Dnes Prague Edition

Kapela IMT Smile dává lekci v psaní písniček

- — Václav Hnátek

Jsou dobré desky a dobré desky. Ty první je zpravidla potřeba si poslechnou­t několikrát až mnohokrát, aby se z nich vyklubalo to pravé umění. A potom jsou nahrávky, které od prvních tónů prostě perfektně sednou. Je to kategorie o to cennější, oč řidčeji zastoupená. Album Budeme to stále my od slovenské kapely IMT Smile však rozhodně patří mezi ně.

Dalo by se dlouze rozebírat, která skladba vznikla v jakém studiu nebo co se točilo do analogovéh­o pásu, a tudíž na jeden zátah a bez střihů, ale je to vlastně úplně zbytečná honitba za maličkostm­i. Sice důležitými pro výsledek, ale nepodstatn­ými pro jeho vnímání.

Snad jen vědomí, že píseň Osud s hostujícím­i Chinaski nahrávaly obě kapely najednou a dohromady, působí až neuvěřitel­ně. Protože když si to posluchač v detailně vyvedeném rozpisu v bookletu čte, čekal by burácivý sound, ale přitom nahrávka působí aspoň zpočátku až subtilně. Hudebníci, kteří dokážou pro dobro celku ukrotit vlastní ega, to je malý zázrak.

Nic prvoplánov­ého

Mimochodem, každý z hvězdných hostů tu působí velmi účelně a na svém místě. Szidi Tobias dodává písní Podaj mi ruku přesně tu něžnou atmosféru, kterou skladba potřeboval­a. K tomu ještě nahrávka opatřená decentními smyčcovými aranžemi působí tak, jako by ji člověk slýchal už před lety, a teď se mu do uší jen povědomě vrátila.

Taky Poď so mnou, jejímž spoluautor­em a spoluinter­pretem je raper Kali, je se svými až jamajskými rytmy prosta směšnosti, která by se jinak v takovém spojení nabízela. Naléhavost Kaliho rapování i zpěvu Ivana Táslera se tu prolínají s nakažlivou samozřejmo­stí.

A tak by šlo pokračovat skladbu po skladbě, v podstatě tu není hluché místo nebo vata. Vypíchnout lze vychytané frázování, se kterým si Tásler v průběhu jednotlivý­ch písní pěkně pohrává. A to nejen ve skladbě pojmenovan­é příznačně Zmena rytmu, ale také třeba Dokola. Když se totiž po poklidných slokách ozve refrén a „tak to idě dokola, jak sa do hory volá…“, zaplesá srdce každého náročnější­ho posluchače.

V tom je možná hlavní kouzlo desky. Funguje sice „na první dobrou“, ale není vůbec prvoplánov­á. Uspokojí posluchače s vyššími nároky, ale dá se pustit i k jízdě autem, protože si nehraje na kdovíjaké umění.

IMT Smile se podařilo vydat nahrávku zdánlivě mírnou až neambicióz­ní, ale možná právě proto výtečnou a neotřelou. Budeme to stále my se řadí k tomu nejlepšímu, co se letos na česko-slovenské scéně objevilo.

 ?? Foto: Katarina Oresanska, Metro.cz ?? Kapela IMT Smile (vlevo Ivan Tásler).
Foto: Katarina Oresanska, Metro.cz Kapela IMT Smile (vlevo Ivan Tásler).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia