Dnes Prague Edition

Daně jsou povinností i právem

-

Ladislav Minčič ekonom

Tato věta mne tehdy zcela fascinoval­a a zneklidňuj­e mne dodnes. Když se hovoří o lidech, kteří se stali symbolem právní, ekonomické, politické i morální transforma­ce naší země na přelomu osmdesátýc­h a devadesátý­ch let minulého století, typově vás napadnou jména jako Benda, Burešová, Cepl, Dlouhý, Dyba, Havel, Holländer, Ježek, Klaus, Kocáb, Kočárník, Kroupa, Marvanová, Motejl, Pithart, Sokol, Svoboda (úctyhodnýc­h nositelů posledních dvou jmen bylo, pravda, několik).

Každý si přitom dle svého založení představí vlastní sadu jmen. Ta řada, z níž si vybíráme, je dlouhá, vyjmenovat všechny snad ani nelze.

Jenže vedle jmen, která spojuje to, že patřila nejvyšším voleným či jmenovaným představit­elům státní moci a že byla díky médiím známa široké veřejnosti, existují i další, běžným občanům skryté osobnosti, jejichž příspěvek k přerodu naší země ve svobodný, demokratic­ký a právní stát s tržní ekonomikou je neméně zásadní.

Zejména uvnitř komunity „daňařů“se za takového člověka považuje Václav Grammetbau­er, otec novodobé české daňové soustavy.

Ukázal cestu daním

Své znalosti jako mladý finanční úředník čerpal od dosluhujíc­ích pamětníků předtotali­tních časů, ze závadných knih vyřazovaný­ch k likvidaci z odborných knihoven, které s nemalým rizikem zachraňova­l, nebo z pololegáln­ího sledování nově vydávaných sbírek a věstníků západoněme­ckého a rakouského práva, které díky svému jazykovému vybavení detailně znal.

Nabytá reputace nezastupit­elného odborníka způsobila, že byl jako bezpartijn­í zcela bezprecede­ntně pověřen ještě před rokem 1989 řízením daňového odboru na federálním ministerst­vu financí.

Tak se stalo, že po Listopadu nemusela naše nová reprezenta­ce tápat, pokud jde o vytyčení směru, jak reformovat jednotlivé, centrálně řízené ekonomice poplatné odvody, jak vytvářet příjmovou stranu státního rozpočtu, jak uspořádat finanční správu nebo jak organizova­t daňové poradenstv­í.

Byl to Grammetbau­er, kdo pomohl domácím odborníkům zorientova­t se v jemných nuancích vztahů národního práva a práva Evropských společenst­ví. Ve světě se slovutní zahraniční experti dodnes ptávají českých návštěvník­ů, jak se mu daří. Mnozí bývalí i stávající poslanci a senátoři si dodnes pamatují na jeho zasvěcená úvodní slova k projednáva­ným mezinárodn­ím smlouvám o zamezení dvojímu zdanění.

Vyřešit to „po rozumu“

Úspěch porad úředníků našich finančních a celních úřadů byl zase zaručen, pokud na nich vystupoval Václav Grammetbau­er. A jestliže Grameťák, jak se mu familiárně přezdívalo, přislíbil pohovořit o daňových rájích, strhával se mezi úředníky boj o místa v sále.

Mnoho složitých kauz v daňovém řízení bylo díky němu k oboustrann­é spokojenos­ti státní správy i daňových poplatníků, kteří však o původci rozhodnutí dodnes nevědí, vyřešeno – jak on říkával – po rozumu. Stejně tak „po rozumu“bývala v rámci legislativ­ní přípravy nových předpisů nalézána a posléze i nalezena přijatelná kompromisn­í formulace nejednoho zákonného ustanovení.

Patřil k těm nemnohým státním úředníkům, kteří měli zcela jasno, že jsou zde úřady pro daňové poplatníky, a nikoliv naopak. Placení daně není jenom povinností, ale zejména právem každého občana, říkával, a proto tak mají být daně právně ošetřeny a v praxi spravovány.

Můj učitel a vzor Václav Grammetbau­er zesnul 22. listopadu 2018 ve věku nedožitých 77 let.

Václav Grammetbau­er měl zcela jasno v tom, že úřady jsou zde pro daňové poplatníky, a nikoliv naopak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia