovního telefonu a hned zavěsila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia