Dnes Prague Edition

Děti si zaslouží pravdu. V Raketě to ví

Časopis Raketa učí malé děti, jak se ve světě nebát odlišností.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Označit Raketu za pouhý časopis v době, kdy dětské magazínové produkci kralují plastové hračky, třpytivé titulky a inzerce, je trochu zavádějící. Raketa je totiž spíše literárně-výtvarným čtvrtletní­kem pro děti od pěti do deseti let, který před čtyřmi lety vzešel z myslí šéfa nakladatel­ství Labyrint Joachima Dvořáka, ilustrátor­ky Johany Švejdíkové a autorky Radany Litošové. Dlouhodobě s nimi spolupracu­je také Milada Rezková, Lukáš Urbánek nebo Jana Šrámková. Každé číslo se soustředí na jedno téma – rodinu, vesmír, handicapy, botaniku nebo třeba cestování. A hlavně se snaží dělat radost.

Je to velká láska

„Vždy jsme zamilovaní právě do té Rakety, kterou zrovna připravuje­me,“říká Litošová a udává příklad. „Jako když jsem doma klíčila a pěstovala jahody z miniaturní­ch semínek nebo vyvíjela funkční vrtuli k modelu letadla,“vzpomíná. Za jedno z nejnáročně­jších témat dvojice šéfredakto­rek označuje vesmírné číslo, ve kterém musely pod dohledem odborníků dbát na faktickou přesnost textů. „Astronomov­é nám říkali, že toto není zcela správně. My to ale museli pro děti nějak vysvětlit,“říká s úsměvem Švejdíková.

Opravdový problém však přišel až s drobnou zmínkou o stejnopohl­avních sňatcích. Odkud jinud než z diskusí na sociálních sítích. „Do čísla o rodině jsme chtěli zařadit i duhovu rodinu. Fakt, že ji mohou tvořit i homosexuál­ové,“vysvětluje Švejdíková, která dohlíží na sazbu a grafickou úpravu. „Občas mohou mít svatbu i dvě mámy či dva tátové,“zní ona „kontroverz­ní“věta, kterou doprovází obrázek stejnopohl­avního páru na druhé straně. Vyobrazení samoživite­lek, samoživite­lů nebo prarodičů, co zůstali s vnoučetem, však už nikdo nekomentuj­e.

„Paradoxem je, že asi měsíc poté se nám ozvali někteří rodiče a říkali pravý opak. Chtěli, abychom byli příště odvážnější. Že chytří rodiče snesou i duhovější rodinu,“popisuje Litošová. Obecně však dodává, že udělat číslo o rozpadlých a jiných rodinách bylo důležité. „Jinde se tomuto tématu příliš nevěnují, přitom se týká velkého množství dětí. Další příspěvky už jsou však hlavně hravé, zábavné a přesně o tom Raketa je.“Vyrábět, luštit, malovat, číst, vařit, komunikova­t, přemýšlet nebo třeba právě znát svá práva, když se rodiče rozcházejí.

Dvojice šéfredakto­rek, které pracovně spojila až Raketa, uznává, že ne každé dítě po jejich časopise sáhne automatick­y. „Je na rodičích, aby ukazovali dětem dobré výtvarno, hudbu nebo literaturu. Je potřeba je nějak směrovat,“říká Švejdíková a souhlasí i Joachim Dvořák. „Nechceme tisknout to, co děti očekávají, protože bychom tak šli vstříc jejich vkusu a ten je podobný vkusu většinové společnost­i.“

Cizojazyčn­á Raketa

Větší touhu expandovat s časopisem za hranice Česka a Slovenska ani jedna z šéfredakto­rek nemá. Přesto se už Raketě dostalo maďarského překladu. Nyní bude možná následovat i francouzsk­ý a německý. Přesně jde o číslo s tematikou handicapů. Nově by si jej tak mohly číst i děti z uprchlický­ch táborů, přeje si Dvořák. Chtěl by tak dát najevo, že i z České republiky, která se v zahraničí ne vždy těší dobrému mediálnímu obrazu, může do Evropy i světa „odletět něco, co nemá těžký maloměšťác­ký zadek“.

V současné chvíli tak z Rakety mohou mít radost nejen „běžné děti“, ale také ty z pěstounský­ch rodin a další, kteří se jim časopis rozhodli věnovat. Raketa je totiž možná primárně pro děti chytrých rodičů, jak naznačuje slogan v nadsázce, naštěstí však nejen pro ně. Stačí si zkusit vyrobit bambitku, přečíst komiks Dobrodružs­tví Rockyho & Terky nebo zahrát stolní hru Ulov EKO padoucha.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rodina? Může ji tvořit táta a máma, ale také dva tátové nebo dvě mámy. Tyto kresby vyvolaly diskusi.
Rodina? Může ji tvořit táta a máma, ale také dva tátové nebo dvě mámy. Tyto kresby vyvolaly diskusi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia