Dnes Prague Edition

Touha otřást světem

Eliud Kipchoge vládne atletům, ale on chce víc: zaběhnout maraton pod dvě hodiny.

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Každý, kdo někdy nazul tenisky a vydal se k potěše zvané běh, nad tímto časem jen zakroutí hlavou. A dokonce i nejlepší z nejlepších, kteří se pohybem sami živí, se mohou jen uklonit.

Kdo jiný měl být letos vyhlášen nejlepším atletem planety? Keňan Eliud Kipchoge v Berlíně zaběhl maraton za dvě hodiny, jednu minutu a 39 sekund, což znamenalo nový a úžasný světový rekord.

„Jsem šťastný, že mohu inspirovat,“pronesl s trofejí. Ve 34 letech patří k nejstarším vítězům ankety Mezinárodn­í atletické federace IAAF. „Můj světový rekord ale pořád není nejrychlej­ším maratonem, který jsem kdy běžel. Proto věřím, že ho v budoucnu ještě vylepším.“

Abyste se totiž mohli divit ještě více, Kipchoge už legendární trasu v délce 42,195 kilometru absolvoval za 2:00:25! „Díky tomu jsem získal sebedůvěru ve světový rekord,“tvrdí nyní. Šlo o experiment v takřka laboratorn­ím prostředí, uskutečněn­ý loni v italské Monze, na okruhu pro formuli 1. Platil jej gigant Nike a nezdolného afrického vytrvalce si vybral pro misi, kterou on sám popsal takto: „Jakmile prolomím tuhle bariéru, otřese se celý svět.“

Sen o času 1:57:58

Když Kipchoge v Berlíně překopal atletické tabulky, podíval se věčnosti do tváře. Rekordy napříč disciplína­mi se těžko srovnávají, ale tohle byl výkon z kategorie naprosto mimořádnýc­h, hodný Usaina Bolta v nejlepších letech. Dosavadní maximum vylepšil o 78 sekund!

Bylo a je logické se ptát, zda (ne) doběhl až na samou hranu možného. Jak se to vezme: už v roce 1991 vydal Američan Michael Joyner v časopise Journal of Applied Physiology legendární text zabývající se přesně touto otázkou. Zjednoduše­ně řečeno vzal tří klíčové faktory – zpracování kyslíku, schopnost běžet „proti laktátu“a efektivitu běhu – a spočítal, že dokonalý atlet by za dokonalých podmínek zaběhl maraton za 1:57:58.

„Jinými slovy: čas pod dvě hodiny byl možný, ale jen a pouze v teorii,“píše web The Wired v obsáhlém textu rekonstruu­jícím Kipchogeho pokus převést tuto teorii do praxe. Na penězích se nešetřilo. Kipchoge údajně dostal až trojnásobe­k honoráře za londýnský maraton, který činívá 250 tisíc dolarů. Dále se financoval­y speciální boty. Oblečení. Testy. Vychytávky... Doladil se ideální startovní čas – věřte, nevěřte, v 5.45 ráno. V Monze kroužil po oválu vůz značky Tesla, nastavený jako vodítko na konstantní rychlost, aby dojel v čase 1:59:59.

Závodili ještě další elitní vytrvalci Lelisa Desisa z Etiopie a Zersenay Tadese z Eritreje; naprostou špičkou byli i všichni traťoví vodiči (včetně rezervních pro případ zranění).

Vzduch měl 12 stupňů, lehce nad vypočítano­u optimální hodnotou. Všude stáli podavači občerstven­í – samozřejmě toho nejvhodněj­šího. Jak víte, o pár sekund to nevyšlo. Zároveň pořád jde o fenomenáln­í světový rekord, byť zrozený v prostředí živé běžecké laboratoře. Zatímco šéfové dumali, zda neměli Kipchogemu dopřát před startem více karbohydrá­tů, on si z experiment­u vzal to nejpodstat­nější.

Že nemožné vážně neexistuje.

Svět potřebuje lásku a spolupráci

Jako spousta malých Keňanů běhával Kipchoge do školy bos. Má za sebou mimořádné věci, ale chce víc. I na základě zážitků z Monzy. „Líbí se mi, jak to děláme,“pronesl na adresu skupiny NN Running jakožto její nejdekorov­anější člen. „Jednoho dne – možná za pět, možná za deset let – bych rád viděl, jak se z maratonu stala týmová soutěž s jednotlivý­mi stájemi, něco jako formule 1. Tenhle svět ze všeho nejvíce potřebuje lásku a spolupráci.“

A také se světu hodí vizionáři. Ať už Kipchoge, nebo ti, co mu svoji podporou dovolují odhalovat další a další limity lidského těla.

Keňský úkaz dosud vyhrál všech svých 11 maratonů. „Nejpomalej­i“běžel za 2:08:44, jenže se tak stalo na olympiádě v Riu, kde šlo méně o čas a více o vidinu zlaté medaile.

„Být nejlepším na světě znamená, že celý svět věří v to, co dělám,“pronesl Kipchoge. „Není pro mě těžké nacházet motivaci, mám jí víc než dost. I pro další rok.“Že to obnáší i sen o maratonu pod dvě hodiny, o tom netřeba pochybovat.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Ocenění Maratonec Eliud Kipchoge s cenou pro nejlepšího světového atleta roku. Letos běžel v Berlíně za 2:01:39.
Foto: Profimedia.cz Ocenění Maratonec Eliud Kipchoge s cenou pro nejlepšího světového atleta roku. Letos běžel v Berlíně za 2:01:39.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia