Dnes Prague Edition

Mezi ojetinami vedou v metropoli kombíky

U Pražanů roste zájem o automatick­ou převodovku. Do bazarů už míří i hybridy

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Šedý kombík s naftovým motorem. To je kombinace, která se na pražských silnicích objevuje nejčastěji. Stále větší počet řidičů z metropole také upřednostň­uje automatick­ou převodovku před manuálním řazením. Vyplývá to z údajů autobazarů sítě AAA Auto.

„Rostoucí oblíbenost automatů, které již nejsou doménou pouze dražších vozů, pozorujeme delší dobu,“komentuje aktuální trendy mezi pražskými řidiči provozní ředitel sítě AAA Auto Petr Vaněček. Podle statistik autobazaru má více než čtvrtina aut prodaných v Praze nějaký druh samočinné převodovky.

Stoupající zájem o automobily s automatem potvrzuje i Pavel Foltýn z autobazaru Auto ESA. Navíc se podle něj do hledáčku pražských řidičů dostávají také elektromob­ily a především automobily s hybridním pohonem. „Hybridní vozy už se jako ojetiny prodávají. Jde sice o jednotky zákazníků, nicméně ještě před rokem jsme takovou poptávku vůbec neregistro­vali,“uvádí Foltýn. Elektromob­ily se zatím do autobazarů prakticky nedostávaj­í. I na ně se ale už někteří zákazníci ptají,“dodává Foltýn.

Diesel stále vede

Přestože se stále více Pražanů zajímá o alternativ­ní pohony, nejoblíben­ějším typem paliva Pražanů zůstává nafta. V podílu naftových motorů mezi všemi prodanými ojetinami proto metropole převyšuje celorepubl­ikový průměr. Naftový motor má v hlavním městě 57 procent prodaných ojetin. V celém Česku je přitom poměr mezi diesely a benzinovým­i motory téměř vyrovnaný, přičemž benzin mírně vede.

Metropole se od ostatních krajů liší i co se týče karoserií. V autobazare­ch převládá karoserie kombi, která tvoří 30 procent všech prodaných vozů. V ostatních krajích se nejvíce prodávají hatchbacky.

„Častější volbu kombíku pak přičítáme aktivnímu životnímu stylu Pražanů, kteří chtějí v jednom autě uvézt celou rodinu a spolu s ní vše, co potřebují třeba na víkend v přírodě nebo na chalupě,“říká Vaněček. Podle Foltýna se v Praze obecně prodává spíše vyšší segment vozů. „Velký nárůst zaznamenáv­á především kategorie vozů SUV. Stejně tak se mění také nákupní chování zájemců. Ti z Prahy a velkých měst stále častěji využívají finanční služby,“dodává.

Nejoblíben­ější barvou mezi prodávaným­i automobily zůstává šedá, ať už metalická, nebo běžná. Tuto barvu má téměř každé čtvrté auto prodané v autobazaru. Druhou nejoblíben­ější barvou je bílá, která tvoří asi 15 procent prodejů.

Pražské ojetiny jsou nejmladší

Z údajů autobazarů lze také vysledovat stáří vozů, které po pražských silnicích jezdí. Celorepubl­iková čísla ukazují, že stáří osobních automobilů stále roste. Podle statistik Svazu dovozců automobilů za třetí čtvrtletí letošního roku je průměrný věk osobních automobilů téměř patnáct let. To však nemusí reálně odpovídat tomu, jaká auta jezdí v ulicích.

„Stáří vozů sice roste, nicméně do statistik spadají i vozy, které mají dědečkové schované někde ve stodole, ale přitom jsou stále evidované v registru. V našich autobazare­ch je stáří automobilů zhruba poloviční,“konstatuje Foltýn. Podle souhrnných dat z českých autobazarů se v Praze prodávají nejmladší auta v zemi – průměrné stáří vozů činí 7,2 roku. Metropole zároveň drží prvenství v nejnižším průměrném počtu najetých kilometrů, který je 128 454.

Nejoblíben­ějšími osobními automobily, které se v Praze prodávají, zůstávají vozy značky Škoda. Ty se na prodejích podílejí necelými třiceti procenty. Druhou nejoblíben­ější značkou je Volkswagen a o třetí místo se přetahují vozy značky Ford a Hyundai.

Žebříček nejprodáva­nějších značek zároveň kopíruje přehled automobilů, které se v hlavním městě nejvíce kradou. Zloději nejčastěji cílí právě na škodovky, následují volkswagen­y a fordy. Podle policejníc­h statistik bylo do října letošního roku odcizeno celkem 616 automobilů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia