Dnes Prague Edition

Kočnerova Gorila

Nález u podezřeléh­o z Kuciakovy vraždy Zatčený podnikatel měl v trezoru odposlechy politiků.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Malý obyčejný flash disk vyvolal na Slovensku mezi politiky nebývalou paniku. Policejní tým vyšetřujíc­í vraždu novináře Jána Kuciaka jej nalezl při domovní prohlídce v trezoru Mariána Kočnera. Jsou na něm nahrávky kauzy Gorila, konkrétně odposlechy rozhovorů různých slovenskýc­h politiků se šéfem finanční skupiny Penta Jaroslavem Haščákem v bytě v bratislavs­ké Vazovově ulici.

Politici až dosud tvrdili, že spis Gorila, který pořídila slovenská kontrarozv­ědka SIS, je nesmysl a žádné odposlechy neexistují. Nahrávky z let 2005 a 2006 z Kočnerova archivu teď ukazují, že přepis, který se objevil v roce 2011 na internetu právě bez odposlechů, je reálný. A tedy i podezření, že Penta se snažila ovlivnit přes politiky privatizac­i některých podniků.

To, že Kočner disponoval kompromitu­jícími informacem­i na vlivné osoby, nepřekvapi­lo novináře Toma Nicholsona, který o spisu Gorila psal jako první. „On se nikdy netajil, že má o všem mnoho informací, a varoval, že v pravý čas tyto informace využije. Rozhodně by nebylo překvapení­m, kdyby jeho trezory obsahovaly víc materiálů, jako je Gorila,“řekl novinář Nicholson.

Nahrávky nyní mají policisté, kteří vyšetřují únorovou úkladnou vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Kontroverz­ního podnikatel­e Kočnera, který je momentálně ve vazbě kvůli falšování směnek za 1,8 miliardy korun, podezírají, že si vraždu Kuciaka objednal. Právě kvůli tomu dostali povolení k domovní prohlídce a našli při ní USB disk. Šéf vyšetřovac­ího týmu „Kuciak“Peter Juhas by měl nahrávky co nejdříve předat Lukáši Kyselicovi, šéfovi kriminalis­tů, kteří vyšetřují už roky spis Gorila. Ani jeden z policistů se nyní k tomu, co dál bude s nahrávkami, nechce vyjadřovat, stejně jako generální slovenská prokuratur­a, která vyšetřován­í dozoruje. Vysvětlení je jednoduché – trestní řízení je neveřejné a k jednotlivý­m důkazům se policie ani prokuratur­a vyjadřovat nebude.

Každopádně o tom, že tajné nahrávky existují a Kočner jimi měl roky disponovat, už začínají promlouvat první slovenští politici. Například předseda opoziční strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík přispěchal s tvrzením, že Kočner mu v roce 2010 při jedné jejich schůzce pustil zhruba patnáctivt­eřinový záznam. „Jen tak mezi řečí připomněl, že má originální nahrávky Gorila. Vytáhl USB disk a dal ho do notebooku,“řekl slovenským Hospodársk­ým novinám Sulík. Záznam měl mít patnáct vteřin a mluvil na něm mužský hlas. Kočner v tu chvíli podle Sulíka – tehdejšího šéfa Slovenské národní rady, obdoby Sněmovny – pronesl, že „Gorilu má celou“.

I proto teď slovenské vyšetřovat­ele musí zajímat, jak se Kočner k nahrávkám dostal.

Naopak bývalý premiér a předseda vládního Smeru Robert Fico se od začátku týdne vyhýbá jediné novinářské otázce – vlastně té klíčové: zda jej někdy Kočner kontaktova­l nebo vydíral tím, že těmito nahrávkami disponuje. Fico před otázkami novinářů utíká, naposledy ve středu, kdy ze Sněmovny po schválení státního rozpočtu odešel po tiskovce dříve, než se mohli novináři na cokoliv zeptat. Fico je dnes jediný aktivní politik, který podle spisu odposlouch­ávaný byt navštívil.

Budoucnost nahrávek a toho, zda budou moci být následně použity jako důkazy u soudu, je nejistá. Už dříve slovenský ústavní soud rozhodl, že odposlouch­ávání bytu ve Vazovové ulici v Bratislavě bylo nezákonné a žádost o povolení odposlechů byla odůvodněna jen formálně bez skutečných důvodů. V tom případě tedy nemohou být užity u soudu jako důkaz.

Opozice nyní žádá, aby prokuratur­a nahrávky zveřejnila, už spis Gorila je veřejný, a není proto podle opozičních politiků důvod je tajit. Zároveň žádají vysvětlení, zda v Kočnerově trezoru byly i další výbušné kompromitu­jící materiály. I to ponechává policie bez odpovědi. Slovenští novináři právě o tom, že Kočner shromažďov­al kompromitu­jící materiály na své oponenty, politiky i novináře, dlouhodobě spekulují. „Dlouhodobě se říkalo, že Kočner disponuje velkým archivem a sbírá špínu na politiky a další. Ostatně i našemu redaktorov­i Jánu Kuciakovi v telefonick­ém rozhovoru vyhrožoval, že na něj bude sbírat špínu a zveřejňova­t ji. Uvidíme, zda nahrávky jsou autentické, odpovídají spisu Gorila, nebo je v nich ještě něco víc,“říká Peter Bárdy, šéfredakto­r webu aktuality.sk, pro který zavražděný Kuciak psal.

Marián Kočner už několikrát žádal o propuštění z vazby. Naposledy v polovině listopadu, kdy Specializo­vanému soudu v Banské Bystrici nabízel milion eur jako kauci, v přepočtu šestadvace­t milionů korun. Soud žádost zamítl.

Dlouhodobě se říkalo, že Kočner disponuje archivem a sbírá špínu na politiky a další.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Spis Gorila Podezření z korupce politiků ovlivnilo na Slovensku volební kampaň 2012.
Foto: Profimedia.cz Spis Gorila Podezření z korupce politiků ovlivnilo na Slovensku volební kampaň 2012.
 ??  ?? Podnikatel a politik. Marián Kočner (vlevo) měl nahrávky z odposlouch­ávaného bytu, který navštívil i expremiér Robert Fico.
Podnikatel a politik. Marián Kočner (vlevo) měl nahrávky z odposlouch­ávaného bytu, který navštívil i expremiér Robert Fico.
 ?? Foto: Profimedia.cz, ČTK ??
Foto: Profimedia.cz, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia