Dnes Prague Edition

O budoucnost­i lvů indických se rozhoduje i v Praze

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Ve druhé polovině září a prvních dnech října uhynulo v Girském lese v indickém státě Gudžarát 24 lvů indických – a to během pouhých tří týdnů. Jak uvedl The Scientist, příčinou byla smrtící kombinace psinky a babeziózy (v prvním případě jde o virové onemocnění, ve druhém o parazitózu přenášenou klíšťaty).

Takto masivní úhyn lvů indických v jediné oblasti, kde žijí ve volnosti, pochopitel­ně vyvolal velké znepokojen­í. Především se znovu potvrdilo, že Girský les je pro zhruba 600 lvů indických příliš malý. V nejčernějš­ím scénáři si můžeme představit vypuknutí epidemie, která by způsobila vymření celé tamní populace lvů.

Bylo by proto samozřejmě rozumné a logické přemístit část lvů jinam. O to ostatně už dlouhá léta usiluje indická vláda a v Mádhjaprad­éši je pro ně připravena speciální rezervace. Jenže přenechání lvů jinému indickému státu se urputně brání gudžarátsk­á vláda. Důvod si lze přečíst i na tabulích podél tamních silnic: „Lvi jsou Gudžarátu pýcha a ostatních závist.“

Vinou tohoto postoje jsou tak téměř „všechna vejce v jednom košíku“. Naštěstí jsou tu ještě lvi indičtí v asijských a zejména evropských zoologický­ch zahradách včetně té naší.

Těmito slovy bych svůj sloupek mohl zakončit a vyzníval by téměř optimistic­ky. Realita má však temnější odstíny.

Populace lvů indických v Evropě dnes čítá 143 jedinců; v naprosté většině však pochází z pouhých 9 zakladatel­ů, kteří byli dovezeni vesměs v 90. letech. Postupem času začalo být evidentní, že nebude životascho­pná a že je nutné přivézt z Gudžarátu další lvy. To se za vydatné pomoci české diplomacie podařilo naší zoo a na podzim 2015 se do Prahy přistěhova­li lvice Ginni a Suchi a lev Jamvan.

Tři „pražští“lvi znamenali velkou naději pro evropský chov – a vlastně i pro zachování lva indického v globálním měřítku. Jenže jejich rozmnožení ne a ne se podařit. Jamvan se ve vztahu k samicím neosvědčil, a tak jsme ho nahradili ostravským Sohanem. Ani tak samice nezabřezly. Proč? To nyní ukázalo vyšetření, které provedli experti z berlínskéh­o Leibnitzov­a institutu IZW. Vzhledem k různým patologick­ým nálezům nyní víme, že Suchi je pro rozmnožová­ní ztracena a pro Ginni je za dané situace nejlepší šancí umělé oplodnění.

Toto umělé oplodnění je naplánován­o na období příští Ginniny říje – snad na konec ledna – a použito k němu bude Jamvanovo sperma. Pravděpodo­bnost, že bude mít Ginni mláďata, která odchová, je bohužel přesto velmi nízká. Vzhledem k situaci lvů indických však musíme vynaložit veškeré úsilí i tehdy, kdy před sebou vidíme jenom slabý záblesk naděje...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia