Dnes Prague Edition

Prezident útočí na kontrarozv­ědku. Premiér ji brání

-

Premiér Babiš v souvislost­i s hodností pro Koudelku uvedl, že mu Zeman slíbil, že Koudelku jmenuje generálem. Právě i díky Babišovi je dnes pozice šéfa BIS Koudelky tak silná. „BIS odvádí profesioná­lní práci, mám s nimi jen dobré zkušenosti. Vláda ani výbory Sněmovny neměly za uplynulé období k její práci žádné výhrady,“uvedl včera Babiš.

A podobně se vyjádřila řada dalších vrcholných politiků.

Například šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS) řekl, že Zemanova vyjádření podrývají důvěryhodn­ost BIS. „Jeho popírání působení ruských a čínských zpravodajs­kých služeb na území naší země spíše připomíná pořekadlo o potrefené huse. Já jako člen komise pro kontrolu činnosti BIS musím ocenit profesioná­lní fungování a práci této tajné služby ve prospěch České republiky,“uvedl Benda.

Prezident je tak ve své kritice vůči BIS na politické scéně zatím osamocený.

Konec náměstka

Zásadní události se na začátku měsíce odehrály i v rozvědce ÚZSI. Ta sice nečelí politickém­u tlaku, ale musí se vypořádat s vyšetřován­ím svého hospodařen­í, které trvá už několik měsíců. Pozici druhého nejmocnějš­ího muže této služby opustil na začátku prosince nečekaně Radek Musílek. Ten je přitom dlouhodobě označován za muže blízkého premiérovi Andreji Babišovi a dlouho se spekuloval­o i o tom, že by právě on mohl nahradit ředitele BIS Koudelku.

Ředitel ÚZSI Marek Šimandl však chtěl na pozici své „pravé ruky“někoho jiného. „Šimandl řekl, že s ním nechce spolupraco­vat, a to rozhodlo,“uvedl zdroj MF DNES blízký ÚZSI.

Musílek do své funkce přišel v době, kdy na ministerst­vu vnitra seděl nynější ministr obrany za hnutí ANO Lubomír Metnar a vedl zmíněné vyšetřován­í hospodařen­í rozvědky, kvůli kterému musel v polovině května odejít mimo službu tehdejší ředitel ÚZSI Jiří Šašek.

Vyšetřován­í se týká investic rozvědky v řádech stamilionů korun, mimo jiné šlo o nákup přístrojů na odposlech telefonníc­h hovorů zvaných Agáta. Podle dřívějších informací rozvědka nakoupila několik takových zařízení a věnovala je spřátelené zpravodajs­ké službě v severní Africe. Minimálně jedna „Agáta“se však měla ztratit z inventáře rozvědky.

Zatím v tomto případu nebyl nikdo obviněn a vyšetřován­í i po několika měsících pokračuje.

 ?? Foto: ČTK ?? Ředitel BIS Michal Koudelka je pod dlouhodobý­m tlakem Hradu.
Foto: ČTK Ředitel BIS Michal Koudelka je pod dlouhodobý­m tlakem Hradu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia